Кметът на Чикаго обяви извънредно положение заради мигрантите

Очаква се нова вълна след края на мерките около пандемията
10 май 2023 16:15, Стела Стоянова
29
Кметът на Чикаго обяви извънредно положение заради мигрантите
Снимка БГНЕС

Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут обяви извънредно положение в отговор на хилядите мигранти, които са се установили в града, след като са пресекли южната граница на САЩ, за да търсят убежище, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заповедта беляза най-мрачната прогноза на отиващата си администрация за това как ще се справят най-уязвимите новопристигнали в Чикаго, докато градът се подготвя за предстоящия край на финансовата помощ за тях.

Това става девет месеца след като губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, започна да насочва скорошни бежанци от Централна и Южна Америка към Чикаго с еднопосочни автобусни пътувания. Аргументът е, че либералните "градове-убежища" трябва с готовност да поемат по-голяма част от тежестта, произтичаща от кризата по границата.
Оттогава в града са пристигнали повече от 8000 такива мигранти, което вчера Лайтфут нарече "политически трик" от страна на Абът. Същевременно обаче той призна, че автобусите няма да спрат.

"Достигнахме критична точка в реакцията си на нашата хуманитарна криза, произведена предимно от него за цинични политически цели", каза Лайтфут на пресконференция, като отбеляза, че още 48 семейства са били "изпратени" от Тексас този следобед.

Подписана по-малко от седмица преди Лайтфут да напусне поста си, декларацията за извънредно положение освобождава администрацията на кмета да разполага с извънредни средства и да поиска помощта на Националната гвардия на Илинойс, въпреки че Лайтфут уточни, че последното средство не е необходимо - засега.

Тъй като федералните гранични ограничения от времето на пандемията изтичат тази седмица, най-лошото вероятно тепърва предстои. Тази мярка, известна като “Разпоредба 42”, позволи незабавното експулсиране на търсещите убежище на границата между САЩ и Мексико, за да се ограничи евентуалното разпространение на болести, и нейният край може да означава нова ера на рекордна миграция в рамките на няколко дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
2-3 лодки да бяха потопили в началото на кафявата вълна и нямаше да има проблем за Европа ама не Меркел си мечтае за черни паламарки...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разбрахте ли сега защо краварите накараха Европа да се напълни с мигранти, пак техните мръсни манипулации и съсипване на спокойствието на хората. Прииждат хора с различни ценности, морал, възпитание, религия и тормозят живота на местните. На краварите не им харесваше спокойствието на Европа и чистите нации, искаха да е сбиртък както са те.
24
1
 
4
 
! Отговори
Alex преди 11 месеца
Тия мигрснти са луди. Аз не бих отишъл при наглоссксонците. Виж, бих отишъл в Москва. Сладки пичоци и водка на корем, комунизъм и мерцедеси. Кеф.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 22Не знаех че чикаго е край южната граница на фащ)))))Много работи не знаеш, като и това, че Чикаго е сред американските градове които игнорират федералните закони за мигрантите, нещо което не се подкрепя от щата Тексас. Затова тексасци пращат с автобуси мигрантите към тези,, свободни"градове, независимо в кой край на САЩ се намират.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знаех че чикаго е край южната граница на фащ и че в уж най-богатата страна, град с многомилионни население ще усети хиляда новопристигнали като бедствено положение. То фащ явно си е в бедствено положение и без пришълците и то откогато са основани.
21
0
 
10
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Кмета Бийтълджус каза, че града и е Убежище за мигрантите, за да се хареса на левите си последователи. Сега като идват мигрантите, вече се оказа, че приказките за убежище са били празни... Те влзенаха милиони у САЩ, комично е да ми се прави да интересна за 8 хил. Като се рекламираш, бъди готова за новите си клиенти и другия път внимавай каква политика ще си натресеш. То все тая, и без това я смениха с друга лява пионка, тя ще бере гайлето, както и всички останли Чикагци. Да бегат, нема измъкване
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много правилно, либерастите да плащат, нали са много милосърдни и ще спасяват света. Розовата секта напълни Европа и Северна Америка със световния от.па.дък, а резултата е многократно увеличена престъпност, срив на социалните системи, беззаконие, мизерия и простотия, които след време ще доведат до заличаването на европейската цивилизация.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И България теябва да направи както тексаските власти. Който мигрант влезе на автобуси и директно за Дойчланд, страната защитаваща мигрантите.
18
1
 
13
 
! Отговори
A1 преди 11 месеца
Значи нелегалните които пресичат нощта граница ги настаняваме в общежития и ги храним,а тези преминали в САЩ от Мексико ще ги експулсират!Е къде отиде американската хуманност?Двоен стандарт и огромна некадърност в световен мащаб!
17
0
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Да ги карат у ТКЗС-то да копат банани :)))
16
3
 
8
 
! Отговори
Даа преди 11 месеца
Сбогом на Големия бял баща. Никой не им е виновен на белите американци, че десетилетия наред се държаха като преживни животни и търпяха. Същото важи и за белите европейци.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха-ха-хаааааааааааааа. Заради войните на САЩ в ЕС влязоха над 3 млн.Седнали да реват за хиляда човека. Да им пратим влезлите в ЕС
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 15 - 2022-а.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега смешното е, че тея, които реваха какви са лоши десните, ще реват за тяхната помощ.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 12 туй за холандия, кога? Там/в ЕС урките не ги броят още...
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 7 - То лшото е, че вече "Елит" уквално озачват 1500-2000 души в цял САЩ,а не катопреди, да са пон 1-2% от населението, със средна класа от поне 40-50% и работническа класа, която се препокриваше на места със средната, дето можеше да си позволи жилище.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дано от следващата седмица стотици хиляди седмично тръгнат за Чикаго, Сшатъл, Бостън и Ню Йорк.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Джо пусна няколко милиона душ минaт миналата година. В Холандия, държава, която може да се побере 230 пъти в САЩ, допуснаха "само" 400 000 мигранта.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички големи градове на демократите са провалени от Ню Йорк, Филаделфия и Балтимор до Портланд, Сиатъл, Сан Франциско, Чикаго и Лос Анджелис.
7
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
А тук стреляха Митьо Очите заради трафик мигранти, а Боко каза, че е за парко място...