На фона на нова вълна: Бежанците от Афганистан още не са се приспособили

Повечето от тях започват от нулата
16 мар 2022 22:00, Нели Христова
72
На фона на нова вълна: Бежанците от Афганистан още не са се приспособили
Снимка: БГНЕС

Гулалай Карими била телевизионна водеща, когато талибаните светкавично превзеха Афганистан миналия август, принуждавайки я да напусне страната и да изостави мечтаната си работа. "Току-що изградих красив живот", казва 24-годишният Карими пред VICE. "Всичко е просто съсипано. Започнах да получавам травма, откакто талибаните взеха властта."

Тя е сред десетките афганистански журналисти, евакуирани във Франция след завръщането на талибаните. Карими казва, че не може да продължи кариерата си като водеща поради езикови трудности.

Докато Европа се бори с новата бежанска криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, хиляди афганистанци, евакуирани миналата година, все още се борят да се приспособят към новата си реалност, където на практика започват от нулата. Някога са били съдии, прокурори, журналисти, лекари и депутати, но сега всички са бежанци.

Много афганистанци вече са намерили дом в Европа след завръщането на талибаните на власт. Миналата година 15 държави от ЕС се ангажираха да приемат 40 000 души от Афганистан, които са работили с подкрепяни от Запада организации.

Но много от тях все още чакат да бъдат евакуирани.

Германия се е ангажирала да приеме 25 000 души, Холандия - повече от 3 100, а Испания и Франция - по 2 500, според документ, получен от агенция Ройтерс.

Други афганистанци са намерили нови домове извън Европа, но положението не е по-лесно. "Това не е интересен процес. Той е пълен със стрес, депресия, безнадеждност и препятствия", казва Шенкай Карохел, бивш афганистански депутат, който сега е в Канада.

Карохел е сред десетките хиляди бежанци, транспортирани по въздух от западните държави след превземането на талибаните миналия август.

"Никога не е било опция да напусна страната си", добавя Карохел.

Повече от шест месеца след превземането на талибаните стотици афганистанци все още се редят на опашки в Кабул и провинциите всеки ден, за да се опитат да получат паспорти, за да напуснат страната. Тъй като по-голямата част от дипломатическите мисии са се оттеглили, афганистанците кандидатстват главно за визи за Пакистан и Иран.

"Това е като да бъдеш обесен, докато си още жив. Шокът от превземането на талибаните остава в съзнанието ми, а факта, че съм далеч от родината си и загубата на всичко, ме кара да страдам повече", казва Забихула Гази, 29-годишен афганистански журналист, който сега е бежанец в САЩ. "Ходил съм при психолог два пъти досега."

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени професионалните афганистанци, е, че техните квалификации често не се приемат от западните страни.

"Почти невъзможно е да продължиш да работиш като зъболекар тук, в Съединените щати", споделя 28-годишният Абдула Саадат пред VICE World News. "Знаем, че сме започнали да имаме психични проблеми, но нямаме друг избор. Всеки, който желае да мигрира, трябва да бъде психически и физически подготвен да прави трудни неща, не можете да правите това, което сте правили."

Шарафудин Азизми, психолог, който съветва своите събратя афганистанци, казва: "Това е началото на нова глава -  афганистанците с професионален опит може да се сблъскат с депресия, безсъние, отчаяние, изолация и чувство за безполезност."

Около 76 000 афганистанци са били докарани и в САЩ от август. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че около 40 процента са квалифицирани за SIV (специална имиграционна виза), а останалите не отговарят на изискванията за постоянно законно пребиваване в САЩ. Останалите се приемат като хуманитарно условно освобождаване, което позволява на евакуираните да останат в САЩ до две години и им се предоставят разрешения за работа.

Организации, подкрепящи бежанците, притискат Конгреса да приеме "Акта за приспособяване", давайки постоянно пребиваване на афганистанци, които сега са в неизвестност.

"Не знаем какво бъдеще ни чака, ние дори нямаме представа за това. Но знам, че ще бъде пълно с разочарование", казва Лутф Али Султани, афганистански репортер, който мигрира в САЩ.

