В бюджета на САЩ няма допълнителна помощ за Украйна: Как реагираха киевчани?

Последствията ще бъдат тежки за всички, казват те
2 окт 2023 20:24, Нели Христова
174
В бюджета на САЩ няма допълнителна помощ за Украйна: Как реагираха киевчани?
Снимка: БГНЕС

САЩ може и да са избегнали спиране на работата на правителството в събота, но липсата на допълнително финансиране за Украйна в бюджета за разходите изнерви някои жители на разкъсваната от война нация.

Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън похвали сделката, постигната от парламентаристите, той също така призна липсата на ново финансиране за Украйна, като обеща, че Вашингтон "няма да се отдалечи" от Киев. Междувременно двупартийна група от лидери в Сената на САЩ също обеща да гласува повече помощ за Украйна.

За някои в украинската столица Киев драмата, която обхвана Конгреса през изминалата седмица, е малко повече от шум, докато войната бушува.

"Това са вътрешни американски игри. А Украйна е заложник на тази дискусия – тази вътрешна война", каза украинският военнослужещ Володимир Костяк пред CNN в неделя, национален празник, отбелязващ Деня на защитниците в чест на ветераните на страната и загиналите във войните.

"Стратегическите интереси на Америка са толкова големи, че Украйна е част от тях", добави той пред CNN. "Мисля, че вътрешнополитическата борба не може да повлияе толкова на помощта за Украйна. Ще има някои грешки, но те ще бъдат незначителни."

Костяк каза, че битката за финансирането на Украйна се дължи на политическите реалности на президентските избори в САЩ през 2024 г., но той вярва, че възможността Вашингтон да спре да помага на Украйна е малка.

"Бюджетът на САЩ е бил спиран 20 пъти в историята и нито веднъж това не е довело до сериозни последствия", каза военнослужещият. "Така че не виждам това като голям проблем за Украйна."

Наталия и Сергий Красношчоки, учител по английски и предприемач, бяха също толкова оптимистични.

"Да, видяхме новините, но смятаме, че все пак ще има помощ за Украйна", казаха те. "Много се надяваме. И разбира се, ще бъдем благодарни за всяка помощ. "Колкото повече, толкова по-добре."

Михайло Чендей, администратор на магазин, каза пред CNN, че смята, че би било "невъзможно" САЩ да оттеглят изцяло помощта – но "сега това е вътрешен американски проблем".

Други в украинската столица обаче бяха по-малко уверени – особено след като американската подкрепа намаля, почти 20 месеца след началото на войната.

Проучване на CNN през август установи, че повечето американци са против Конгреса да разреши допълнително финансиране в подкрепа на Украйна в нейната борба, като обществеността грубо се раздели по въпроса дали САЩ вече са направили достатъчно.

Това показва промяна в обществения ентусиазъм, като подобно проучване, проведено в първите дни на инвазията, през февруари 2022 г., установи, че 62% от анкетираните смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Разделения станаха по-големи след това проучване, като повечето демократи и републиканци сега са на противоположни страни по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Джефри Зоненфелд, професор и старши асоцииран декан по лидерски изследвания в Yale School of Management, каза, че руският президент Владимир Путин ще следи отблизо президентските избори в САЩ през 2024 г., докато инвазията му в Украйна се променя.

Путин "се надява, че до януари 2025 г. бившият президент Доналд Тръмп ще се върне там и това ще доведе до отслабване на решимостта на съюзниците", каза Зоненфелд.

Но "няма отслабена резолюция" в Конгреса, добави той. "Тук е просто глупава политика, която разделя нещата на парчета", каза Зоненфелд.

"Трудни последствия за всички"

Бюджетът на САЩ в момента включва около 1,6 милиарда долара за отбранителната индустрия и 1,23 милиарда долара за пряка бюджетна подкрепа, както и средства за хуманитарни и енергийни проекти, каза украинското външно министерство в неделя.

В публикация във Facebook говорителят на министерството Олег Николенко каза, че Киев работи с партньорите си във Вашингтон, за да гарантира, че бюджетът, върху който Конгресът ще работи през следващите 45 дни, ще включва нови средства, за да помогне на Украйна да отблъсне Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който пътува до Капитолия миналия месец, за да поиска повече облекчения, по-рано предупреди, че спадът в подкрепата на САЩ може да има тежки последици за военните усилия.

"Разбира се, че сме разтревожени от липсата на допълнително финансиране, защото за нас тази война е буквално ежедневна реалност", каза членът на украинския парламент Ина Совсун пред CNN в неделя. Тя описа как се е събудила в 4 часа сутринта заради алармата за въздушно нападение, като ведната се втурнала да намери подслон със сина си в банята далеч от прозорците в случай на взрив на ракета.

"Разбирам, че САЩ имат своя собствена политическа реалност, имат общи избори и са станали част от политически процес там", добави тя. "Просто искам САЩ да помнят, че има човешка цена за всичко това и че всички тези забавяния … идват с цената на животи."

Обратно по улиците на Киев, логистикът Тетяна Остапчук каза, че не е чувала много за законопроекта за временните разходи, но добави: "Мога да кажа със сигурност, че наистина се нуждаем от подкрепа от други страни, защото не можем да се справим сами."

