ЦРУ: САЩ не могат да игнорират, че Русия може да използва ядрени оръжия

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика
15 апр 2022 21:00, Йоана Цонева
120
ЦРУ: САЩ не могат да игнорират, че Русия може да използва ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС

Заплахата Русия да използва тактически или нискодействащи ядрени оръжия в Украйна не може да се приема с лека ръка, но ЦРУ не е видяло много практически доказателства, които да потвърждават тази загриженост, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Най-обширният публичен коментар на Бърнс след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари подчертава опасенията, че най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам рискува да ескалира до използването на ядрени оръжия, предаде "Ройтерс".

По-рано в четвъртък Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, предупреди НАТО, че Москва ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, руски анклав в сърцето на Европа, ако Швеция и Финландия се присъединят към Атлантическия съюз.

Бърнс говори в Техническия университет в Джорджия за "потенциалното отчаяние" и неуспехите, с които се сблъсква Путин, чиито сили са претърпели тежки загуби и са били принудени да се оттеглят от някои части на Северна Украйна, след като не са успели да превземат Киев.

Още по темата
Поради тези причини "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност", каза Бърнс.

Въпреки "риторичните изяви" на Кремъл за поставяне на най-големия ядрен арсенал в света в състояние на повишена готовност, "не сме видели много практически доказателства за такива разположения или военни действия, които биха засилили тази загриженост".

Тактическите ядрени оръжия и ядрените оръжия с ниска мощност се отнасят до тези, предназначени за използване на бойното поле, като според някои експерти Русия разполага с около 2000 такива оръжия, които могат да бъдат доставени от въздушни, морски и сухопътни сили.

Коментарите на Бърнс бяха направени в отговор на въпрос на бившия американски сенатор Сам Нън, водещ привърженик на контрола над въоръженията, в края на първата публична реч на ръководителя на ЦРУ, откакто пое ръководството на главната американска шпионска агенция през март 2021 г.

В обширно обръщение бившият американски дипломат заяви, че шпионските служби на САЩ са започнали да събират миналата есен "обезпокоителни и подробни" разузнавателни данни за плана на Путин за "нова голяма инвазия" в Украйна.

Бърнс заяви, че президентът Джо Байдън го е изпратил в Москва през ноември, "за да предаде директно на Путин и на няколко от най-близките му съветници дълбочината на нашата загриженост относно неговото планиране на война и последствията за Русия", ако те продължат.

"Бях обезпокоен от това, което чух", продължи той, като заяви, че макар Путин да не е взел окончателно решение, изглежда е убеден, че силите му ще "постигнат бърза решителна победа на минимална цена".

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика, а той разполага с "защитен от санкции" военен ковчег от валутни резерви - каза Бърнс.

"Путин доказа, че греши по всяко едно от тези съображения", каза той.

Руският лидер "се задушава" от недоволство, амбиции и несигурност и очевидно виждаше, че "прозорецът се затваря" за формиране на ориентацията на Украйна в посока към Запада, казва Бърнс, който нарича Путин "апостол на отмъщението".

Разузнаването на САЩ е от съществено значение за борбата на Украйна срещу руските сили, каза Бърнс, чийто дипломатически постове включват и един от тях като посланик на САЩ в Москва.

Според него "престъпленията", които тези сили са извършили в украинския град Буча, са "ужасяващи".

Русия, която многократно е отричала да е насочена срещу цивилни, нарече обвиненията, че нейните сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Кремъл твърди, че е започнал "специална военна операция" за демилитаризиране и "освобождаване" на Украйна от националистически екстремисти.

В други свои изказвания Бърнс нарече Китай страшен конкурент, който се стреми да изпревари САЩ във всяка област - от икономическата и военната мощ до космоса и киберпространството.

Амбициите на Китай под ръководството на лидера му Си Дзинпин са "доста заплашителни" и включват възможността Пекин да търси контрол над Тайван с военни средства, каза той.

