САЩ свършват парите, трябват спешни действия

Конгресът трябва спешно да повиши или отложи плащането на тавана на дълга
2 май 2023 16:30, Стела Стоянова
142
САЩ свършват парите, трябват спешни действия
Снимка БГНЕС

Ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане".

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
8
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Нема да са плашите еййй американчета. Братския *** народ ша помогне. Вие как ни помогнахте през ВСВ . Все пак неоспорим ФАКТ е че ДВЕТЕ НАЙ ГОЛЕМИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА РУСИЯ И КИТАЙ СА СРЕД НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРЕДИТОРИ НА САЩ. Нема да ва оставим да затънете. Какво ще правим без вас? На кого ще се заканваме а и вие срещу кого ще се борите ? п.с. Благодарим ви че 1994 убедихте Украйна да си предаде ядреното оръжие че иначе сега зор щяхме да видим. Истински приятели сте....
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още 2 ескадрили на рисунка ще купим и ги оправяме финансово
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да купим още 150 чертежа за другата есен
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краят е близо, не могат да излъжат реалността /природата
69
2
 
28
 
! Отговори
Като например преди 1 година
Стоп на парите за Украйна!
68
2
 
24
 
! Отговори
Няма нищо вечно преди 1 година
Това рано или късно щеше да се случи. Не може да си печатиш пари колкото искаш без никакво покритие ! Долара се крепеше на това че всички страни го използват в търговията и на практика така поддръжаха високият стандарт на САЩ. И търсенето на долари беше голямо и печатницата работеше нонстоп ! С тези санкции срещу Русия САЩ си го вкараха сами. Откраднаха 600млрд руски депозити и сега никой не иска да държи активи в долари и гледа да се отърве от тях. Китай и Русия трупат злато отдавна !
67
2
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми да вкарат България в клуба на длъжниците (Еврозоната) и да и вземат активите от няколко милиарда. После може евроатлантическа България да предплати още 100 Ф-16ки за 20-30 милиарда и да ги дари на Украйна. Все пак 90% от матряла у нас гласува за такива неща.
66
2
 
27
 
! Отговори
Зленски: преди 1 година
Ух тъкмо бяхме тръгнали на контра-престъпление! Ще го отложим до изплащане на заплатите!
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да имитират още хартия, но така ще се вдигне още инфлацията, да свият разходите или да фалират..
64
2
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Да не мислите , че тодор живков е бил *** като е гледал кьм - сссрТова дето *** са построили демократите още не са успели да разрушьт изцяло
63
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 1 година
БАЙ БАЙД ЪН ЩЕ ИЗКАРА НЕЩО ОТ ДЖОБА
62
2
 
13
 
! Отговори
Не мой, молим ти се! преди 1 година
"КИТАЙЦИТЕ ИМАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО ПАРИ В КЕШ!" - а ако почнат да освобождават пачини потоци СЕГА , краварите ще налетят тутакси на ядрена война!
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко западния свят пропада и все пропада и ние се надяваме, че последните ще станат първи, това още другаря Володя го обясняваше преди век
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58Явно нямаш информация как работи финансовата система и дълговата такава.Заеми се вземат от инвеститори, които вярват в стабилитета и възможността на съответната страна да ги изплати. Например китайчетата вече гонят 15-16 трилиона долара външен дълг.
59
2
 
12
 
! Отговори
Друг българин преди 1 година
Да купим още 16 самолета - ама с рубли или йени. :) та да дойдат!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИТАЙЦИТЕ ИМАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО ПАРИ В КЕШ!
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупаaaaвият ръководител и идеална марионетка на МВФ каза, че фиксира постепенен отказ от използването на долара, но не вижда алтернатива на американската валута в близко бъдеще.Е, нищо, "приемането" на обективната реалност няма да дойде веднага, но след дефолта на Фед и САЩ, шефовете на англосаксонските финансови структури веднага ще застанат на мястото си.САЩ и Европейският съюз трябва да започнат да живеят "по възможностите си", защото ще става все по-лошо.
56
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да купим още 16 самолета
55
3
 
15
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Радев да дава мандата на копейко да прави кабинет - че , сьвсем ще я втасаме без помощ от изтокРубли трябват петрол и газ не само празни обещания как ще сме добре
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези 31 трилиона (31000 милярда) са взети е така от всеки от нас в Европа просто за да може маймуните да вземат по 1500 долара месечно без да работят, ние им плащаме на тези