Сабера Саба, като десетки афганистански прокурори, разследваше престъпленията на висши държавни служители. Тя, подобно на стотици жени полицаи, не е сигурна за бъдещето си.

"Почти всички бежанци в лагерите изпитваха безнадеждност. Никой не е готов да започне от нулата", казва 28-годишната Саба. "Можехме да видим разочарованието по лицата на всички."

Но положението е още по-лошо за тези, които остават затворени в бежански лагери. Сред тях са съдии, прокурори и бивши служители на афганистанското правителство, афганистански филиали на ЦРУ и някои политици, които бяха евакуирани в ОАЕ миналия август. "Те евакуират хора от Афганистан, но не и от тук, не знам защо", казва бивш служител на афганистанското разузнаване, който не може да бъде идентифициран от съображения за сигурност, от бежански лагер в ОАЕ, където са базирани още около 10 000 афганистанци. "Каква е нашата вина? Не мисля, че животът на някой би бил в по-голяма опасност от нашия."

Жителите на лагера проведоха протести и поискаха САЩ да ги евакуират. Протестите приключиха, след като жителите получиха уверения за евакуация, според живеещите там бежанци. "Това за нас е като да сме в затвора, всички се ядосват“, казва бивш прокурор, който живее със семейството си в лагера.

С влошаването на хуманитарната криза в Афганистан броят на афганистанците, мигриращи към съседни страни, се е увеличил. "Между 4000 и 5000 афганистанци бягат в Иран всеки ден през неформални гранични пунктове", се казва в доклад на Норвежкия съвет за бежанците.

Мнозина все още плащат за нелегална миграция към европейски дестинации през Турция и Гърция. Те трябва да преминат през опасните морски пътища, които вече струват живота на десетки хиляди хора през последното десетилетие.

"Платих $6000 предварително, за да ни заведат до Турция. Не знам дали ще успея, но се притеснявам какво ще се случи, ако останем без пари", казва афганистански журналист, който в момента живее в Иран със семейството си. "Сега няма възможност за журналистите. Какво ще направя, ако се върна в страната си? Там всички са гладни."

Има обаче афганистанци, които предпочитат да останат в страната, въпреки че загубват работата и кариерата си.

"Оставам, освен ако няма реална заплаха за живота ми", казва пред 28-годишната Нурия Назхат, бивш говорител на правителството. "Винаги, когато чуя мои колеги да вършат работа с ниска заетост в чужбина, тогава си мисля, че е по-добре да пожертвам живота за страната си, отколкото да напусна."

Камил Льо Коз, експерт от Миграционна политика, изследователски институт, базиран в Брюксел, казва, че поради липса на възможности в чужбина мнозина са решили да останат в Афганистан и вярват, че страната може да функционира. "В допълнение към травмата от бягството от родината си , те са загубили достъп до много професионални възможности."

"Достъпът до пазара на труда като цяло е ключово предизвикателство за бежанците, много от тях в крайна сметка са свръхквалифицирани за работните места, които намират", казва Хелене Супиос-Давид, ръководител на застъпничеството във France Terre D'asile, базирана в Париж организация подпомагане на бежанците.

"Моята страна е бедна, не е сигурна, но никога няма да имам щастието, което имах в родината си", казва за VICE Забихула Гази, 29-годишна журналистка, която е емигрирала в САЩ. "Казвам на приятелите си, че нашите щастливи дни вече са изчезнали, сега живеем, докато дойде смъртта."

"Трябваше да избираме между по-лошото и най-лошото", казва 26-годишният Иляз Маснур, афганистански журналист, мигрирал в САЩ. "Изкарвахме прехраната си с 20 години учене и работа, но загубихме всичко като гръм."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Оказва се , че всички държави в които запада е внедрил конспирациите си са изгонили предателите си, видно обсебили властта.
49
0
 
