След дълъг хаос: Русия обяви, че частичната мобилизация е завършила

Повече няма да се изпращат повиквателни, уверяват властите
31 окт 2022 23:37, Красимир Ангелов
77
След дълъг хаос: Русия обяви, че частичната мобилизация е завършила
Снимка: БГНЕС

Русия завърши частичната мобилизация, наредена от президента Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

"Всички дейности, свързани с мобилизацията на граждани от запаса, са прекратени", посочи ведомството и добави, че повече няма да се изпращат повиквателни.

На 21 септември Путин обяви първата от Втората световна война мобилизация в Русия, една от поредицата ескалационни стъпки в отговор на успехите на Украйна на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на служба ще бъдат повикани около 300 000 военни от резерва, и уточни, че става дума само за специалисти с боен опит.

Но мобилизацията премина хаотично и беше придружена от множество широко разгласени случаи, в които повиквателни са били изпращани на мъже, на които не трябва. Стотици хиляди избягаха от Русия, за да избегнат повикването си на военна служба.

Путин открито призна, че са допуснати грешки, и сформира нов координационен съвет, който да помага на военните и да гарантира, че изпращаните на фронта мъже са добре въоръжени и екипирани.

В днешното съобщение на министерството на отбраната не се уточнява какъв е окончателният брой на повиканите на служба мъже.

Мобилизацията беше косвено признание, че Русия среща значителни затруднения в конфликта с Украйна, който Путин отказва да нарече война и вместо това го назовава с понятието "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

Русия все още контролира големи части от Южна и Източна Украйна, като е окупирала частично четири украински области. Но тя отстъпи територии в тях дори и след като миналия обяви анексирането им - ход, осъден и определен като незаконен от Киев, западните му съюзници и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще воюват с Русия до последния украински войник(без бегълците с джиповете по Слънчака,дето цяло лято ги храним-1 200 лева ни струват на месец).1 200 лева на калпак,при 710 лева минимална работна заплата в България.Що така бе?!?
52
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Нещо си се объркал...Не Русия,а Хитлер изяде боя през Втората Световна Война.Сега същото се случва и със Зеленски.Бой по фашистките канчета!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така както е приключила , познайте какво очаква всеки млад мъж който се оптиа да се върне в страната от тези почти милион дето избягаха
50
0
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Руснаците заиграха по свирката на Укринците - игра на дребно - стълкновение на взводове или най мноо роти. Чакане на гюме за изтребление на противникови войници. Имат голямя армия, но не умеят да я използуват пълноценно,позволявайки снабдяването на Украинцците през Полша и Румъния. Разкриха, че завръщащите се зърновози са натоварени с оръжие за Украинската армия, но не предотвратяват това. Руската стратегия се е свела до тактически дреболии.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоунадата никога не свършва
48
0
 
5
 
! Отговори
Нека изясним нещо. преди 1 година
От самото начало на СВО се обясни защо се казва "Специална Военна Операция", а не "Война". Ако Украйна или РФ обяви война на другата страна, това значи прекратяване на всякакви икономически взаимоотношения помежду им, включително и транзита на петрол и газ. Звучи смешно, но е факт, така стоят нещата по смисъла на международното право. Затова нито едните, нито другите обявяват война - защото РФ продава ресурси на други, а Украйна печели пари от транзит и не може да спре ресурсите на съюзниците си
47
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Заканват се да ударят Москва ! Страхуват се че Байдън ще бъде победен от Тръмп и изкуственото им дишане от САЩ ще спре !
46
0
 
3
 
! Отговори
Гуем преди 1 година
Лъжецц !
45
6
 
12
 
! Отговори
ХА ХА преди 1 година
Да бе, така казаха. И мобилизацията ще си продължава. Рашкия - държава на тоталната лАжа. Както по документи анексираха територии които нападнаха и които не владеят. ХАХА Абсурд и сеир е тая држава.
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Кои са истинските медийки :) Русия днес ? Ти чете ли за бойните комари ?!?! Хахахахаха. Я ходи се пляцикай някъде заедно с Боби дето смазва автомата с някаква смазка от 1964-та ... и кораба Масква гръмнал.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50: Защото енергетиката ни е вързана над 90% с русия. Спахме цели 30 години да направим диверсификация. Затова всичко с пендерацията ни засяга докато не се оттърсим от болшевиките !
42
6
 
7
 
! Отговори
Freedom преди 1 година
До Анонимен - "И 10 мобилизации да направят... все тая... Ще бъдат прогонени от Украйна." АБСОЛЮТНО ! Така бяха прогонени и от Афганистан ! Жалко за убитите украинци и руснаци. Но хубаво е да се сложи край на тази руска пендерация ! Последната империя ...
41
2
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Само като чете заглавията, става ясно каква пропаганда тече. Трябва да е много г*луп.ав , човек, за да се информира само от нашите медии.
40
12
 
14
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Като свъшат тези пак ще привикват от кол и въже после и жените до последна капка пушечно месо докато останат само болшевиките номенклатурчици да се крият по бункерите :)
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес явно са ги хакнали, много мудно тече сайта, жалко :))) Иначе по темата...Путин усети дръвцето уж, но от бивш служител на КГБ всичко може да се очаква :))
38
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да водиш война е скъпо удоволствие и непосилно за слабата руска икономика която сега е и допълнително обезкървена, май Путлера скоро ще си тегли куршума сам или някой ще му помогне да се подхлъзне и да си удари главата.
37
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може и да твърди че е готова за мирно споразумение, но истината е че ако спре войната, ще спре и денацификацията. Укронацитата ще продължат да правят зулуми, тероризми и прочее. За тва и не си дават много зор да приключват - докато има активен фронт, зленския ще им праща укронацитата на тепсия. Нормалните украинци НЯМАТ ШАНС за мир, спокойствие или свобода, докато полските нацита не бъдат щателно изплевени.
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо е това непрекъснато плюваме срещу Русия. Не ме инерисуват. Защо не пишат журналята за нашите проблеми, корупция навсякъде, кражби на европейски пари...
35
13
 
12
 
! Отговори
48 основната цел преди 1 година
на руските фашаги е да се напият и ограбят каквото могат. ДолнаПаплач от примитивни монголоиди
34
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията приключи на 17.10. Защото Русия постигна основната си цел - освобождаване на териториите с руско население от укро н ац истите. Не са се камили да стоят като тахв постоянна мобилизация. Четете истински медии.