На фона на нова вълна: Бежанците от Афганистан още не са се приспособили

Повечето от тях започват от нулата
16 мар 2022 22:00, Нели Христова
72
На фона на нова вълна: Бежанците от Афганистан още не са се приспособили
Снимка: БГНЕС

Гулалай Карими била телевизионна водеща, когато талибаните светкавично превзеха Афганистан миналия август, принуждавайки я да напусне страната и да изостави мечтаната си работа. "Току-що изградих красив живот", казва 24-годишният Карими пред VICE. "Всичко е просто съсипано. Започнах да получавам травма, откакто талибаните взеха властта."

Тя е сред десетките афганистански журналисти, евакуирани във Франция след завръщането на талибаните. Карими казва, че не може да продължи кариерата си като водеща поради езикови трудности.

Докато Европа се бори с новата бежанска криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, хиляди афганистанци, евакуирани миналата година, все още се борят да се приспособят към новата си реалност, където на практика започват от нулата. Някога са били съдии, прокурори, журналисти, лекари и депутати, но сега всички са бежанци.

Много афганистанци вече са намерили дом в Европа след завръщането на талибаните на власт. Миналата година 15 държави от ЕС се ангажираха да приемат 40 000 души от Афганистан, които са работили с подкрепяни от Запада организации.

Но много от тях все още чакат да бъдат евакуирани.

Германия се е ангажирала да приеме 25 000 души, Холандия - повече от 3 100, а Испания и Франция - по 2 500, според документ, получен от агенция Ройтерс.

Други афганистанци са намерили нови домове извън Европа, но положението не е по-лесно. "Това не е интересен процес. Той е пълен със стрес, депресия, безнадеждност и препятствия", казва Шенкай Карохел, бивш афганистански депутат, който сега е в Канада.

Карохел е сред десетките хиляди бежанци, транспортирани по въздух от западните държави след превземането на талибаните миналия август.

"Никога не е било опция да напусна страната си", добавя Карохел.

Повече от шест месеца след превземането на талибаните стотици афганистанци все още се редят на опашки в Кабул и провинциите всеки ден, за да се опитат да получат паспорти, за да напуснат страната. Тъй като по-голямата част от дипломатическите мисии са се оттеглили, афганистанците кандидатстват главно за визи за Пакистан и Иран.

"Това е като да бъдеш обесен, докато си още жив. Шокът от превземането на талибаните остава в съзнанието ми, а факта, че съм далеч от родината си и загубата на всичко, ме кара да страдам повече", казва Забихула Гази, 29-годишен афганистански журналист, който сега е бежанец в САЩ. "Ходил съм при психолог два пъти досега."

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени професионалните афганистанци, е, че техните квалификации често не се приемат от западните страни.

"Почти невъзможно е да продължиш да работиш като зъболекар тук, в Съединените щати", споделя 28-годишният Абдула Саадат пред VICE World News. "Знаем, че сме започнали да имаме психични проблеми, но нямаме друг избор. Всеки, който желае да мигрира, трябва да бъде психически и физически подготвен да прави трудни неща, не можете да правите това, което сте правили."

Шарафудин Азизми, психолог, който съветва своите събратя афганистанци, казва: "Това е началото на нова глава -  афганистанците с професионален опит може да се сблъскат с депресия, безсъние, отчаяние, изолация и чувство за безполезност."

Около 76 000 афганистанци са били докарани и в САЩ от август. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че около 40 процента са квалифицирани за SIV (специална имиграционна виза), а останалите не отговарят на изискванията за постоянно законно пребиваване в САЩ. Останалите се приемат като хуманитарно условно освобождаване, което позволява на евакуираните да останат в САЩ до две години и им се предоставят разрешения за работа.

Организации, подкрепящи бежанците, притискат Конгреса да приеме "Акта за приспособяване", давайки постоянно пребиваване на афганистанци, които сега са в неизвестност.

"Не знаем какво бъдеще ни чака, ние дори нямаме представа за това. Но знам, че ще бъде пълно с разочарование", казва Лутф Али Султани, афганистански репортер, който мигрира в САЩ.

