Полицията в САЩ патрулира в кампусите на няколко университета

Пропалестински демонстранти бяха арестувани
Обновена: 2 май 2024 07:43 | 2 май 2024 07:40, Анисия Иванова
25
Полицията в САЩ патрулира в кампусите на няколко университета
Снимка: БГНЕС/EPA

Десетки полицейски коли патрулираха в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис в отговор на ожесточените сблъсъци през нощта, когато контрапротестиращи атакуваха лагер от пропалестински студенти. В Колумбийския университет в Ню Йорк, който беше епицентърът на демонстрациите, полицията беше в готовност и нейни служители навлязоха в кампуса късно във вторник, за да сложат край на протестите там.

Гледката на полицаи с каски в два от най-престижните американски университети разтревожи някои студенти. „Не мисля, че трябва да имаме силна полиция в кампуса“, каза 22-годишният студент Марк Торе пред AFP, докато оглеждаше сцената зад метални бариери. „Но все повече и повече, ден след ден, смятам, че е необходимо зло поне да се запази безопасността в кампуса“.

В Колумбийския университет и в Градския университет на Ню Йорк, където полицията прогони демонстрантите през нощта, някои студенти осъдиха "грубите и агресивни" тактики, използвани от служителите. „Бяхме нападнати, брутално арестувани. И ме държаха до шест часа, преди да бъда освободен, доста пречукан, стъпкан, нарязан“, каза един студент, който посочи името си само като Хосе, каза пред AФП. Студент по медицина, предлагащ лечение на студенти, докато ги освобождават, описва редица наранявания. „Виждали сме неща като тежки травми на главата, сътресения, някой е бил повален в безсъзнание в лагера от полицията, някой е бил хвърлен по стълбите“, каза ученичката, която се казва Изабел.

Около 300 ареста са извършени в Колумбия, каза полицейският комисар Едуард Кабан на пресконференция в сряда. Кметът Ерик Адамс обвини "външни агитатори" за нагнетяване на напрежението. Студенти от Колумбийския университет отрекоха външни лица да са замесени. Президентката на университета Минуш Шафик, която беше критикувана заради решението си да повика полиция призна, че обратът на събитията „ме изпълни с дълбока тъга“. „Съжалявам, че стигнахме дотук“, каза тя в изявление. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: полицияСАЩ
Още от Русия
Използвала ли е Русия химическото оръжие хлорпикрин в Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в Русия някога, всичките леви: болшевики, меншевики, есери, анархисти .. почнаха да се избиват взаимно. Победи този, който беше най-***.. Нищо ново под слънцето.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много от коментарите са провокативни лъжи. Никой не забранява протести или събирания. Проблемът е че тези хора окупират университета, а повечето от тях се оказва, че даже не са студенти. Дума ме може да става за сравнение с Русия, Защото там още със събирането на протестиращи срещу Путин полицията атрестува и праща в наказателни колонии, а колко опозиционери с десетки години присъди има в Русия и Беларус
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво, трябва да се мачкат терорягите и техните поддръжници като БГ копейките. Ако бяха в копейниковия "Рай" - пР00сия, вече щяха да са в Сибир за 20г.
17
1
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 седмици
И всичко това в страната на " препържената демокрация , гарнирана със стрелба между закуската и обяда". Значи студентите нямат право на мирен протест и мнение. Правото е на страната на нацистите ционисти , начело с боядисаната перука нънтанаху. Евреин ли е - всичко му е простено ( накратко)
16
1
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 седмици
Като не знаеш кой управлява, виж против кого е забранено да протестираш в страната на "демокрацията" и "неограничените възможности".
15
4
 
7
 
! Отговори
Широко отворени очи преди 2 седмици
Ако евреите избият 30 000 палестинци нямат право палестинци да протестират! Ако палестинци убият 3-*** евреи - САЩ са длъжни да защитят с цялата си военна мощ Израел! Всички са на страната на евреите! Ама - това вече не е демокрация, още по- малко е свобода и изобщо не е справедливост! Това е някакъв ИЗРО ДСКИ ГРОЗЕН ЦИОНИЗЪМ!
14
3
 
7
 
! Отговори
Свободата е лъжа! преди 2 седмици
Нали има свобода, равенство и братство за всички?!? Защо в САЩ няма АБСОЛЮТНО нищо и никога с/у несправедливостта и мошенничествата на еврейските общности?!?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Иранския посланик, курабийки раздава ли?
12
1
 
10
 
! Отговори
Те преди 2 седмици
И тези седнали все за демокрация и свободи да говорят а в действителност са фашисти.
11
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Такова и в ссср не е имало,сащ се превръщат в опасна за света диктатура.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Допускането на група ционисти да атакуват протестиращите води дотук! По страшното е, че с тези си действия, овладяната репресивна машина в САЩ, убива вярата в справедливостта на своя интелектуален елит!
9
3
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Израел, САЩ и държавите от т.н. Великобритански общности са най- ционистките държави в света! Те работят за възхода и тоталното световно господство на юдео-ционизма, както и за унищожението на християнството! Тези държави подстрекават ислямистките общности за борба с/у християните! Това всъщност са истинските Западни и Атлантически "ценности"! Като върли ционисти те са най- големите нацисти и фашисти в света...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Онеправданите винаги идват с бронирани коли, самолети и танкове!
7
4
 
8
 
! Отговори
Иван Анисий преди 2 седмици
Демокрация, сър! Атлашитски ценности и полисмени евриуеЪр...
6
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Другарите палестинци да се отправят да бранят Газа.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ви съобщаваме всякъкви небивалици дори от вътрешността на джунглите в Африка и Амазонка но не и да разследваме Българските проблеми. И дори и да ви съобщаваме нещо от България или за България ще бъде с глупости и чужди думи, глаголи и фрази които не значат нищо на Български. Нашата наведнатост а дупедавание са гарант че ще вземем едни пари на страна и ще ви трием глуповатите коментарчета.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Истинката демокрация идва, когато демонстрациите се забранят. Явно САЩ върви към комунизъм.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега остава, да, кажат че руски агенти са виновни за безредиците
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уж най голямата, демокрация а не им признават демокрацията хаха
1
3
 
19
 
! Отговори
:-) преди 2 седмици
,, Около 300 ареста са извършени в Колумбия, каза полицейският комисар Едуард Кабан на пресконференция в сряда. " Това, ако се случи в България, щеше да има рев и писъци по медиите за диктатура.