САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин

Те ще бъдат приети ако ситуацията с Украйна се влоши
20 яну 2022 20:18, Нели Христова
437
САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин
Снимка: БГНЕС

Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ.

Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени.

Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

- Обявяване на "подкрепяните от Русия" сили в Донбас за терористи и признаване на Русия за спонсор на тероризма;

- Забрана за операции с руски държавен дълг;

- Мерки срещу "Северен поток-2", включително свързаните с него организации и техните акционери;

- Замразяване на финансирането на диалога за киберсигурност, докато не приключат атаките срещу американски агенции;

- Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски;

- Санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, всички членове на правителството, както и срещу руски официални лица и сили за сигурност, включително прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, кмета на Москва Сергей Собянин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на ЦИК Ела Памфилова, началника на президентския щаб Антон Вайно, директора на ФСБ Александър Бортников, ръководителя на „Росгвардия“ Виктор Золотов и главния прокурор Юрий Чайка;

- Санкции срещу руски бизнесмени: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Игор Сечин, Алексей Милер, Андрей Костин, Генадий Тимченко, Дмитрий Риболовлев, Михаил Фридман, Петър Авен, Михаил Гуцериев и Александър Винокуров;

- Санкции срещу журналисти: главния редактор на „Russia Today“ и RT Маргарита Симонян, телевизионния и радиоводещ Владимир Соловьов и главния изпълнителен директор на „Channel One“ Константин Ернст.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на пресконференция, посветена на едногодишния му мандат, че Вашингтон е готов да приеме нов пакет от ограничения срещу Москва, ако ситуацията в Украйна се влоши. Сред възможните мерки той посочи забрана за руските банки да извършват трансакции в долари и изключването им от SWIFT.

"Не по-късно от 30 дни след датата на внасяне на този законопроект държавният секретар ще обяви Руската федерация за държава, чието правителство многократно е оказвало подкрепа на международния тероризъм (по-известна като "държава-спонсор на тероризма")", гласи текстът на проекта.

В документа също така се посочва, че след въвеждането на закона президентът на САЩ трябва да представи на комисиите на Конгреса доклад за състоянието и източниците на доходи на Владимир Путин и членовете на неговото семейство.

Не по-късно от 10 дни след датата на приемане на този закон президентът ще наложи санкции на всяка организация, отговорна за планирането, строителството, поддръжката, финансирането или експлоатацията на "Северен поток-2" или неин сътрудник, както и срещу всеки друг служител на компанията или основен акционер с контролен дял в организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, след всичките днешни напъни, индексите на Wall Street са надолу, а на московската борса - нагоре. На Зеленски, Джо, Ърсула и тоя сенатор със санкциите бизнесът каза: БОШЛАФ!
240
3
 
17
 
! Отговори
СМЯХ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. . преди 2 години
- Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски;
239
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Само някой с изкуствен интелект като твоя моге да измисли подобна глупост !
238
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов - Така си е , и това го знае той и още 8млн-а Българи !
237
1
 
0
 
! Отговори
?! преди 2 години
До Анонимен 259 - Е Ти сега съвсем ме обърка - Нали уж бяхме НАТОвци ?!
236
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен списъкът е много кратък, но достатъчен за да разберем какви психични увреждания са нанесени върху г-н сенатора. Вероятно и не само върху него. Такива бози отиват повече на някоя африканска държава и КНДР. Вярно е, симпатизирам в случая на Русия, но вместо да трепна от тези "внушителни" мерки, просто ме напушва смях Хитлер и Сталин да бяха седнали на една маса биха завидяли на този храбър американец.
235
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна в НАТО няма да влезе. Това е ясно и на ЕС и на САЩ. Както САЩ не допуснаха през 1962 година ракети на територията на Куба, така и Русия няма да допусне това. За големите оптимисти - за разлика от вас, лидерите на тези държави имат акъл. Просто в момента преговарят и правят сделки. Едно, за друго. И при Кубинската криза Русия е изтеглила техните ракети, САЩ техните в Турция и Италия. Естествено не публично. Та...няма да има никаква война. В момента се пазарят за нещо, а вие мечтайте:-))
234
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението на украинските граждани е да са член на НАТО и ЕС. На украинците им омръзна от беднотия и постоянни заплахи от агpecoра Русия. САЩ са като лошото момче което ще набие шамарите на кoмплeкcираните руснаци.
233
3
 
7
 
! Отговори
До 314 от русофила преди 2 години
По тая логика,най богатата страна в света е България.Презадоволени сме и бягаме в по бедни от нам държави
232
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък Русия щото не намаляват.. ако пък не намаляват значи качеството на живот там е ниско като в Индия. Богатите държави намаляват защото качеството на живот е високо.
231
2
 
11
 
! Отговори
изчезват преди 2 години
Най-бързо намаляващо население в света 1. Литва 2. Латвия 3. Молдова 4.Естония 5. България 6. Хървация 7. Сърбия 8.Черна гора 9. Румъния 10. Гърция 11,Армения 12. Унгария 13. Беларъс 14. Украйна 15. Полша
230
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин какво казва няма никакво значение, Русия не е фактор. Целта е Украйна да влезне в НАТО.
229
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игор Коротченко заяви по руската телевизия, че в случай на заплаха за националната сигурност Русия няма да нанася удари по центровете на НАТО в Европа, ами ще нанесе удари директно във САЩ и Вашингон където се взимат решенията и от където се изпращат заповедите на Европа.
228
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На исканията на Русия към САЩ да изнесат техниката и военните съоръжения на НАТО до линията от 1997г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че такива искания могат да предявяват само победителите. Русия отговори, че няма искания към НАТО и че не разговаря нито с НАТО, нито с чиновници от НАТО, ами със САЩ.
227
2
 
19
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
А Путин им казва простичко... НЕ ПPEПИKAВАЙТЕ ПОРТАТА И ОГРАДАТА НА РУСИЯ, щото и ние може да започнем да правим същото....
226
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин знае какво да направи. На него му трябва писмен отговор на това, което е заявил. Няма голямо значение какво ще му отговорят, важното е да дадат такъв отговор, за да са изчерпани всички възможни дипломатически средства за уреждане на въпроса. После той е на ход, за да направи това, което вече е решил. Резултатът ще е неочакван и сряскащ. НАТОто ще осъзнае късно своята безпомощност и безполезност, защото войските които инатливо не иска да оттегли от Източна Европа няма да са в състояние да опазят абсолютно нищо.
225
7
 
2
 
! Отговори
мат преди 2 години
До АнонименШменти капели.10 към 1 за USA.
224
8
 
4
 
! Отговори
мат преди 2 години
Русия и Украйна с членство в НАТО,за спокойна и просперираща Европа.
223
13
 
4
 
! Отговори
hitko преди 2 години
До 266. Умнико, рашките могата да направят контра мерки само на Дагестан,...Те *** си не мога да избършат ти, какви фантастики раждаш.... Ама не могат да го направят, щото ще има жестоки дела срещу Империята на Злото, както и че никой вече няма да ги еб ава за слива в сериозния бизнес. Лично аз бих искал да се случи, та да видим и Южен поток и още много други потоци., които не се толерират от Москва. Дано всички разберат, че диваците не са за демократичния свят, само за феодална Азия.
222
8
 
3
 
! Отговори
мат преди 2 години
И такааа!Русия и Украина в НАТО,за една спокойна,просперираща Европа.