Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
6
 
! Отговори
*** преди 3 години
Имам чувството че някои издания се опитват да вменяват вина на полицаите, но точно за този инцидент, който случайно или не е в изборната година. Освен това два пъти ме изтрихте в предишния форум по този повод. Може би защото го свързвам с политиките на либералните демократи и тяхното острие***
22
1
 
6
 
! Отговори
ами после преди 3 години
В Русия ли ще се мeсти....както в Бг. и Щатите неравенството и социалните проблеми се увеличават там ептен стана ,че ако не си богат умираш. И както тук се залага на полицията да ,,оправя,,нещата --много пари много техника ,всякакви права и здраво мачкане....ама всичко до време онези както и европейците не искат да умират като роби....
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърни Сандърс може да застане начело на революцията и да стане новият Ленин. Историята няма да му прости, ако изпусне историческия момент.Историята ще го нарече "Неуспелият Ленин и ментето социалист".
20
2
 
21
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Сега си представете Путин да каже това и как ще реагира света. Ето за това не понасям световните медии
19
3
 
14
 
! Отговори
БИТ КОН=12,917.00 ЛВ преди 3 години
Май ще си тегля акциите от борсата.. тия се клатят мега здравото батко. Китайците и руснаците само тва чакат.С толкова кризи в тая 2020 година, няма да се изненадам да започне и някоя друга 3-та световна война.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яолицай е злоупотребил и е убил човек в процеса на арест. Отвратителна постъпка.Фаща се този полицай, уволнява се и после му се повдигат обвинения за убийство (преднамерено, защото се остановява, че двамата са се познавали) и се вкарва в затвора. Точка.Това не е повод да се палят цели квартали, за да изгорят домовете и магазините на хора нямащи нищо общо със ситуацията.. и все пак го правят.Ето така работи на практика идеята за "социална справедливост". Игнорира се конкретиката и няма правда
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже много закъсня. Армията отдавна трябваше да е разположена в градовете. Като застрелят стотина вандали, другите бързо ще кротнат.
16
7
 
9
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Да пратиш армията срещу хората... затворен в бункер... :)Доста комунистически план. Не че хората са адекватни, ама чак армия... малко е too much.
15
2
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Малката пита дали утре Васил Божков ше пуска пак комикси:):):)Кво да и отговоря?:):):):)
14
2
 
28
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Ще се формира ли "коалиция на желаещите" да нанесат бомбени удари по САЩ за да защият мирното население от диктатора Тръмп тръгнал да избива протестиращите?
13
8
 
11
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
В този случай Тръмп не е в час.Ако иска да изпрати нещо трябва да бъде ВВС, в противен случай пехотата или както те казват на пехотата - Армия има в 90% от състава си латино и афро, така че едва ли ще постигне нещо.Не знам какво е расовото положение при тюлените, но едва ли ще има нормален генерал да праща спец части срещу тълпите.
12
2
 
24
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 3 години
Тръмп го хейтват нон-стоп, а човека дава най-правилните съвети и води най-правилната политика.Само че с толкова хейт, стават ей такива неща. Видяхте ли как полицията гази граждани бе?! Майко, майко. Много зле. Много.
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите каква ви е ползата постоянно да повтаряте че протестите са цитирам "заради смъртта на чернокожия ..., починал от ръцете на полицейски служители." Първо съда ще реши каква е историята. Второ тази случка може да е повод, но не и причина, а тя е политическа, защото така се започна от начало и накрая САЩ са важна страна за нас и не трябва да се преекспонират фактите относно загинал човек.Има палежи безредици и мародерства, кражби и обири на магазини, вандализъм но това е втори план за вас.
10
2
 
3
 
! Отговори
vvvc преди 3 години
До Млад и богат тарикатХахахахах. Не ща да ги стигам мерси.
9
16
 
6
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Световните Комунистически Бандити, Начело с Китай, се Опитват да Направят Комунистическа Революция в САЩ както преди 100 години спретнаха такава на Царска Русия!! Великият Руски Народ Още не се е Възстановил... искат и САЩ за Векове да го пратут в Мрака!
8
4
 
9
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Кога ще ги стигнем... нЕмам търпение да ги настигаме вече... Иначе честно.... спрете им колата на тия глъмapи... и бургерите, че толко въглехидрати не е на добре. :/ Майкатасий балo
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп казва: "По-добре Ейбрамсите да дойдат". Евгений Михайлов прави запис на репликата и режима пада.
6
7
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ами'чи то нИ зЪвиси *** негУ...Зависи от решението на генералите,в дадения момент!Та,както някой написа,по долу,да не стане само,"Октомврийската революция"?!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армията има два пътя - изпълнява заповедите на режима, или не изпълнява заповедите на режима.
4
3
 
13
 
! Отговори
vcxv преди 3 години
Като Петър Младенов: Да идват танковете. Найс а ?