Сателитни снимки показват разрушенията от първата военна атака на Байдън

Броят на жертвите все още не е ясен
28 фев 2021 17:07, Нели Христова
137

Прозорците се пръсват. Сградата се разклаща. В 1:30 ч. сутринта местно време в петък жител на Ал-Букамал, град близо до сирийско-иракската граница, беше изтръгнат от съня си. Пред CNN, запазвайки своята анонимност от съображения за сигурност, той твърди, че взривът не приличал на нещо, което е чувал преди.

Още по темата

Това, което той вероятно е чул, е звукът от седем 500-килограмови бомби, падащи върху сгради близо до границата. Според Пентагона, помещенията са били използвани от две иракски милиции, свързани с Иран, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada.

Сателитните снимки на мястото преди и след взрива, публикувани от Maxar Technologies, компания за космически технологии, показват нагледно колко разрушения са причинили тези бомби.

Не е ясно колко милиционери са били убити. Kata'ib Hezbollah призна само един загинал, без да уточни къде на иракско-сирийската граница е починал той. Американски служител пък заяви, че са убити "шепа" милиционери, докато други твърдят, че са загинали между 17 и 22 души.

Пентагонът казва, че ударът е замислен като отговор на САЩ на поредица от неотдавнашни ракетни и минохвъргачни атаки срещу позиции на САЩ и коалиция в Ирак. На 15 февруари залп от ракети падна в района на международното летище на Ербил и в жилищни части на града, убивайки изпълнител, ранявайки няколко американски служители и иракски цивилни. Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство, е редовна цел за минометни и ракетни обстрели.От Kata'ib Hezbollah многократно отречат да са участвали в тези атаки. Отрекоха отново и в изявление, публикувано в петък.

Представители на Пентагона заявяват пред CNN, че обектът, към който е била насочена атаката на САЩ преди дни, не е свързан с тези атаки, но министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е "уверен", че е използван от същите милиции, които са нападали американски и коалиционни сили в Ирак с ракетни атаки.

Въоръжените групи, за които се твърди, че ги използват, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada, са само две от безбройните милиции, които се появиха по време на войната срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, запълвайки празнотата, оставена от иракска армия, което бе в пълно отстъпление. Някои са добре организирани и дисциплинирани, други радикални и непостоянни.Техните командири никога не са се стеснявали от подкрепата, която са получили от Иран.

"Да, декларираме пред света, имаме ирански съветници", казва Хади Ал-Амари, старши командир на проиранските иракски бригади "Бадр" през 2015 г. на фронтовите линии извън град Тикрит, тогава под контрола на ИДИЛ. "Гордеем се с тях и им благодарим дълбоко, че участват с нас."

Бен Уедман, коренспондент на CNN от Сирия, разказва, че един командир от милицията му казва през 2015 г., че по-добре е да има четирима ирански съветници на фронтовата линия, отколкото 400 американски съветници, седящи в Зелената зона в Багдад.

Но това бе различно време. Иранското ядрено споразумение беше в процес на преговори. САЩ и Иран работят не заедно, а паралелно, за да подкрепят иракското правителство в борбата срещу Ислямска държава. Оттогава иракските милиции, подкрепяни от Иран, стават все по-мощни, докато отношенията между Вашингтон и Техеран се влошават драстично.

САЩ се оттегли от ядреното споразумение под администрацията на Тръмп, наложи все по-драконовски санкции срещу Иран и на няколко пъти двете държави бяха на ръба на война, най-вече след смъртта на Касем Солеймани през 2020 г. Именно той бе основател на Kata'ib Hezbollah.

Сега САЩ се озовават в ситуация, в която се надяват да дадат ясно да се разбере, че няма да толерират повече атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу позициите им в Ирак, но в същото време искат да възобновят диалога с Иран. Изпращането на това съобщение без изгаряне на мостовете, които Америка се опитва да изгради, до Техеран няма да бъде лесна задача.

Атаката в петък беше първата известна военна акция, предприета от администрацията на Байдън, което я превърна в седмата по ред администрация на САЩ, която използва военна сила в Близкия изток.

Новите администрации във Вашингтон идват и си отиват. Някои неща обаче никога не се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
4
 
! Отговори
Judas Priest преди 3 години
До пияница мистикМислих да ти пиша нещо, но после видях, че си написал 2 поста заради моя, явно нещо много те е жегнало :))). Успех в живота, и гледай да си продадеш коинтите, че май се поосра вече, а :) ?(сега ще ми излезнеш с номера, че си ги взел на 200, ***)
62
7
 