"Помощта е много важна. Ако изведнъж се случи, че Америка вече няма да ни помага, тогава всички ще се борим да запазим земята си свободна. До последния човек", каза тя. "Но пак би било по-лесно с помощ."

Юлия Мюлер, главен счетоводител, също предложи мрачна прогноза.

"Може да има ситуация, в която помощта ще спре, защото голям процент от американците са недоволни, че парите им се изпращат в Украйна, че Украйна е далеч, че няма заплаха за САЩ", каза тя. "От друга страна, струва ми се, че всички здравомислещи хора, които виждат зверствата, които са се случвали и се случват тук сега – как цели градове биват затривани – разбират, че това може да се разпространи и в други страни“, добави тя. "Ако Америка спре да ни помага, ще има много тежки последици за всички."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При съсипана икономика - помощите са всичко на което се надяват украинците... За това положение могат да благодарят на фюрера си.. Годишната икономическата помощ (издръжка) е над 150 милиарда долара при все че за оръжие са дали около 100
111
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато хохлите разберат, че са били прелъстени и изоставени.
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
укрофашисти, купил съм пуканки и бира!
109
3
 
32
 
! Отговори
Нормално реагираха преди 7 месеца
Пият студена вода, когато им пуснат чешмите.
108
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега в другите новини: ето, идва влака с американската помощ, вече подмина първи челен коловоз! От вътре се чува американски "поооомоооощ!!!" :)))))
107
5
 
45
 
! Отговори
Христо преди 7 месеца
Винаги е така с приятели като Сащ.Лошо е да си им враг ,но по лошо е да си им приятел-Хенри Кисинджер.
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен"Само индивиди с тотална липса на логика и интелект може да си помислят, че Запада и САЩ ще вкарат милиарди помощ за Украйна без да имат полза или краен успех в тази война...." Правилно, Ще изкупят Украйна на парче, вече започнаха с Чернозема. Ред е на ВПК-то.
105
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само индивиди с тотална липса на логика и интелект може да си помислят, че Запада и САЩ ще вкарат милиарди помощ за Украйна без да имат полза или краен успех в тази война....
104
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Много "тридневна операция" е фейк на украинската пропаганда. Иначе правилно са схванали. Путин иска да унищожи Змиярникът Украйна.
103
10
 
17
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
Когато Тръмп спечели изборите ще погне семейство Байдън. Хънтър е за затвора и има достатъчно доказателства. А, за да опази живота си, Зеленото нещо ще предаде всички компромати, събрани за Байдънови на новият президент.
102
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В отговор на въпрос колко дълго ще продължи американската подкрепа за Украйна, Кондолиза Райс изрази увереност, че помощта на САЩ за Киев със сигурност няма да спре, след като станат ясни резултатите от президентските избори през 2024 година.
101
20
 
4
 
! Отговори
Много преди 7 месеца
...са забавни руските таракани! А бе, от тридневна операция украинците ги завряха в бункери и окопи, и само минните полета ги пазят да не се удавят в украинската "любов", но иначе отворени, колко са велики! Нека си верват! Колкото си верват, че Жужето е вечно!
100
8
 
18
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
Хохланд сиреч крайна, са същите тъ па ци като арменците ... пуснаха нпо *** та и държавта им приключва, остатка от укрйан нито ще е вече велика нито сигурна, 10 млн избягаха, още 10 до 2 г, ще останат под 20 млн, по малко от румъния.... но така става като гласуваш да те управлява евреин... примери колкото искаш...
99
3
 
7
 
! Отговори
Чак да се зачудиш преди 7 месеца
Уж изгониха ПОПА-шпионин,кой плаща на днес.бг да пишат лъжи?
98
7
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 месеца
Играта приключи за хохлите
97
6
 
22
 
! Отговори
паф преди 7 месеца
ясно! изтрийте украйна от картата! точка!
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много хора не разбират същността на сатанизма(садизма)и мислят,че тях не ги засягаИ,че с пари всичко се купуваДори животи удоволствие от смрта на невината жертваНо не съзнават,че утре Те могат да бъдат жертватаВземете съдбата си в свойте си ръце,а не я оставяйте в кървавите ръцете на сатанистите."Нахранете"Гълъбчето на Мира а не гарванът на смърта(сатаниста)за да продължи живота на обитаемата от човешката цивилизацияПланетаДори Космоса не посяга на живота наПланетата Земя,за разлика от сатанизма
95
2
 
20
 
! Отговори
идиотът Борел преди 7 месеца
Каза в Одеса, че не го е страх от руските ракети. Този евроде6ил не е ли наясно, че Русия не само няма да харчи ракета за него, но дори и охрана ще му осигури, за да си остане на висша длъжност в Брюксел, Русия има нужда от такива политици в ЕС.
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна ще бъде или американска, или изоставена. САЩ по принцип не изпозват план Б, по-евтино за САЩ е да изоставят план А ако се провали, отколкото да разработват и изпълняват план Б, заради някаква си Украйна. Така беше в Ирак, така беше и в Афганистан. САЩ ще им се поочука имиджа и авторитета и толкова, както в Ирак, Афганистан, Сирия, но не така стоят нещата с ЕС, провал в Украйна може да доведе до разпад на ЕС.
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Причината за войната в Украйна е отказа на САЩ да приеме предложението на Путин от декември 2021г за изтегляне на военните структури на НАТО до границите от 1997. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.