Сабера Саба, като десетки афганистански прокурори, разследваше престъпленията на висши държавни служители. Тя, подобно на стотици жени полицаи, не е сигурна за бъдещето си.

"Почти всички бежанци в лагерите изпитваха безнадеждност. Никой не е готов да започне от нулата", казва 28-годишната Саба. "Можехме да видим разочарованието по лицата на всички."

Но положението е още по-лошо за тези, които остават затворени в бежански лагери. Сред тях са съдии, прокурори и бивши служители на афганистанското правителство, афганистански филиали на ЦРУ и някои политици, които бяха евакуирани в ОАЕ миналия август. "Те евакуират хора от Афганистан, но не и от тук, не знам защо", казва бивш служител на афганистанското разузнаване, който не може да бъде идентифициран от съображения за сигурност, от бежански лагер в ОАЕ, където са базирани още около 10 000 афганистанци. "Каква е нашата вина? Не мисля, че животът на някой би бил в по-голяма опасност от нашия."

Жителите на лагера проведоха протести и поискаха САЩ да ги евакуират. Протестите приключиха, след като жителите получиха уверения за евакуация, според живеещите там бежанци. "Това за нас е като да сме в затвора, всички се ядосват“, казва бивш прокурор, който живее със семейството си в лагера.

С влошаването на хуманитарната криза в Афганистан броят на афганистанците, мигриращи към съседни страни, се е увеличил. "Между 4000 и 5000 афганистанци бягат в Иран всеки ден през неформални гранични пунктове", се казва в доклад на Норвежкия съвет за бежанците.

Мнозина все още плащат за нелегална миграция към европейски дестинации през Турция и Гърция. Те трябва да преминат през опасните морски пътища, които вече струват живота на десетки хиляди хора през последното десетилетие.

"Платих $6000 предварително, за да ни заведат до Турция. Не знам дали ще успея, но се притеснявам какво ще се случи, ако останем без пари", казва афганистански журналист, който в момента живее в Иран със семейството си. "Сега няма възможност за журналистите. Какво ще направя, ако се върна в страната си? Там всички са гладни."

Има обаче афганистанци, които предпочитат да останат в страната, въпреки че загубват работата и кариерата си.

"Оставам, освен ако няма реална заплаха за живота ми", казва пред 28-годишната Нурия Назхат, бивш говорител на правителството. "Винаги, когато чуя мои колеги да вършат работа с ниска заетост в чужбина, тогава си мисля, че е по-добре да пожертвам живота за страната си, отколкото да напусна."

Камил Льо Коз, експерт от Миграционна политика, изследователски институт, базиран в Брюксел, казва, че поради липса на възможности в чужбина мнозина са решили да останат в Афганистан и вярват, че страната може да функционира. "В допълнение към травмата от бягството от родината си , те са загубили достъп до много професионални възможности."

"Достъпът до пазара на труда като цяло е ключово предизвикателство за бежанците, много от тях в крайна сметка са свръхквалифицирани за работните места, които намират", казва Хелене Супиос-Давид, ръководител на застъпничеството във France Terre D'asile, базирана в Париж организация подпомагане на бежанците.

"Моята страна е бедна, не е сигурна, но никога няма да имам щастието, което имах в родината си", казва за VICE Забихула Гази, 29-годишна журналистка, която е емигрирала в САЩ. "Казвам на приятелите си, че нашите щастливи дни вече са изчезнали, сега живеем, докато дойде смъртта."

"Трябваше да избираме между по-лошото и най-лошото", казва 26-годишният Иляз Маснур, афганистански журналист, мигрирал в САЩ. "Изкарвахме прехраната си с 20 години учене и работа, но загубихме всичко като гръм."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Българска че и еврейка,значи полужидовка, значи безродница! До като и последния евреин не бъде изтрит от лицето на земята, няма да има мир и благоденствие! Винаги ще има страх, мъка и отчаяние. Проклето да е за винаги "богоизбраното" племе!!!
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига оплаквания. Хората се опитаха да ви очовечат, ама вие твърдо си искате тоaлетната и това е. Сега си стойте там и и се радвайте. Като искате промяна, тя идва с борба, а не с реване.
28
6
 
