Петьо Еврото, футболните фенове... Какви са проблемите на България според САЩ?

Излезе доклада на Държавния департамент на САЩ
23 апр 2024 19:02, Нели Христова
32
Петьо Еврото, футболните фенове... Какви са проблемите на България според САЩ?
Снимка: Pixabay

Жестокост, нечовешко или унизително отношение от името на правителството, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупция в управлението – това са част от изводите от доклада за България на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2023 година.

Съдебната система

Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са сериозни проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Независимостта на съдебната власт беше компрометирана и общественото доверие в съдебната система остана ниско, тъй като магистрати са били податливи на политически натиск.

На 30 май неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ публикува интервю с бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото - Любена Павлова, в което тя твърди, че бившият ѝ съпруг е оказвал влияние върху прокурори чрез подкупи и търговия с влияние, изнудване и стимули за кариерно развитие.

Според Павлова високопоставени държавни служители са знаели за дейността на Петров и също са участвали.

На 31 май Софийската районна прокуратура съобщи, че е издадена заповед за арест на Петьо Еврото по обвинение за участие в изнудване и незаконно наблюдение и подслушване. От ноември той се издирва от Интерпол, Европол и Шенгенската информационна система.

Превишени правомощия от МВР

В доклада са включени примери за полицейски произвол и превишаване на правомощията през 2023 г.

Цитира се доклад на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), според който всеки четвърти задържан (27%) е претърпял насилие при ареста си, а 24% са били подложени на насилие в полицейски участък. БХК твърди, че надзирателите в затворите и полицейските служители рядко са наказвани и отбелязва липса на присъди или санкции за извършителите, съобщава бТВ.

През май полицията проведе акция срещу разпространение на наркотици в нощен клуб в Пловдив, като принуди близо 400 клиенти вътре да се събличат. През юни Министерството на вътрешните работи санкционира шестима полицаи.

На 10 октомври народният представител от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини полицията в тормоз и сплашване на протестиращите миньори, като ги е призовавала за разпити по време на текущите преговори с правителството.

На 17 ноември министър-председателят Николай Денков освободи от длъжност заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев заради многобройни медийни публикации за прекомерна употреба на сила и полицейско насилие по време на протеста срещу БФС на 16 ноември в София. Насилие имаше и срещу журналисти.

В доклада на Държавния департамент на САЩ се споменава и случаят на битото момиче от полицаи по време на същия протест .

Съобщава се, че видеозаписи от протеста показват човек, който лежи на земята, заобиколен от няколко полицаи, които го ритат.

В отговор на обвиненията Николай Денков поиска от МВР "бързо и максимално прозрачно" установяване на отделните полицаи, публично оповестяване на имената им и максимални дисциплинарни наказания срещу тях.

Корупцията

Според проучване на Базелския институт за управление, публикувано през май, съдебната система, системата на общественото здравеопазване и полицията са най-засегнати от корупцията. Отчита се създаването на механизъм за отчетност на главния прокурор и неговите заместници.

В доклада си от юли Европейската комисия посочва, че новото законодателство е положителна стъпка, но отбелязва „продължаващ проблем“ с ниска ефективност на разследванията и слаба ефективност в наказателното преследване и окончателни присъди в случаи на корупция на високо ниво. ЕК твърди, че има сериозни правни пропуски по отношение на интегритета на хората, назначавани на висшите изпълнителни длъжности.

Българският офис на Transparency International твърди, че липсата на прозрачно използване на публичните ресурси, атаките срещу гражданското общество и нерегламентираното лобиране в законодателната власт са фактори, допринасящи за корупцията. Според Антикорупционния фонд реалният мащаб на корупцията по високите етажи на властта остава скрит поради високия процент оправдателни присъди по дела за корупция.

Натиск над журналисти

В Световния индекс за свобода на пресата за 2023 г. на „Репортери без граница“ сплашването от политици, както и административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са определи като обичайна практика в България.

Журналистите и издателите често са били жертви на неправомерни съдебни спорове. Антикорупционният фонд отбелязва, че докато повечето дела срещу журналисти в крайна сметка завършват с оправдателни присъди, т. нар. дела „шамар“ увеличават автоцензурата сред 25% от журналистите и допринасят за „уязвима медийна среда“.

