В Киев - едни са уплашени, други са готови да умрат за Украйна

Магистралите към полската граница са задръстени
24 фев 2022 23:00, Нели Христова
437
В Киев - едни са уплашени, други са готови да умрат за Украйна
Снимка: БГНЕС

Жителите на украинската столица Киев се събудиха от звуци на експлозии и сирени. Някои се крият в градските метростанции и убежища за въздушни нападения. Но други се опитват да избягат.

Движението е задръстено по магистралите, движещи се на запад от столицата към полската граница. А по улиците на Киев тази сутрин животът на хората се движеше с коренно различни темпове. Едни бяха странно сдържани - много хора продължават да работят нормално, да се разхождат по улиците, да си купуват кафе и да се качват на автобуси.

Другото настроение е спешност. Много хора се втурват към убежища или метростанции, за да се прикрият. Други образуват дълги опашки пред банки, супермаркети, бензиностанции. Някои бягат на запад с коли.

"Готов съм да се бия"

Един мъж на улицата казва пред репортерите на BBC: "Това е война".

Марк, 27-годишен мениджър по продажбите е събуден около 7 сутринта от звука на взривове и сирени. Той намира младо момиче обляно в сълзи пред блока си и я отвежда до най-близката метростанция, за да се приюти.

Като един от 900 000-те резервисти на украинската армия, Марк казва, че е готов да бъде призован да се бие с Русия.

"Нямаме друг избор", казва той. "Трябва да защитим страната си. И може би да загинем в тази война."

Марк казва, че е готов да бъде убит, борейки се за "всеки милиметър" от Украйна.

"Има само един начин - ако нашите военни дойдат при мен и кажат, че трябва да умра за страната си, ще го направя."

"Не знаем какво да правим"

Светлана, училищна работничка, също е на път към убежище за въздушни нападения.

След като се събужда на разсъмване, "когато нещо избухва", тя се обажда на приятелите си в анексирания от Русия Крим, където според съобщенията руски танкове преминават в Украйна.

Светлана набързо стяга чанта, която да вземе със себе си в приюта. Тя съдържа комплект за баня и лаптоп, така че да може да продължи да работи по магистърската си степен по психология.

"Не разбираме какво да правим сега – отиваме на място, където можем да бъдем в безопасност", казва Светлана.

Но тя се тревожи за семейството си, което живее в Мариупол, югоизточният пристанищен град, където според съобщенията са кацнали руски войски.

"Не мога да кажа всичко, което чувствам - но съм много, много нервна. Много съм уплашена."

За мнозина най-безопасните места са метростанциите дълбоко под Киев. Там двойка с двегодишно дете следи новините на телефоните си и се опитват да разберат какво да правят. Двамата не говорят много английски и са уплашени, но журналистът от BBC разбира, когато го питат: "Къде е НАТО?"

"Искам семейството ми да е далеч от тук"

Докато някои се крият в градското метро и убежища за въздушни нападения, други в Киев се опитват да избягат. Движението е задръстено по магистралите, движещи се на запад от столицата към полската граница.

31-годишният Алекс Свителски казва, че иска да изведе родителите си от Киев. Притеснен е и за сестра си: "Искам тя да е далеч оттук".

Алекс казва, че новините за руската атака не са го изненадали.

"Всички знаехме, че това ще се случи рано или късно и се надявам, че нашите войници са готови, защото се подготвяха сами", казва той. "Надяваме се, че ще удържат фронта."

Но Алекс казва, че се опасява, че ако руските сили все пак стигнат до Киев, те ще извършат зверства над жителите му, напомнящи тези на нацистите в Украйна по време на Втората световна война.

Казва, че иска родителите му да не са в столицата, преди да е станало твърде късно.

"Искам да напуснат Киев и да отидат в някое село, защото скоро ще има обстрел", казва той.

"Внезапната атака е най-големият шок"

Муртаза Хамид, британски студент по медицина, живеещ в Киев, казва, че е бил "събуден в пет и половина от експлозия". Той живее на около 40 минути от летище Бориспол и е чувал "експлозии периодично".

"Внезапният характер на атаката е най-големият шок", казва той.

Въпреки че някои хора отидоха в убежищата, той избира да остане в апартамента си засега.

"Взех някои запаси, които да ми стигнат за следващите няколко дни – вода, храна и така нататък", споделя той и допълва, че някои хора са го попитали защо не е напуснал Киев по-рано.

"Като студент, който е тук от четири години, украинският народ изглеждаше много спокоен. Полетът ми беше резервиран за следващата седмица. Очевидно това вече не е опция. Логистично е много трудно да опаковаш всичко и да си тръгнеш", обяснява той.

