Ядрените реактори не са проектирани да издържат на снаряди

Ръководството на Запорожската АЕЦ работи под прицел
4 мар 2022 14:38, Нели Христова
47
Ядрените реактори не са проектирани да издържат на снаряди
Снимка: Getty

По-рано днес президента на Украйна Владимир Зеленски заяви, руската атака срещу Запорожската атомна електроцентрала може да причини разрушения, равняващи се на "шест Чернобила". Думите му дойдоха, след като пожар избухна в централата по време на нападение от руските сили.

Проф. Робин Граймс от Imperial College London казва, че съдът под налягане на ядрения реактор "може да издържи на значителни щети от явления като земетресения" - но "той не е проектиран да издържа на експлозиви като артилерийски снаряди".

Той обаче добавя, че изглежда малко вероятно въздействието да доведе до "ядрено събитие, подобно на Чернобил".

Проф. Том Скот от университета в Бристол казва пред BBC, че "обстрелването на атомни електроцентрали е против Женевската конвенция и това очевидно е много тревожно".

По-рано научният кореспондент на BBC Виктория Гил съобщи за коментари на ядрени експерти, които казват, че ситуацията в Запорожие не е "поредният Чернобил" - но все пак може да бъде много рискова.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че не е имало "изпускане на радиоактивен материал" след атаката в централата.

Ръководството на Запорожската атомна електроцентрала в Енергодар сега работи под прицел, съобщи компанията, която управлява станцията.

Петро Котин, ръководител на държавния ядрен генератор "Енергоатом“, съобщи в Telegram, че руските сили са "влезли на територията на атомната електроцентрала, поели контрола над персонала и управлението на атомната електроцентрала. Ръководството на станцията работи под прицел на нашествениците", казва той.

Котин твърди, че служителите са били "приети сутринта да изпълняват задълженията си" и добавя, че компанията няма "директна връзка със станцията" и получава информация от източници там.

Състояние на реакторите: Котин каза, че шестте реактора в централата имат гориво във всеки от тях, докато предреакторните басейни съхраняват отработено ядрено гориво, облъчения страничен продукт от реакторите.

Котин каза, че ако ядрените съоръжения бъдат засегнати от обстрел, това "ще доведе до ядрена катастрофа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та както се оказва, в Украйна някой си действат на своя глава. Така че е допустимо и тия, които не се подчиняват на върховната власт, да се опитат да правят глупости.
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местоположението на щаба на отряда на специалните сили Азов в югозападната част на Мариупол, бе атакувано от въоръжените сили на Украйна чрез Точка-У. В резултат на удара повече от 20 бойци и десет единици техника са унищожени, се казва в съобщението.Причината за това били противоречията между командването на въоръжените сили на Украйна и националните батальони. Групировката Азов напълно отказа да се подчини на ръководството на армията и да координира действията си с нея.
13
9
 
9
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 2 години
Казах ви да направим един гей парад с плюшени мечета пред руското посолство срещу агресора,защото скоро ще е късно!!
12
9
 
5
 
! Отговори
Всички преди 2 години
Купуват йод...
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ритер продължава:Елементи на нацизма се пропиха в украинската армия изцяло Те събаряха паметници на съветските освободители по време на войната, а вместо тях издигнаха паметници в чест на украинците, които се биеха в редиците на 12-та бронирана дивизия на СС! Това е такъв нацизъм, че няма накъде другадеЗа руснаците това е ужасно важно! .. За руснаците това работи на психологическо ниво и никой на Запад няма да може да го разбере или сравни с каквото и да е.
10
7
 
3
 
! Отговори
И кво ? преди 2 години
Който загуби войната ще натисне копчето , ще взриви АЕЦ-а , а той не е един .
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ, Скот Ритър -армията на Украйна скоро ще престане да съществува и украинското правителство ще падне, защото това е нацисткият режимВсеки украинец, който се опита да стреля от противотанковия комплекс Javelin,ще умре в секундата, в която натисне спусъка.А те, украинските войски, не могат да поддържат връзка, не могат да се движат, не могат да правят нищо. Всичко, което могат да направят,е да умрат или да се предадат.Това е реалността.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били съд под налягане. Сериозно. А метрите бетон около реактора сигурно са ги махнали да не му е много топло. Ми идете вижте гьола как изглежда. Съвсем ни взеха за пернати
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Котин кой и колко му плати или какво му обеща, че да говори подобни небивалици?
6
6
 
18
 
! Отговори
HHU преди 2 години
Както и предполагах, това е гнусното дело на главорезите от азов, вкарали са в АЕЦ-а установки за залпов огън -Град и ползват централата за щит и прикритие.... долна из мет, за съжаление ще го отнесе простия украинец , а може и Европа да намаже при неточно попадение. Както се установява работи се с цената на всичко .....
5
5
 
18
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Стига наливат масло в огъня и укрите не са китки. Ще стане ядрена катастрофа.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадеца пак вика дръжте крадеца.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те и на провокации от страна на наркозависими клоуни не са проектирани,ама нейсе.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не - точно така са проектирани! Даже на удар от ракета са проектирани да издържат
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па да гасят, щом не им се работи под прицел. То на руските войски ток не им трябва. Цивилните обаче са друга ракия.