27
 
! Отговори
Бойкова Младеж преди 2 години
От утре спираме да пазаруваме в Кафланд. Ще пазаруваме само в малки, квартални магазини, за да подкрепим българската икономика.
27
9
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
ДА ФАЛИРАМЕ КАФЛАНД! УТРЕ СПИРАМЕ ДА ПАЗАРУВАМЕ ОТ ТАМ. МЛАДЕЖИ ГЕРБ
26
7
 
22
 
! Отговори
Дрън Дрън Ярина преди 2 години
Нямам респект за Путин, ама след цялата 2-годишна ковит плеяда нямам респект и към медиите вече. Просто не ме занимавайте.
25
8
 
16
 
! Отговори
Да фалираме KAUFLAND преди 2 години
БОЙКОТ!
24
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tарамбуки!
23
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са санкциите срещу сащ???Къде е съчуствието по телевизията???
22
12
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Ти да видиш всички са много образовани, големи специалисти, ама си искаме като у нас, не искаме да се приспособим, много хубаво било ,ама избягаха, не се бориха
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая не е била в северозападнала България, да види за какво става на въпрос.
20
21
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напомням,че 80 процента от хамериханците ,които вкараха арапите в земите ни са или *** чuфутu или криптоевреи. Само за едно племе еврейско е задължително лобърязъването и това е юдейското. Останалите гефали на Авраам uзродът имат право дори и свинско да ядат. Проблемът не е в частност юдейски,а генерално ЕВРЕЙСКИ. Араби,турци,арменци,грузинци,азарбаджанци,испанци,португалци,гърци,немци и други СА СЪЩО ЕВРЕИ ! Race de vipere! Rasa de vibora! Пепелянката раса!
19
15
 
33
 
! Отговори
Новата вълна преди 2 години
Преди бяха програмисти, неврохирурзи и ядрени физици, сега нахлуват съдии, прокурори, журналисти, лекари и депутати... Бог да е на помощ на Европа!
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Големият българин" "ВеселинЪ" явно изпитва затруднения с българския език. От кое пасольство ти дават инструкциите за гнусотиите, които пишеш?
17
5
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Той Котето и онзи на иновациите се изказаха, че тези били втора категория. Чудя се как са обяснявали това на партньорите си. Щели да намерят работа на 150 000 украинци? Интересно за колко. На хотелиерите, че ще плащат по 1200 е е ясно. Та, на украинците и по една минимална да плащат, след като нямат разходи за дом, храна и ток, за лични все ще им стигнат. Ама, да няма пак "езикова бариера".
16
4
 
27
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Веселинов моето момче да не си смениш сорта на тревицата ?! Щото плещиш тотални глупотевини . Всички сме българи не зависимо от вярата ни ,юдеи, християни ,католици, мюсюлмани, будисти и т.н. Сменяйки сорта, или лапай тамлетката и лягай.
15
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците минават границата през КПП-тата, още първата седмица са в полицията да се регистрират и да си извадят документи! Мауглитата минават границата като партизани навсякъде само не и през граничните пунктове, от месеци живеят в Европа и нито са се регистрирали, нито документи са извадили, нищо! Ето за това украинците се приемат като хора, а мауглитата се третират както са заслужили, като престъпници!
14
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията ясно показва двойният стандарт и лицемерието на запада . Европа сега да наложи санкции на сащ и англия за авганистан
13
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканците да помагат на африканци, арабите на араби, жълтите на жълти, американци (от америките континенти) на американци, и ще има мир по света. А не да се омешваме като манджа с грозде
12
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват в Европа, но нито език учат, не искат да работят, не искат да спазват нашите закони, не искат да следват нашите културни особености и после рев, че не се били приобщили! Е какво още да направим? Да горим корани, да им разбинтоваме пингвините ли? Какво още искат? Пари им дадоха, учители им намериха. Да се мръднат и те малко, а не само да реват за още и още! Европа е виновна на Маугли, че за него жената е извънземно и гледат жените като инопланетяни!
11
33
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До вонята номер 11 !!!!! Няма български евреи и еврейки! Както няма и български турци! Не е възможно враговете на Свята България да бъдат българи! Народен Съд за теб! Световен Народен Съд за бласфемия срещу Майка България! Фашистка долнопробна Аврамова!