Киев: Украинската православна църква да обяви Путин за сатана

Спор дали православната църква да остане в манастирския комплекс Киево-Печорска лавра
28 дек 2022 07:30, Елка Василева
92
Киев: Украинската православна църква да обяви Путин за сатана
Снимка: архив, БГНЕС

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Още по темата
Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната -  Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
13
 
! Отговори
М преди 1 година
Няма да се учудя ако Зеленски реши да направи украинците католици или протестанти само и само да не са като руснаците.
33
14
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Че той путин си е Сатана, вджуджено подобие на Рогатия, сатанински са и кремълските знаци - петълчката и знака "Z" обагрени с много кръв-кръв с която се хранят кремълските върколаци без да подбират дали е украинска, руска или каквато и да е...тези пък които си лягат и стават с путинския култ се наричан сатанисти и се срещат и в този форум, не са много но са с постоянно дежурство на амбразурата подтиквани от епикризата на путинската си болест...крайно време е да прочистим и дезинфекцираме форума
32
5
 
15
 
! Отговори
Равносметка преди 1 година
На герба на знамето на Руссия е изобразен " Свети Георги" - победоносец не случайно , символ на морал , почтителност и справедливост ...
31
12
 
7
 
! Отговори
ПОЛК АЗОВ преди 1 година
Путин = Caтанa Москва = Мордоp
30
0
 
2
 
! Отговори
Озадачен до 33 преди 1 година
За всяко нещо в Православието си има обоснован отговор, но понеже виждам, че обичаш невежеството, ще те оставя да се къпеш в него, както очевидно ти харесва. А това, че някои клирици са недостойни, си е нещо различно и не променя същността.
29
0
 
5
 
! Отговори
Диян преди 1 година
До 33: Лайковете нищо не променят, то е приоритет на безмозъчните потребители на мейнстрийм пропаганда, които дори не забелязват, че лъжите днес са повече и по-големи, отколкото по времето на комунизма. Впрочем слагам понякога лайкове, ако мнението е разумно и балансирано и не е в стил футболен запалянко, просто не слагам лайкове на себе си.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОзадаченПоредното доказателство, че религията си е чиста политика, имаща за цел да подчинява със заплахи, докато все повече нейните шефове забогатяват и живеят в лукс. Исус е яздил магаренце е вимал една роба на гърба си, а патриарсите се кичат със злато и живеят в палати. Кланяйте им се - така с ави научили.
27
6
 
4
 
! Отговори
Озадачен преди 1 година
До 29: Това, което говориш, просто не е вярно. Православието осъжда другите религии, но те не са му във фокуса, защото фокусът на Православието е борбата със собствените грехове, а не политпропаганда. Същото важи и за християнските еретически сборища - католиците (които имат апостолски произход, но са отпаднали от единството на Църквата), протестантите и по-новите секти от протестантски тип. Някои светци от миналия век дори считат, че папата ще помаже Антихриста, когато последният дойде.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой всъщност е сатаната. Аз мисля че това е който забранява мнения и гони хора. Например има едни задокеански трролове които постоянно гонят българи от Бг.Те са сатани.
25
3
 
5
 
! Отговори
Диян преди 1 година
Интересното е, че все още има хора, които говорят, че в Украйна нямало фашизъм. Който иска, да потърси филма Nuda Veritas I (има немска версия, която е оригиналната, и английска, по принцип и без език се разбира основното) - без коментари и пропаганда, 100 минути само снимки и видеа, скоро ще има и 2-ра част. Търсете го направо в odysee, търсачките няма да го намерят като цяло заради името му (в превод "голата истина"). Ще излезе името на потребителя Nuda Veritas, на неговия профил са.
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви християни са тези, след като християнството забранява да осъждаш други религии, а камо ли да сатаносваш братя християни. Ние досега не сме чули някой да сатаносва католиците понеже имаме с тях различия..Май тия са от вечните врагове на християнството, самонарекли се християни.
23
11
 
17
 
! Отговори
Луци преди 1 година
Киев трябва да знае , че Сатаната и сатанистите са нечестивите и Русия се бори с тях.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото висше духовенство са агенти на КГБ. А за държавна измяна винаги във всички държави наказанията обикновено преди отмяната на смъртното наказание са били екзекуция. Така, че не виждам тук къде е дилемата. Да хващат куфарите, лишаване от гражданство и да ги пращат в Москва.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашният римски папа пишел нещо като завещание, защото мислел да се оттегли преди *** си. Католическият свят силно се опасява това да тане факт, защото имало пророчество, че във времето, когато има двама оттеглили се папи, ще стане огромна военна трагедия. Немецът папа се оттегли и сега е жив и здрав на над 90 г.
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно доказателство чв дрогата не прощава.
19
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрайна продължава със толкова смешните смешки, че чак са тъжни...
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно,но районът на този най-стар, свързан с най-древните християнски практики, манастирен комплекс,е ПОД НАЕМ, теренът не е църковен.Тези дни изтичал срокът за наемни отношения Украйна няма самостоятлна църква.Не помня точно,но май цариградският патриарх, учил в САЩ,е признал независимостта на отцепническата Православна църква на Украйна. Българският не.Както и другите православни църкви.Може би една от причините НИКОЙ от сегашните политици на преден план да не почете рождественските литургии
17
6
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
та вий сте вече католици бе, за какво православие говорите еврейски укрита... цялата рада без един са евреи... за каква държава говорим... в руската дума е почти същото...
16
11
 
31
 
! Отговори
Да преди 1 година
Поредната лудост на умиращата хунта в Киев.
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Муахахаха..."Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов." Тия съвсем са изтрещели.