"Колкото повече се отдалечаваме през това десетилетие, толкова по-голям става този риск", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците трябва да гонят руснаците чак до Москва , там да изкарат Путин и да го предадат на международния трибунал в Хага и после пълна денацификация на Русия
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Путин е свършено Денонощно от Полша влизат камиони и жп композиции с най съвременно оръжие Освен това украинската армия получава непрекъснато разузнавателна информация от запада и американците за движението и състоянието на руската войска Руснаците помислиха че украинците са самии бързо ще ги превземат но се излъгаха лошо
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
39 Украйна ще я има но за русия не се знае
34
5
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 25 --- Досега памперсите оцапаха с боршови диарии съде русофашагите и продължават да пълнят гащите, че чак из форум се размириса. Блицкригът приключи скорострелно и СЕГА ще продължаваме да се бием, дори и да вкараме вси анадолци, муслими и друга гнъс на "съветска територия" и във война с укрофашистите от еврейски произход. Много тъпльовци са управлявали Матушката, но тези са връо.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ви *** опорките не намесвайте религията и Сащ За путин Украйна е мания и фикс идея той я иска и тръгна да си я вземе защото не можеше да превъзмогне че те искат да живеят по различно от неговия режим Така беше и с Грузия
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има вече украйна, това всички го разбраха
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със или без ядрени оръжия Путин няма да присъства на Рождество в катедралния храм. Лошото е че ще повлече милиони руснаци да му плащат мераците. Но защо да е лошо? Толкова години се кефеха на гръмките му неподплатени с никакви резултати приказки. Е, сега ще си платят, че не са разбрали накъде върви светът и че за аборигените мястото им е в резервата, докато се поуграмотят . После може да излязат на светло, ако им стиска разбира се
30
1
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 2 години
Сталин винаги е бил най големия, спрямо Петър, спрямо Екатерина.... сега може да се промени
29
2
 
5
 
! Отговори
Стари трикове преди 2 години
Когато Зеленски престане да бъде удобен на сащ, американците ще го "самоубият" и ще кажат, че е отровен с новичок ...
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво е САЩ, те нямат вече общество, анархията *** на врата
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - накрая, руснаците ще се ядосат наистина и няма да има вече Украйна ....
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 а Русия обича ли православието като наруши божиите заповеди и убива християни по време на велики пости пости с кръв на п.авославни християнин разрушава църкви и убива деца възкресени ще празнуваме в кръв
25
4
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Обезпокоително било,а бомбите със обеднен уран,над Югославия,от отчаяние ли пускахте? -Печка ви лелина,гадно племе!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин е казал няма го човека няма го и проблема и заплаха няма да има
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада мрази Православна България
22
2
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Верно, че в България сме си тъпички. Хем Кремъл спря да плаща, хем нашите продължават да тролят..ей така, от простотия....
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинската армия вече обстрелва цели на руска територия и заплашва да нахлуе.-.-.-.->Къде ще нахлуе бе? В на баба си шортите? Дребни групи от по 50 диверсанти стрелят по пограничните територии в отчаян опит да привлекат руски сили на север, щото на изток в Донбас ще им разкатаят фамилийките. Успяват ли? Не. Чакай 19-20 да видиш как ще оцапотят памперсите укрите.
20
1
 
5
 
! Отговори
гг преди 2 години
До 1 - Така е, това е огромна жестокост над цивилно население и ако искаш виж речта на президента Труман след пускането на двете атомни бомби - изключителна ЖЕСТОКОСТ и някакво болно удевлотворение и показност на сила. За съжаление, в момента Путин проявява подобна жестокост и колкото по-дълго продължава тази война, толкова по-голяма става вероятността Русия да направи същата простотия, която САЩ направиха.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хумическо оръжие вече използват. Без химическото оръжие руските войски още щяха да се мъчат и да са наникъде в Мариопол.
18
4
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 2 години
Ядрени удари с тактически ракети по американските бази, които съхраняват американски ядрени бомби на територията на Европа и ядрени удари по крайбрежието на кравария