Той казма, че майка му е в Исламабад и е "наясно със ситуацията", добавяйки: "тя е толкова спокойна, колкото може да бъде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кеф на лидера ти е леко сбъркана опорката. Русия търси единствено сигурността си, заради глутницата озверели бесни кучета и лeшoяди около нея. Не казвам, че това е добро, даже обратното. Това е добре премислен ход на натовските й партньори..., който предизвиква ответна реакция, която да устройва лeшoядитe. Но, явно само натовската версия за нещата е правилната версия. Така излиза.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 355България е износител на ток, как ще останем без него?Ако няма газ за нас, няма да има и за Сърбия и Унгария и др.Този газопровод който Б. Б. по строи е 100%БГ собственост и винаги може да завърти кранчето.
214
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има снимки на руски пленени солдате. Така като ги гледам, са черкези, дъгестанци, башкорстанци или някакви мелezи, но не и руснаци.
213
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже са много отворени в следващите години руснаците ги очаква мизерия, санкцийте ще бъдат жестоки, даже руски анализатори по Пдрвии канал с на мнение, че и китайците ще бъдат, част от тях,защото икономическите им отношения със САЩ са важни за Китай.
212
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 350 Питам сеА, питаш ли се в 21 век нормално ли е в Европа държава да напада друга, уж братска за тях, само за кеф на лидера си?Това нищо добро няма да донесе за Русия, въобще не изключвам гражданска воина, след време.
211
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми дреме за какъв ще ме помислите. Не смятам, че Русия трябваше да прибягва до такива крайни мерки с Украйна, но съм и сигурен, че западняците сами провокираха този избор с агресивните си лъжи. Повтарям, дреме ми на шапката за вашето нефелно мнение.
210
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 343Наистина в Донецк и Луганск взимат по 100 долара. Това е така защото Зеленски буквално ги оставя да умрат от глад и болести ////Абе руsофилиsтик, там 100% последните 8 години управляват руски марионетки, украинец не може да припари оттък фронтовата линия! Русия да им е помагнала!Същото ще се случи с новите заграбени територии. В Крим положението не е много по различно, а им обещаваха, просперитет и благоденствие и милиони туристи от Русия. Нищо подобно не се случи!
209
7
 
7
 
! Отговори
Питам се преди 2 години
Това ли трябваше да стане за да се разбере веднъж-завинаги, че западните <<партньори>> на Русия са лъжци и лицемери, които говорят едно, а вършат точно обратното? Според тях излиза, че правотата и правилността в този свят се измерва в пари. Пак според тях явно парите или тяхното отсъствие са критерий за правилността на нечия политика, а не интересите на някоя страна. Нещо неясно...?
208
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 348никой не се радва от това две братски държави да се млатят, а кукловодите зад океана да потриват ръце. ))))Кукловода е в Кремъл.
207
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не говорете глупости, никой не се радва от това две братски държави да се млатят, а кукловодите зад океана да потриват ръце. Не коментирам кой, крив и кой, прав. Мислете с главите си.
206
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле леле троловете на Сорос са се активизирали, повтарят все едно и също, все едно са го чули от нашите мисрко-медии
205
6
 
19
 
! Отговори
до 342 преди 2 години
Наистина в Донецк и Луганск взимат по 100 долара. Това е така защото Зеленски буквално ги оставя да умрат от глад и болести понеже там е 100% Руско население . От 8 години новата власт в Украйна се опитва да ги изгони.Това няма да ви го кажат по нашите медии !
204
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украина ще бъде пустош, поне в 1/2 от нея. ДНР и ЛНР в последните 8 години доказаха руската не способност да се справят с икономика и бизнес. Заплата в ДНР, 100$, толкова не вземат и в Африка.
203
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само това можете, да триете истината . Никакъв Руски *** не съм . Просто познавам много бесарабски България които живеят в Донецк и знам тяхната истина, тяхната история и повярвай ми .Тя е покъртителна !!!!
202
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 332Вечна слава Путин! Никой няма топки да нападне 40 милионна държава, само той!))))То пък една държава, по манталитет като руските пиан дета, само, че по-бедни и с по нисък национален морал с генерали русофили, по подобие на нашите фурашкаджии.
201
7
 
6
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
български "възрожденци" или руски *** се дерат по форума с *** лозунге, но няма смисъл да се хабят, защото сутринта ще са ги изтрили без това. Не са интересни. Нито един нов лозунг - едно и също като папагали. Скукааа!
200
5
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Донецк и Луганск, целите области са вече освободени . До 24 часа Крим ще удвои своите територии на север по река Днепър до градовете Херсон ,Никопол и Запорожие на изток до Донецката народна република с което Крим ще бъде свързан с ДНР а от там и с Русия.С това приключват териториалните претенции на Путин и ще се премине към фаза 2, сваляне на правителството
199
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро всичко ще свърши... Вероятно до няколко седмици в ДНР и ЛНР ще има референдум дали да станат част от Русия. Зелински ще бъде свален от украйнците и надявам се да свърши на каторга в затвора, но най вероятно ще му се размине.. Северн поток 2 може би 2-3 години няма да работи докъто не отшумят страстите.. От цялата работа по традиция на потърпевши ща са ЕС и Русия, а най печеливши сащ и китай..Дкъто не се зъздаде единна евройпейска военна организация ЕС ще си остане американска колония
198
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече не зареждайте от,, Лукойл" пълен блокаж на всичко руско.Държавата трябва да национализира всякаква руска собственост по морето и да анулира руски резервации за туризъм в България.
197
9
 
4
 
! Отговори
Айдееее преди 2 години
руските *** напъплиха. Алоу, това не е руски сайт! Отивайте си на вашето "В контакте". Поняли? Если нет, подарим вам наш русский Копейкин и будете жить дружно.