Киев: Украинската православна църква да обяви Путин за сатана

Спор дали православната църква да остане в манастирския комплекс Киево-Печорска лавра
28 дек 2022 07:30, Елка Василева
92
Киев: Украинската православна църква да обяви Путин за сатана
Снимка: архив, БГНЕС

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Още по темата
Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната -  Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Религията също е оръжие в нечии ръце. Винаги е било така
13
6
 
36
 
! Отговори
пфаахахахаххаха! преди 1 година
У краина е христоматиен пример за страна-лудница! Полет над кукувиче гнездо. Вече разбирам стремежа на Путин да ги приключи.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха
11
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези укри окончателно превъртяха. Първо преследват православната църква, горят книги, вкарват свещеници по затворите, обявяват я за нелегитимна, но видиш лли, тя трябвало да обяви Путин за сатана. Тоест да им свърши някаква работа. А защо пък да не го обяви за вселенски цар? За всичко можете да поискате да го обяви и нищо няма да има значение. Украинците са гола вода, все повече се убеждавам.
10
23
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Българската църква също да се отдели от Москва. Не може умопомрачения им патриарх да идва тук да ни поучава и да се държи като господар. Ако не бяха българите, руснаците щяха да изповядват някоя зулуска шитня, което би било добре, защото православието само ги мъчи, то е за по генетично напреднали.
9
7
 
18
 
! Отговори
SS 20 преди 1 година
И да го отлъчат от украинската църква, нали? Явно там и поповете са на твърда дрога, не само президента.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9:Няма значение католици или православни.Те и на католиците се зъбят.Просто им пречат свещениците,защото са обладани от нечисти сили.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са поляци повечето там, православните се броят на пръсти :)))) Нали ги побеждавахте, показвахте рамбовци как свалят руски самолети с пушка, що тъй сега Путин е сатана :))))
6
11
 
21
 
! Отговори
покраинците преди 1 година
С този наратив най-много да изгубят половин покрайна. Не е много разумно да дразниш ядосана Мечка. Пък, те както решат. Щом им е кеф да ги тупат, нека ги тупат, само да не пискат.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5:Не става и комунисти+нацисти.Едните като се напушат с трева им се привиждат комунисти,а другите като се напият виждат нацисти...Да си ги наричат с нормалните им имена...украинци +руснаци.
4
5
 
20
 
! Отговори
Хм… преди 1 година
А зеления за мъченик и светец. Те тъй и не разбраха, че от големите си уста патят. Но, има време. Ще го разберат.
3
7
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ДУМАТА ФАШИСТ И ЗА ПУТАНИСТИ И ЗА ЗЕЛЕНИСТИ, ЗАЩОТО НЕ СЕ РАЗБИРА КОЙ КОГО ОБИЖДА! НАПИШЕТЕ НАЦИСТИ И КОМУНИСТИ , ЗА ДА СЕ ЗНАЕ ЗА КОГО СТАВА ДУМА!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще обявяват нещо като вече забраниха църквите там?Зелето е обладан.А на Путин укрите са пратили дяволи,защото са правили вуду.Викнали са дявола,а той носи след себе си войни,разрушения,болести и отчаяние.Още по времето на Порошенко там от правителството узаконяват сатанинската църква на 06.06.2014 г. Това е секта,която при тях е легална...При нас такива секти са абсолютно забранени.
1
13
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЕГАТИ ДЕЖУРНИТЕ ПУТАНИСТИ! ПИСАХА МИНУТИ СЛЕД КАТО СТАТИЯТА СЕ ПУСНА