96-годишният Борис Романченко, оцелял в 4 нацистки лагера, бе убит от руснаците в Украйна

Къщата му изгоряла до основи
22 мар 2022 10:57, Нели Христова
243
96-годишният Борис Романченко, оцелял в 4 нацистки лагера, бе убит от руснаците в Украйна

96-годишният оцелял от Холокоста Борис Романченко беше убит в петък при руски удар по украинския град Харков.

Смъртта на Романченко беше потвърдена от мемориалния институт на концентрационния лагер Бухенвалд в поредица от постове в Twitter.

Романченко оцелява в лагерите в Бухенвалд, Пенемюнде, Дора и Берген-Белзен по време на Втората световна война, се казва в мемориала, добавяйки, че всички са "зашеметени" от новината за смъртта му.

В постовете се посочва, че Романченко е работил "интензивно върху паметта за нацистките престъпления и е бил заместник-председател на Международния комитет Бухенвалд-Дора".

Юлия Романченко, внучката на Борис, каза пред CNN, че "научила за обстрела на ж.к. "Салтивка" на 18 март от социалните мрежи".

"Попитах местните хора дали знаят нещо за къщата на дядо ми. Изпратиха ми видеозапис на горяща къща. Разбрах за това след полицейския час и затова не можех да отида там веднага", разказва тя. Когато Юлия все пак успява да стигне до района, тя намира къщата на дядо си "напълно изгоряла – нямаше прозорци, балкон, нищо в апартамента му".

Откриването на Бухенвалд на 11 април 1945 г. започва освобождаването на повече от 21 000 затворници от един от най-големите нацистки концентрационни лагери през Втората световна война. Официалният военен разказ за освобождението на САЩ нарече лагера "символ на леденокръвната жестокост на германската нацистка държава", където хиляди политически затворници бяха гладни, а "други бяха изгорени, бити, обесени и разстреляни до смърт".

През 2012 г. Романченко присъства на събитие в чест на освобождението на Бухенвалд, където прочете клетва, посветена на "създаването на нов свят, в който царуват мир и свобода", се казва в мемориала.

През 2018 г. харковски вестник съобщава за посещението му в Бухенвалд на 73-ата годишнина от освобождението на лагера от американските сили.

"На събитието присъстваха последните оцелели затворници от Бухенвалд от Украйна и Беларус – Борис Романченко от Харков, Александър Бичок от Киев и Андрий Моисеенко от Минск", се казва в поста.

Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, адресира смъртта на Романченко в профила си в Telegram.

"Това наричат ​​"операция по денацификация", написа той, намеквайки за твърдението на Русия, че нейната инвазия в Украйна има за цел да спаси страната от нацистки елементи.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече смъртта на Романченко "неописуемо престъпление" в Twitter.

"Оцелял Хитлер, убит от Путин", пише той.

Североизточният град Харков е обект на тежки ракетни и ракетни атаки от началото на руската инвазия, но все още не е напълно обкръжен, съобщиха украински власти в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
7
 
6
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Значи и тоя беше нацист! Няма какво да се спори! Няма как да не е бил нацист!!! Тоя беше даже втроия нацист след зеленски беше тоя! Зеленски първия нацист тоя беше втория!!! Ей таз украйна ей, нацист след нациста нацист до нациста мила моя мойколйо!!!!
124
8
 