5
 
! Отговори
Бореца откри разлики преди 2 години
Във фафлакистан мъже няма! Във фафлакистан момчетата стават жени поне 5 години по-рано от момичетата.!.
48
1
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Въобще не ме интересуват от афганистан. Да им се потапят лодките, както на другите навлеци от африка. Нищо не става от тях и без това. Ако не беше белият мъж щяха още са по дърветата. Унтери,а не ги сравнявайте с украйнците народ ,с които имаме близка генетична връзка език и т.н.
47
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Като им е трудно да са хора- това си е техен проблем.Бегом обратно в маймунарника,никой не им е длъжен с нищо.Ако имахме истинска държава и eu грижещо се за европа- затваряне на границата на гърция и България ,и всяка маумунка обратно при турчулята.А не да ни изнудвят с бежански вълни от *** в замяна на $$,и унищожение на християнска европа.
46
0
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Как можеш да приспособиш "хора" които нямат желание за работа или да се образоват и спрете да приравнявате украинските бежанци които наистина бягат от война, и които са предимно жени с деца с тия дето мястото им е по кломите на дърветата!
45
2
 
20
 
! Отговори
Открийте разликите преди 2 години
От Афганистан бягат към западния свят предимно мъже, които се стремят да се наместят някъде на топло, на социал. В Афганистан мъжете въобще не се сражаваха срещу талибаните. От Украйна бягат предимно жени и деца. Мъжете им се бият срещу агресорите. Украинците са християни, много бързо могат да се приспособят към европейския начин на живот. За афганистанските нинджи тук е нещо съвсем различно.
44
0
 
33
 
! Отговори
стига вече преди 2 години
В Афганистан по официални данни нивото на грамотност е 28% при мъжете и 10% при жените, а вие продължавате да опявате за инженери, адвокати и не знам си какви магистри. Тотално неграмотен народ и без никакви трудови навици. Спрете се вече с тия поръчкови статии. Оная дето ги приемаше с плюшени мечета я махнаха.
43
2
 
8
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Дамо знаят да се оплакват! На 24 журналистка ами да научи езика и ще си намери работа. И моята мечта се разруши ама ги търпим!
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са се приспосособили, демек- не са започнали работа...
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Международният съд към ООН да обявят талибаните за военни престъпници и да им наредят да сдадат властта НЕЗАБАВНО.
40
0
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Кико**Не и няма да се променят
39
8
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Тааа забуленътъ дъл мой дъ прай бибитки ? Айде за украйнките сум сигурен .....!
38
1
 
1
 
! Отговори
Гъзибар преди 2 години
да ги настанят в народното събрание и фепутатите да покажат на народа как се прави интеграция
37
1
 
24
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Колко години ***те са в Европа, промениха ли се!
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия никога няма да се интегрират в Европа. Те искат ние да се интегрираме към тях, да ядем халал и други извращения подобни
35
0
 
38
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Колкото и расистко да звучи разликата (разбира се има изключения) между хората от Украйна и Афганистан е огромна - най-ввче културна, в манталитета, етническа,езикова, религиозна,ценностна. А инит Украйна бягат масово жени с деца, от Авганистан и Сирия бягаха предимно мъже...
34
1
 
31
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Спасиха им живота, изведоха ги от Афганистан, не, нещастни били, нямало работа, каквато искат, ами не знаеш езика, това първо, после искаш мястото на някой американец, европеец, да ти отстъпи мястото си, да ти даде и дома си, това ли искаш, с какво право го искаш, вместо да учиш езика, да работиш нещо което е възможно, но да не лежиш на гърба на държавата, която те е приела...
33
6
 
13
 
! Отговори
Лошо Седларов преди 2 години
Саудитска Арабия отказва телефонните разговори на Байдън и защо почва да продава Нефт в Юани - това е важното, не Путин. Щото нефт никога не е продаван във валута различна от долар и това го държеше... пак сме на губещата страна и повтарям, ще го ядете скоро много голям китайски...
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също като някои дето иска да ме товари на сметка иска да има да зема повече лев няма да дам
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези луксозни коли на бежанците да не мислите, че са купувани на пазарни цени? От поне 25 год. Повечето крадени коли биват шитвани към украйна. Та не бъдете в заблуждение, че са платили 100 000 за кола, за която и 15 000 й е почти чиста печалба. А таррам буките не са сошли на крака да се адаптирВат. Те са тук да въведат шириата и да ви дресират да се ду пите всеки петък в джамиите. Синовете им ще опрашат максимален брой европейки, както и своите пингвинки и ще сте до там с бялата кожа.