Семейството на мъжа, който разобличи Boeing, обвини компанията за смъртта му

Той се самоуби в деня, в който трябваше да свидетелства
29 мар 2024 20:15, Нели Христова
28
Семейството на мъжа, който разобличи Boeing, обвини компанията за смъртта му
Снимка: YouTube

Майката на мъжа, свидетелствал срещу Boeing, който почина от очевидно самоубийство този месец, обвини закъсалата компания за психическото му състояние в седмиците преди смъртта му.

Джон Барнет, бивш мениджър по качеството в Boeing, беше намерен мъртъв в камион на хотелски паркинг в Чарлстън, Южна Каролина, на 9 март.

62-годишният Барнет, който напусна Boeing през 2017 г. след повече от три десетилетия, беше в състояние да даде показания за предполагаеми проблеми с безопасността в съдебно дело срещу производителя на самолети. Той беше дал показания седмица преди смъртта си и се очакваше да се върне в съда в деня, в който тялото му беше открито.

Говорейки за първи път след смъртта му, майката на Барнет, Вики Стоукс, каза пред CBS News, че синът й е бил подложен на мъчителни разпити от адвокатите на Boeing, което го е накарало да се почувства обезсърчен.

"Ако това не беше продължило толкова дълго, все още щях да имам син, а синовете ми щяха да имат своя брат. Нямаше да седим тук", каза Стоукс.

Тя каза, че Барнет е бил под принуда през последното десетилетие от живота си. Тя обвини Boeing, че му е отмъстил, след като той изрази опасения относно практиките за безопасност.

Барнет е подал оставка, обяснява Стоукс, цитирана от The Times, защото постоянно е бил навикван на работни срещи заради пропуски в завода в Южна Каролина.

Братът на Барнет, Родни, каза пред CBS News: "Той мислеше, че се опитва да направи правилното нещо. А това го притесняваше. Страхуваше се, че никой нямаше да чуе какво става там."

Boeing е под лупа след поредица от проблеми, свързани с неговите самолети, които се разследват от Министерството на правосъдието и Федералната авиационна администрация. През януари полет на Alaska Airlines трябваше да направи аварийно кацане, след като панел изхвърча от пътническата кабина във въздуха.

Предварителното разследване на смъртта на Барнет установи, че той е починал от самонанесена огнестрелна рана. Семейството му каза, че чака официалното разследване да приключи.

Барнет заведе дело срещу Boeing през 2021 г., твърдейки, че бързането за производство на нови самолети компрометира безопасността, което компанията отрече.

Boeing излезе с изявление след смъртта на Барнет, в което се казва, че ръководителите са "натъжени" и че компанията възнамерява да сътрудничи на всички правителствени органи.

Семейството на Барнет каза, че планират да продължат съдебния процес, който трябва да влезе в съда през есента, в опит да продължи работата му и да получи справедливост и отговорност.

Boeing е изправен пред нарастващ натиск през последните месеци от страна на политици и държавни служители да подобри качеството на производството си. Министърът на транспорта на САЩ, притисна компанията да направи "сериозна трансформация" в своята безопасност.

Дейвид Калхун, президентът на Boeing, обяви миналата седмица, че ще се оттегли в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лъжат бате! Се немало да се самоубиват, това онова, а накрая се застрелват с два истела в тила или се самоубесват като Епщайн.
25
0
 
