САЩ свършват парите, трябват спешни действия

Конгресът трябва спешно да повиши или отложи плащането на тавана на дълга
2 май 2023 16:30, Стела Стоянова
142
САЩ свършват парите, трябват спешни действия
Снимка БГНЕС

Ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане".

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато останалия свят им дава баница ще ядат.
92
2
 
23
 
! Отговори
Пари няма преди 1 година
И планената укро-армия пркратява услугата война до заплащане на последната фактура...
91
1
 
23
 
! Отговори
Долара няма преди 1 година
И без това никакво покритие! Зад него няма злато, а само гиганссата армияна САЩ с бюджет 2 трилиона!
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
First Republic фалира, JP Morgan поема депозитите на банката.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин/77 "Все пак неоспорим ФАКТ е че ДВЕТЕ НАЙ ГОЛЕМИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА РУСИЯ И КИТАЙ" - беше, беше... Русия отдавна се отърва от инфлационните долари. Китайците и Японците също не се натискат. Виж, робската Белгия ги купува като луда... което обяснява Стокхолмския синдром на Брщксел.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може може може ама НЕМОЖЕ ще си гласуват дигане на тавана както предните 78 пъти и толкова ..Абсолютно безполезна и не информативна за нищо статия
87
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай се отървава от дългови те книжа на Америка и пробутва на Япония .Ххах на мен ми е смешно,великата демокрация сама си вкара автогол или едни банкерски фамилии я побутнаха.
86
3
 
10
 
! Отговори
Др живков преди 1 година
На един пленум на кпсс - млад комсомолец се исправилДр живков времето се смени време е да погледнем на западЖивков се исправил и рекьл - ти сега предлагаш утре като трябва да се плаща кой ще извади пари ти лиТи ще се покриеш и ние ще трябва да даваме вместо тебКомсомолеца от драгалевци всички го знаете - това е действителен случей не виц
85
1
 
13
 
! Отговори
Янките споко! Има ощ преди 1 година
Мноого т оа летна партия за печатане!
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако спрат да плащат на "героите" на украйна, ще вземат да потърсят работа във Вагнер.
83
1
 
26
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Започна да се поти :)
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като свършват парите, напечатайте си още, нали тъй правите янките :)))
81
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така и другаря Улянов така ни учеше още преди Балканската война, че капитализмът е обречен. Още година - две и всичко ще рухне и тогава тълпи от гладни капиталисти ще се юрнат на битака да пазаруват рубли и юани
80
1
 
23
 
! Отговори
Спаси американец - преди 1 година
Купи самолет на череж за цената на два истински!
79
1
 
14
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Че това не е нищо ново! Ще си емитират нов дълг 1 трилион долара и готово! ФЕД ще им ги напечатат и ще вкараме още малко"въздух в балона". Проблемът в случая е друг! И той е, че масово търговците, а и цели правителства се отказват от търговия с долари, което прегрява икономиките, зависещи от тях. Рано или късно ще има ресет. Реално принципът е като на пирамидалните структури, с тази разлика, че най-големия дръг дилър произвежда и раздава наркотиците. Ама вече зарибените започнаха да не ги искат!
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дам, вече трябваше да са усвоили руските природни ресурси, но има проблем в Украйна...
77
1
 
23
 
! Отговори
Ужас е сега преди 1 година
Вече ще ни накарат и чертеж та самолетоносач да си купим!!
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Блумберг, Русия има достатъчно пари... след месец излиза на международния пазар за валута. Засега са решили да инвестират в сигурните Юани. Ако сащ спрат войната и се примолят, руснаците може и долари да купят. ПП.
75
1
 
20
 
! Отговори
Смешни действия преди 1 година
КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ - САМ ЛЯГА В НЕГО!
74
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От февруари миналата година се повтаряше денонощно,че Русия фалира,нямат какво да ядът,тънат в мизерия,били с външни тоалетни.Кво стана а?