9
 
! Отговори
Така се Прави Мир преди 3 години
в Услуга на Окупантите на Палестина!
61
7
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Judas PriestНяма как да имаш коса до кръста дядо, понеже вече си дърт и плешив :))) Язък, че опетняваш името на Роб Халфорд. Пусни си чалгица, за да загрееш как ще гласуваш за Славуца импотентния или за седесарката Нинова. Те са по тоя стил музика
60
15
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Judas PriestТова е твоята си "истина", цъкнах ти минус, защото ако ги нямаше САЩ и Западната демокрация, сега щеше да пишеш на севернокорейска OC, където всичко е орязано, даже интернет нямаше да имаш, камо ли на Бил Гейтс Windows-а, по който сега плюеш Запада. И да, комунист си, но манипулатор, че уж се "осъзнал" и видял колко е било добре по времето на соца :))) ***
59
20
 
38
 
! Отговори
Judas Priest преди 3 години
Живял съм по времето на комунизма, не ни даваха да имаме дълги коси, да ходиме с дънки, мразих СССР, обичах тайно САЩ (признавам си го честно). Дойде великата "демокрация", вече имах коса до кръста, дървих се на учителите си, веднъж се надрусах , и не успяха да ме изгонят с думите "той е най-добрия ми математик" (подсказка къде съм учил). С времето разбрах всичко, не съм от от БСП или от Русия, но по-големи *** от САЩ няма. Цък минусче на истината :)
58
6
 
24
 
! Отговори
ДемонКрат преди 3 години
МироТворец!
57
23
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Американските бомби са най-точните бомби, но комунистите са прости и не могат да го разберат това нещо!
56
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав беше професор Иво Христов, щом дойде на власт тоя и почват с войните. За съжаление няма да е само това. Те му викат демокрация а ние както ни кажат.
55
22
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ха ха хаЕ те това е да си *** другар и комунист. На снимка 3 и 4 ясно се вижда разликата от пораженията, тоя тук тъпyнгер ми пише как 5 бомби не уцелили, а другите били под въпрос. Абе коя майка ви ражда толкова мал0yмни и зашематени? :)))
54
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мнениеВоенния комплекс на САЩ е голям далавераджийски бизнес, имаше опити да се премахне законното носене на оръжие но мафията там е внедрена в държавата, било ценност на американците да носят оръжие :))) Иначе си хвърлят бомбите по талибани и бараки в Ирак, но не посмяха да хвърлят бомби заради Крим, дето се вика - на умряло куче нож вадят :)))
53
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето дойде бай Дън и се започна.А бай Тръмп изтегляше войските от чуждите държави и не води война с никой!
52
7
 
11
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Сега разбрах защо почти няма разлика преди и след бомбардировката. Хората си пишат, че по непонятни причини 5 от седемте бомби не са улучили целите, а точността и на други две е доста под голям въпрос.... Следващият път да хвърлят три пъти повече дано има по добър резултат....
51
4
 
39
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ФАЩ отдавна загубиха моралното право да съществуват!
50
4
 
28
 
! Отговори
мнение преди 3 години
За три - четири бараки, седем свръхмодерни 500 кг бомби.... Добра ефективност, а като гледам и снимките.... трябва да се досещам за пораженията. Имат си пари, харчат си ги
49
33
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БАЙДЪН Е ЧИСТО ЗЛО КОЕТО НА МЕН МНОГО МИ ХАРЕСВА!! КАТО ГО ПОГЛЕДНЕШ СИ ЛИЧИ , ЧЕ ДУША НЯМА А ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ!!!БАЙДЪН Е АБСОЛЮТНО СПОСОБЕН ДА ИЗПОЛЗВА И ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ТОТАЛИТАРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОРЕНА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА КОЕТО Е ДОБРЕ!!!ООН ДА СЕ СЪБЕРЕ И ДА СЕ ОДОБРИ НЕЗАБАВЕН ЯДРЕН УДАР ПО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
48
3
 
38
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Военнопрестъпник. Да бомбардираш, само защото не клякат и не целуват ръка. Това си е престъпление.
47
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хахахахо спечелих баса. Със колегата се хванахме на бас че байдън ще запачне военни действия най рано след 6 месеца. Аз казах че ще е значително по рано и спечелих бутилка уиски."---Трябва да върнеш бутилката. Или ако не искаш да я върнеш, тогава да признаеш, че Тръмп е водил "военни действия". И ще отиде на кино този мит, че Тръмп не водил военни действия. Реално републиканците палят войната, после демократите се чудят как да замазват.
46
4
 
27
 
! Отговори
Наздраве преди 3 години
Хахахахо спечелих баса. Със колегата се хванахме на бас че байдън ще запачне военни действия най рано след 6 месеца. Аз казах че ще е значително по рано и спечелих бутилка уиски.
45
2
 
16
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Бай Дън започна да дъни!
44
29
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АЗ АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА БАЙДЪН ПУСКАМ НАД МОСКВА ЕДНА БРОЙКА ОТ МАЙКАТА НА ВСИЧКИ БОМБИ 11 ТОНА ТРОТИЛ И ТОВА ЩЕ Е САМО ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИЯ ИСТРЕЛ!