Amnesty International се позовава на проучването на Асоциацията на европейските журналисти в своя доклад за 2022/2023 г., което показва, че всеки десети журналист е бил заплашван със съд. В доклад на Amnesty се отбелязва, че „журналисти и правозащитници, живеещи извън столицата София, са особено уязвими на сплашване“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от САЩ
Разрастват се пропалестинските протести на студенти в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ТЪп преди 1 седмица
Ами тука са познали. Има и още обаче.
25
0
 
5
 
! Отговори
Юлиян до.. преди 1 седмица
..той си знае.Краденето в особено големи размери у нас е факт още далеч преди комунизма.Неслучайно най-много милионери и новобогаташи се появяват след всяка война,която сме водили,независимо успешна ли е или не.Има няколко интересни книги от Михаил Топалов-Памукчиев,последният"душеприказчик"на Буров и принц Кирил в затвора.Там има много и интересни случаи и примери,които доказват,че корупцията не е от вчера и от годините на комунизма,а много преди това.
24
1
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Забелязвате ли,че пазят футболните агитки.Защо?Защото това са потенциалните български"Айдаровци","Азовци" и останалата"фауна"от неонацисти,които при нужда ще"бранят"с бухалки,а ако се наложи и със снайперски винтовки"демократичните ценности" от "кървавите" безоръжни врагове на "евроатлантическата идея".А след това...същото като в Украйна.
23
3
 
6
 
! Отговори
Юлиян до 24 преди 1 седмица
Русофилията сега официално е в немилост,а корупцията не намалява.Всички управляващи официално се разграничават от русофилията и изразяват намерението си да се борят с нея,както и с корупцията,но "борбата" им приключва до първата значителна държавна поръчка или конкурс.Усетят ли"келепира",маските падат.Да ударим"кьоравото",после лесно.Обвиняваме русофилията и си измиваме "чистите" либералнодемократични ръце.
22
2
 
1
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 седмица
пео***Ст народ - с;аба държава са казлаи хората !
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички тези проблеми се коренят в русофилията и склонността на нацията да мисли като стадо диви лисици.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде нема нужда те да ни ги казват.Ние най-добре си ги знаем.И вместо да прикриват един "корумпиран политик,лидер на политическа партия",цитирам друг техен доклад,да бяха му казали името.Не че за нас е тайна,де.
19
2
 
7
 
! Отговори
И ДУМА НЯМА преди 1 седмица
ЧЕ ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ БЕЛИТЕ ДЕЦА ( които не са с-иганета) НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ !
18
0
 
3
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Всеки нарушител и заподозрян следва да бъде третиран според начина си на поведение и степента на заплаха която представлява,а не според етноса,произхода,социалния статус и т.н.В много случаи полицейските началници пречат на обикновените полицаи да си вършат работата.Именно тези заповеди - кой да се закача и кой не - както и двойните стандарти дразнят обществото и му създават недоверие към съответните власти и институции.Служителят следва да действа по съвест,а не според заповеди дадени "отгоре".
17
0
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Не е нормално властите да оставят вандалите,хулиганите и нарушителите да вилнеят,а пък в същото време да се отнасят грубо и дори брутално към мирно протестиращи.Не е уместно да имаш едно отношение към мутрите,а друго - към бездомниците.Не бива едни да могат да вадят оръжие,да посягат,да блъскат и да проявяват агресия според полицията,а тя да не смее да действа,а пък други да се сблъскват с цялата строгост и бруталност на закона заради протестни действия.
16
0
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
В някои отношения съм съгласна с казаното в доклада,но в същото време се налага да има ясни правила и да няма двойни стандарти.Трябва ясно да може да се разграничи мирния протест,от онзи при който има хулиганство,вандализъм и т.н.Трябва да е ясно кога полицията се налага да употреби сила и кога не.Защото в много случаи се действа избирателно.Понякога се случва запоздозрян да проявява агресия срещу служители на реда,а те да не смеят да реагират.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много интересно как така американците проспаха същите проблеми през годините назад,а сега изведнъж ги видяха?
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е наследството от 45 годишната ни окупация от СССР .
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кoрyмпирaните висшестоящи в Бг изобщо не им дрeмe за доклада на Департамента. НС е пълно с елементи, санкционирани по Магнитски. Основната причина е, че нямаше лyстpaция в Бг. Не се изкорениха кoмyнистичeските практики да се крa дe в особено големи размери, пък да се вкарват в затвора хора за 10 лв.
12
10
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Сериозно мисля да гласувам за Синя България на доктора Москов и Вили Лилков.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11 В България е нон-стоп купон, то без интрижки по медиите, как ще оцелеят лапачите политици :)) Което и реалити да гледаш по ТВ, има само бой, интриги и е б а н :)))
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази публикация точно преди избори си е хибридна атака и намеса във вътрешните работи на страната и опит за повлияване на изборните резултати... Само трябва да сменим в статията името на САЩ с това на Русия...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пускаш т.нар. Новини по някоя американска тв в България и се започва - съдът това, прокуратурата онова, убил, пребил, корумпиран, контрабанда... Защо им казват НОВИНИ, след като това е криминална хроника? НОВИНИ в България няма! Има сводка на престъпленията на различни нива в обществото, най-вече кокошкарите, щото онези горе са пичове/ки, с които Господ се сравнява по благосърдие!!!
8
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Хааааа, даже американците биха дузпата на ППДБ-тата :)))))))))))))))))))))))))))))))
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основният проблем на България се помещава на ул. "Козяк" 16