60 години от убийството на президента на САЩ Кенеди

През неговия мандат беше изпратен човек на Луната
17
60 години от убийството на президента на САЩ Кенеди
Снимка: bg.wikipedia.org

Навършват се 60 години от убийството на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди.

През ноември 1963 г. 46-годишният по онова време Джон Кенеди пристига в Тексас по време на кампания за набиране на средства за спечелване на нов президентски мандат. След среща с губернатора на щата Джон Конъли,двамата се отправят с открита лимузина към най-големия по онова време търговски център, където президентът трябва да произнесе реч. Около 12.30 на обяд проехтяват изстрели и Кенеди и губернаторът Конъли са тежко ранени, припомня БНР.

35-ият президент издъхва по-късно в болницата. За убиец е посочен Лий Харви Осуалд, който обаче е застрелян от собственик на нощен клуб минути преди да се яви пред съда, което до ден днешен подхранва теориите за заговор.

Президентският мандат на Джон Кенеди е белязан от кубинската ракетна криза, атаката в Залива на прасетата срещу комунистическа Куба и програма за изпращане на човек на Луната. След мирното решаване на кубинската криза Кенеди е решен да намери изход от Студената война. Няколко месеца по-късно Вашингтон и Москва се споразумяват за ограничена забрана на ядрените опити.

В изявление по повод годишнината американският президентът Джо Байдън заяви, че „В живота и в смъртта президентът Кенеди промени начина, по който виждаме себе си – страна, пълна с младежки надежди и амбиции, подсилена с опитната сила на хора, които са преодолели дълбока загуба, превръщайки болката в непоколебима цел“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: убийствоКенеди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко. Днеска щеше да е на 106г като Жорож
12
0
 
3
 
! Отговори
Помня преди 5 месеца
Шестдесетте , седемдесетте и осемдесетте години бяха златни години за човечеството , не само за САЩ. Всички го признават. Имаше мир и нормални отношения между СССР и САЩ.
11
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Човек на Луната не е стъпвал."Кацането" на Луната е реализирано в Холивуд.Режисьорът на цирка Стенли Кубрик малко преди да почине,си призна.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Eдин Българин - Те пишат за разработване на програма за изпращане на човек на Луната, а не, че по времето на Кенеди някой е стъпил на Лунта. Друг е въпросът дали наистина Армстронг е стъпил на Луната, след като е бил изпратен през 1969 г.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И 100 души починали мистериозно след убийството свързани директно или индиректно с това убийство.Ротшиилд,ФБР и други заподозрени,но недоказани и до днес участници.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди него американците правят противоатомни скривалища в задния двор на къщите си.
7
2
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 5 месеца
той не е твърдял че някой е летял до луната... пълни измислици
6
3
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 5 месеца
Тия няма ли да си признаят най после че ЦРУ поради много причини убива Кенеди например Кенеди е против влизане във Виетнам или провала му при залива на прасетата минало е време могат да си признаят вече няма живи от тогава за брат му Робърт важи същото
5
5
 
3
 
! Отговори
Eдин Българин преди 5 месеца
Днес, през мандата на Никсън беше изпратен човек на Луната! За кой ли път показвате неграмотност!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кенеди освен това загуби от Фидел, а цру такава загуба не понася в тия времена. Операцията започва през април 1961 г., само 3 месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Президентският мандат на Джон Кенеди е белязан от отмяната на ФЕД и въвеждане на "сребърния държавен долар". Това е истинската причина за неговото убийство.
2
7
 
12
 
! Отговори
Тото преди 5 месеца
Абе що не пишете нещо нормално и хубаво.Пишете за живота и красотите на Италия, Испания. Стига с тия американски убийства, наглост и агресия.
1
1
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Вас, да щом не става дума за вазелин.