14
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Украинския концентрационен лагер Треблинка в който са работили Укронацисти са убили 900 000 евреи,предимно от Полша и СССР .т.н. Бендеровци които направиха преврат 2014г .Същите срещу които в момента Русия воюва
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американци и англичани са се включили чак в края на войната в Европа, за да чопнат нещо, например западна Европа. Всъщност Русия помага на Англия,Китай,САЩ срещу Япония, Русия(СССР) воюва на два фронта - и в Европа и в Азия, а войната е започната от англичните в Азия(Иран) през 1938 година,англичаните изгонват немците, тя не започва в Европа. А конфликта е бил между англичани и немци цели десетилетия.
122
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германските нацисти не успяха, но руските нацисти го ликвидираха. Личи си кои са по-добри.
121
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПичАмериканци и анличани са се включили чак в края на войната в Европа, за чопнат нещо. Всъщност Русия помага на Англия,Китай,САЩ срещу Япония, Русия(СССР) воюва на два фронта - и в Европа и в Азия, а войната е започната от англичните в Азия(Иран) през 1938 година, тя не започва в Европа.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж в концлагерите всички минавали през комина или "газовите" камери, а този бил в 4 и оцелял. Като забравят, какво са лъгали, ей така става...
119
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данацификация по руски - оцелял при Хитлер, убит от Путин.
118
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските фашисти убиха повече от 100 украински деца..., че този дядо ли ще ги трогне...
117
4
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"имаш ли си представа,че немската войска в началото на войната е била смешна, танковете им на нацистите, са се разпаднали още по пътя на части" Глупости ... немците с тези "смешни танкове" шяха да се разходят до Москва и обратно като на екскурзия, ако не бяха англичаните и американците (и други съюзници на СССР), които предпоставиха половината (и повече) техника, оръжие, горива, и т.н., на руснаците. Да не говорим за военните действие на Запад, които разделиха силите на Хитлер.
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУкраинските олигарси само продаваха и предаваха държавата си на всеки, който ги хване , слушах техни разговори, пуснати в нета, тези алчни и жестоки укро-олигарси са за разстрел за предателство, Украйна бе предавана и продавана и отвътре и отвън, няма кой да помогне на Украйна и въведе ред, освен Русия!
115
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ Бабий Яр са убити украинци-руснаци, не са само евреи, над 200 000 руснаци умират в този нацистки концлагер! А днес имаме ереин-нацист, Боже и това доживяхме!
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Викингите" са една измислица, изобщо, много измислици съчиняват в последните десетилетия, а и в последниет векове!
113
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПичТи имаш ли си представа,че немската войска в началото на войната е била смешна, танковете им на нацистите, са се разпаднали още по пътя на части, когато Хитлер е нахлул в Австрия да превземат страната им,оставайки счупени на пътя,но когато Хитлер заграбва Чехословакия,заграбва и техниката,там са били заводите и инженерите,някои от тях дори и съвместно с руската наука, ето тогава започва да се произвеждат добри оръжия за Хитлер,ограбили знанията,заводите,инжинерите на чехите и славяните
112
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОПАГАНДАТА НА ЗАПАДА - работи в пълна сила. само за 1 ден и вече има 11 страници в Гугул с една и също нещо, яко се намила и промива мозъка на хората.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е нещо като Северна Македония, естествено разликата е, че в Украйна са полско говорящи, докато при нашите макета говорят на български диалект :))
110
5
 
15
 
! Отговори
Евтина пропаганда преди 2 години
А за избитите граждани на Донбас при украински ракетен удар нищо не казвате. 80 цивилни жертви, поне 20 от тях деца ?! Нацистите от батальона Азов, като не се справят на фронтовата линия си го изкарват на беззащитните хора. И не ги пускат да се евакуират от града, защото се крият зад тях ! А нашите наведени медии всеки ден изкарват по някоя измислица за военната операция. Забравиха да добавят че Путин яде малки деца а руските войници отвличат пенсионери от старчески домове...
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пpeживял измиcлeния от кoмyнягитe гe нo цид, убит от въпросните, ама че сценарий
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То повече нацисти има в БГ отколкото при урките, слабо оправдание е това от страна на рашките :)) Хубавото е, че сме в НАТО, можем да плюем колкото си искаме :)
107
1
 
4
 
! Отговори
до Пич преди 2 години
Както СССР така и западът изнася немските заводи и по-скоро умове. Американската ракетна програма се ръководи от Фон Браун, съветската от Корольов, но с немски инженери зад гърба му, които са разработвали R2 . В небето над корея се сражават миг15 и Ф86 и двата са разработка от нациски проекти, който се интересува може да ги види в гугъл и да потърси разликите.
106
3
 
2
 
! Отговори
Акехлибарената стая? преди 2 години
До ПичНацистите не са върнали нищо от ограбеното от чужди държави,много нацисти са прибрани по службите на различни държави,включително и ЦРУ,доста от тях живеят богато, благодарение на награбеното от други държави,най-вече от СССР(Русия), разказваха за един такъв нацист, който е организирал пучовете в Чехословакия и Унгария и е озверял от яд, че не са успели да свалят правителствата там е живял разкошно,продавайки руските скъпи царски вещи, които е ограбил и се хранил в руските царски сервизи