Падналата ракета в Полша явно е украинска, защо Киев отрича?

Няма пряка опасност, посочи Димитър Гърдев
17 ное 2022 19:18, Красимир Ангелов
126

Все още Украйна бяга от съобщаването, че ракетата, която уби двама души в Полша, е тяхна.

"В самото начало, в нощта, когато беше обявен инцидентът, имаше разнопосочни реакции. НАТО има добре прецизиран механизъм и първоначалните резки предложения за отговор получиха експертна оценка. В момента и от американския президент, и от полската страна се промени тонът. Имаме обективна оценка, че случката представлява инцидент, който обаче е следствие на ескалацията на войната от месец и половина. Русия отговаря с масирани ракетни удари, ако това продължи, не се изключват и други подобни инциденти", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че рискове има както за Полша, така и за Румъния и Хърватска.

"Няма пряка опасност, както се видя, въпреки настояването на украинската страна, не става въпрос за целенасочено действие срещу държава членка на НАТО. С увеличаването на конфликта тези крайни оценки трябва да ги филтрираме и да даваме обективна оценка на състоянието. В Украйна бяха предоставени различни въоръжения - там е неразбория, няма едни система за ПВО. Необходимо е държавите членки на НАТО да се придържат към трите основни принципа - възпиране на руската агресия, пълномащабна ваенна, икономическа и политическа помощ, усилване на източния фланг", призова Гърдев.

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество посочи, че е добре в такива ситуации да не се дават прибързани оценки.

"Зеленски продължава да отрича, но има изявления и на полската страна, че тази ракета не е изстреляна от руските сили. Този инцидент показа, че НАТО има готовност да реагира веднага. Че ако това беше руска ракета, щеше да следва задействане на чл. 4 или 5 от учредителния договор на НАТО. Колкото по-интензивна става войната, толкова повече са рисковете от грешки. Украйна се нуждае най-вече от средства за ПВО", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Анализът му показва, че е много малко вероятно Русия да нападне някоя страна членка на НАТО.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев също е категоричен, че каквото и да твърди Зеленски, няма реално нападение към страна членка на НАТО.

"Усеща се забавяне в помощта към Украйна, Зеленски иска да привлече колкото може повече НАТО в конфликта. Алиансът участва с техническа помощ, но не можем да говорим за преднамерено действие, насочено към сигурността на страните членки. Ние е ясно, че не можем да отговорим на тези заплахи със съществуващата техника. Хубаво е че се ползваме от този щит, който е над нашата страна като член на НАТО", коментира Керемедчиев.

Бившият дипломат не вижда в Русия желание да приключи войната с преговори.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана уби хората!!
86
0
 
2
 
! Отговори
отрича защото преди 1 година
Артиста си прави спектакъл с военните
85
1
 
5
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Украйна както и Русия не са членки на нато ,тогава защо за едните е "случаен инцидент "а за другите е тотална агресия ?
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 115 ТонИ тоя сйт тука му помага с провокативни сороски статии
83
1
 
28
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Киев се опитва да въвлече Европа в война. Крадлив коромпиран фашистки режим!
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха, ха, ха, този Керемидчиев нещо ,А?ползвали сме се от щит на НАТО...същияг, като над Полша. не можаха да прехванат скапана руска ракета от 70 те.това евро - атлантическите слуги са големи клоуни
81
2
 
23
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
НАТО продава оръжие и дава пари на Украйна, а после генералите се чудят защо войната е ескалирала. Колкото повече оръжие има, толкова повече ще ескалира. Толкова са прости нещата. Почти като българските политици и особено генералите от тях.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че, то си е за страх! Укро безпилотник Ту-141 преди няколко месеца беше паднал недалеч от столицата на Хърватса, Загреб, образувайки кратер с диаметър 3 метра и дълбочина 1 метър!
79
2
 
27
 
! Отговори
Щото Киев преди 1 година
По-точно бандитите и главатаря Зеленски искат много да има Трета Световна война направо се чекнат от шпагат и врътки да правят само и само да постигнат пъклените си планове.
78
2
 
29
 
! Отговори
Км преди 1 година
Интересна работа.Украйната не е член нито на НАТО нито на ЕС,а има три гафа срещу натовски държави и ....нищо.Първия път свалиха румънски миг,после техен дрон прелетя чак до Хърватска и сега две ракети срещу Полша.Е.....къде е членът 5 ?
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този "експерД" е типичния либерастки porач, *** и лаладжия. Тоя да вземе да прочете какво коментираха и от нато, че с тези точки стават смешни. Но те вече са смешни, резилът е голям. Цирк.
76
1
 
17
 
! Отговори
РККА преди 1 година
Нацисти скоро ще бъдете изпепелени.
75
1
 
25
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
За да плюете Русия и за да плащаме ние додето сме живи!!!
74
0
 
42
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Трибунал за Зеления ФАШИСТ и всички подкрепящи го като КИРО предатели, които искат да хвърлят народа си в огъня за чужди фашистки интереси!
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинка съди приютила я жена за робство, защото я карала да мие чинииhttps://24chasa.bg/mezhdunarodni/article/13089924
72
0
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
защото трябва да обяснят за траекторията на ракетата.Насочена на дясно и се появила у лево
71
0
 
13
 
! Отговори
Всичко ми е ясно преди 1 година
Не е украинска, а е малайзииска! Така малайците отмъщават за боинга! И надписа на ракетата е писан с битов латекс, което я прави менте!
70
1
 
30
 
! Отговори
Мен преди 1 година
ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ И ДА НЕ ГИ ЖАЛИ ТИЯ БАНДЕТОВЦИ И ДА ПОЧВА ДА ВОЮВА СЕРИОЗНО,А КОИТО СА ХЛАСУВАЛИ ЗА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ОТ БЪЛГАРИЯ ,РУЦЕЪЕ ДА ИМ ИЗДЪХНАЪ ,И ДРУГИ РАБОТИ
69
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закото "Киев" от вече 8 години се е ошлайфал и обвил в дебелашки лъжи. Понеже САЩ ги излъга, че вечно ще им пазят гърба, ако им изпълняват нарежданията. Само че "Киев" не се усещат, че на приказки на такива хора не може да се разчита изобщо.
68
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И руска да беше ракетата, и подиса на Путин да беше на нея, поляците пак щяха да твърдят, че ракетата е Окраинска. Инак самото нато щеше да изключи Полша от нато. Със задна дата! Муахахахахахаахахах!!!