6
 
! Отговори
Басси Удобнуту преди 4 седмици
...самоубил се в деня, в който трябваше да свидетелства.
24
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 4 седмици
бОИНГ ИМАТ огрмни проблеми последните 10-тина години ! не се качвайте на техни по- нови самолети особоено на 737 МАКС серията !
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в съвременниа свят нещата се проектират не от инженери а от меринджери, икономисти, адвокати, политици и резултата е налице.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въпросът е, Боинг имат ли отдел за убийства или все още ползват ЦРУ? Те са си решили, че щом държавата им може да го прави по света с опоненти, защо пък частните компании да не могат. Ал Капоне се завръща в Америка на най-високо корпоративно ниво. Масонските ложи които решават тези въпроси са едни и същи и в тях членуват държавни служители и шефовете на частни компании, нищо чудно че си решават проблемите по идентичен начин. Масонството е раково над национално образувание.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е убийство замаскирано като самоубийство, кое му е очевидното? Само седмица преди това той казва в интервю, че няма никакво намерение да се самоубива. Няма мотив за самоубийство, тоно обратното, има мотив да довърши делото, за да излезе истината. Особното е, че в Боинг са се случили прекалено много случки на хора които съдят компанията, това не е прецедент. Въпросът е, от кога американските комании решават финансовите си проблеми с убийства?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И това там е напълно законно. Съкращават дори топ хора с 20 и кусур години опит - за да пуснат след това обява за същата длъжност и назначат някой младок на много по-ниска заплата. Също напълно легално - в правото са си да управляват разходите. А меринджеят, забъркал кашата, накрая взема огромен бонус. Затова не се чудете ако при полет хвръкне някоя врата. Но и хората там са същата работа-почват, но в момента, в който си намерят по-добра работа, напускат без предизвестие.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Такива проблеми с Боинг стават, защото сами са си виновни! Американските компании са...като някой самозабравил се топ меринджей реши, че трябва да намали разходите, почва да съкращава с цели отдели и хиляди наред! Няма този е най-добрият, без него не можем, другият бил перфектен от 20 години и т.н. И няма предизвестие - просто отиваш си един ден на работа, пред бюрото те чакат hr-ка и охранител, "съжалявам, съкратен си, благодарим ти", събираш си нещата в едно кашонче и напускаш сградата.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама тоя не е бил на 737.Бил е качествен контрол на 787. Който е един от най-добрите съвременни самолети. Като не е добре с главата човек става страшно.Историята на тоя много прилича на Макафи. Тоя компютърен гений който полудя и до последно твърдеше че го преследват агенти навсякъде и нямало да се самоубива.
17
0
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 седмици
ясно е че му запушиха устата ! интерсени неща стават в Боинг мислих че в такава голяма световна американска компания не може да случват подобни щуротии като У БГ но явно съм бъркал ! нека не забравяме че и голямата иконмическата криза дойде пак от техните банки през 2008ма . явно нещата са мн сериозни и други експери казаха ДА НЕ СЕ КаЧАВАТ хората изобщо на цялата поредица самолети МАКС защото са опасни . имайки предивд обаче че БОИНГ имат голямо лоби няма да им направят нищо !
16
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Колко да е очевидно самоубийството? Не много.Добре си помислете преди да се качите на BOEING 737 MAX.Два броя вече се разбиха поради доказани недостатъци на самолета.
15
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Алчността може да погуби дори и най-големия авиопроизводител,но Бойнг сам си е виновен.Дано не отиде в небитието.
14
0
 
14
 
! Отговори
българина преди 4 седмици
аз си мислех, че само руснаците самоубиват неудобните....
13
1
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 седмици
Мдааааа, и този Путин го е убил! Повече от ясно е !
12
1
 
12
 
! Отговори
ШОК!БОМБА В ПАНОРАМА преди 4 седмици
!!! ПУСКАЙТЕ БНТ !!! СПЕШНО Е !!!! ПУСКАЙТЕ БЪРЗО И ВИЖТЕ КАК ОГРОМНИЯ ДИPHИК XXXL SIZE, НА ДЕНИЦА САЧЕВА НЕ СЕ Е СЪБРАЛ В СТОЛА И ТЯ Е СЕДНАЛА НА РЪБА НА СТОЛА. ЩЕ ПАДНЕ ВСЕКИ МОМЕНТ!!!!!!! ПУСКАЙТЕ СПЕШНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
ПУСКАЙТЕ БНТ! преди 4 седмици
ЕДНО ОТ КРАСИВИТЕ ЛИЦА НА ГЕРБ е на екран и ни обяснява каква е истината!!! Бързо пускайте БНТ и ПАНОРАМА!
10
0
 
22
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 седмици
Човека се подхлъзнал и паднал на куршум ,също като Гари Уеб !
9
1
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
2002 година, Пим Фортаюн, който беше против безразборната имиграция в холандия, водеше с голямо предимство предизборните допитвания и беше всячески очернян от политиците, които формират днешния ЕС. Тогава той ги обвини,че може да бъде убит и за това ще са виновни те. Три седмици по-късно и седмица преди изборите беше застрелян.
8
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
2003 година семейството на специалиста и консултант по химически оръжия обвини британското правителство за смъртта му.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз и 45 държави искаме да участваме в независимо разследване на смъртта на този човек. Шегувам се, той не е умрял в Русия. Него го самоубиха в САЩ, а там е демокрация, всичко е цветя и рози.