Русия и Украйна не могат да се победят, в патова ситуация са

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е в кулминационната си точка
29 дек 2022 13:06, Елка Василева
452
Русия и Украйна не могат да се победят, в патова ситуация са
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна е в патова ситуация, заяви пред Би Би Си директорът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Той каза в интервю за британската обществена телевизия, публикувано днес на сайта й, че нито една от двете страни в конфликта не може да постигне значителен напредък и няма никаква промяна на фронта.

Още по темата
Откакто украинските въоръжени сили си върнаха южния град Херсон миналия месец, повечето от най-ожесточените сражения в последно време са в района на Бахмут, в източната Донецка област. На други места руската армия изглежда е заела отбранителна позиция, но зимата забави украинските операции на 1000-километровата фронтова линия. На този фон Украйна очаква доставки на нови съвременни оръжия от западните си съюзници, обобщава Би Би Си.

Русия "сега е напълно в задънена улица" и понася много тежки загуби, заяви Кирило Буданов и прогнозира, че Кремъл ще обяви нова мобилизация на наборници. В същото време той призна, че украинските въоръжени сили все още нямат необходимите ресурси, за да продължат настъплението си на много места.

"Не можем да ги победим във всички направления като цяло. Нито те могат", каза шефът на украинското военно разузнаване. Той подчерта, че страната му очаква "с голямо нетърпение нови оръжейни доставки", включително "по-съвременни оръжия".

По-рано този месец след поредица руски военни неуспехи представители на украинските власти предупредиха за възможна нова руска сухопътна офанзива от територията на Беларус в началото на следващата година с участието на десетки хиляди резервисти, които сега преминават обучение. В нейните рамки, предположиха те, Русия може да направи втори опит да превземе Киев, припомня Би Би Си.

Според Кирило Буданов обаче руските маневри в Беларус, включително придвижванията на хиляди войници, са опити да бъде накарана Украйна да прехвърли на север войници от фронтовете на юг и изток. Той даде пример, че наскоро влак с руски военни посред бял ден е спрял в Беларус близо до украинската граница и се е върнал обратно няколко часа по-късно. "Засега не виждам никакви признаци за (подготвяно настъпление към Киев или северни украински области) от Беларус", добави Буданов.

Преди броени дни руският президент Владимир Путин посети Минск за първи път от повече от три години. Визитата му предизвика спекулации, че той може да се опита да убеди своя беларуски колега Александър Лукашенко, негов дългогодишен съюзник, да изпрати войски в Украйна, посочва Би Би Си.

Русия вече използва Беларус като плацдарм за атаки. Според Кирило Буданов обаче беларуското общество няма да подкрепи никакво по-нататъшно участие във войната. Освен това, отбеляза той, анализатори поставят под съмнение степента на готовност на 48-хилядните беларуски въоръжени сили. "Ето защо президентът Лукашенко предприема всички стъпки, за да предотврати катастрофа за страната си", каза Буданов.

Откакто превзеха Херсон, украинските въоръжени сили водят ожесточени сражения с руските войски около Бахмут - в окопна война, сравнявана с Първата световна война. Русия иска да завладее града, за да прекъсне украинските снабдителни линии и да си отвори път за настъпление към други украински бастиони на изток, включително Краматорск и Славянск, посочва Би Би Си.

Офанзивата срещу Бахмут е водена от руската частна наемническа група "Вагнер", заяви Буданов. Би Би Си отбелязва, че нейният основател Евгений Пригожин иска да превземе града като политическа награда в условията на съперничество в руските управляващи кръгове.

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е достигнала кулминационната си точка, пише днес Институтът за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст припомня, че военната доктрина на САЩ определя кулминацията като "точката, в която дадена сила вече не е способна да продължи своята операция", било то нападателна или защитна, и когато "не е в състояние да продължи атаката (си) и трябва да заеме отбранителна позиция или да (премине към) оперативна пауза.

Институтът за изследване на войната прави уговорката, че руските въоръжени сили все пак може да не сложат край на агресивните си атаки срещу Бахмут. Според американските анализатори обаче тези нападения ще бъдат извършвани от малки бойни групи и е крайно малко вероятно да постигнат значителен напредък от оперативна гледна точка.

Извън бойните полета Русия провежда от средата на октомври безмилостна въздушна кампания с ракети и дронове срещу украинска критична инфраструктура, оставяйки милиони хора без електричество, отопление и вода. Ударите вероятно ще продължат, каза Буданов, но прогнозира, че Русия няма да може да поддържа темпото на атаките, тъй като ракетните й запаси намаляват, а нейната промишленост не е в състояние да ги попълни.

По-голямата част от дроновете, използвани при тези атаки, са доставени от Иран. Според Буданов обаче Техеран отказва да снабдява Москва с ракети, за да не си навлече нови наказателни мерки от страна на Запада, който вече му наложи парализиращи санкции заради неговата ядрена програма.

Войната може засега да е в задънена улица, но шефът на украинското разузнаване е уверен, че страната му в крайна сметка ще си върне всички окупирани територии, включително анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Буданов прогнозира, че Украйна ще възстанови границите си от 1991 г., когато стана независима държава след разпадането на Съветския съюз.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е истина колко проста русофилска сг*ан има у нас! Нито Русия ще победи, нито вие ще се "оправите" панелни плъ*хове! Да се възхищаваш на държава, в която хората нямат перални, но държавата има ракети....??!
331
9
 
21
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Войната е между НАТО,пушечно месо от украинци и Русия.
330
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно е да се говори,че ситуацията е патова. Руснаците имат танкове, самолети, неограничен арсенал от оръжия, докато урките имат само това, което изпросят, след което бързо бива унищожено от руснаците. До сега руснаците не са бомбардирали нито един град, но могат да го направят. От друга страна урките не могат да бомбардират руски градове. Та ситуацията изобщо не е патова.
329
13
 
24
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Руската военна машина още не се е завъртяла.До няколко месеца ще има промяна. Въпроса е докъде ще се отиде?
328
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой има интерес войната да свърши скоро, освен зеленски...може би.
327
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе цял свят им налива оръжия, пари , пак не могат да се освободят Ддз почва банално да ми става. Целта уж е мир , но не трябва Украйна да попеди. Да ама , кой ще плаща сметката. Полша бяха се опитали да намесят , сега Беларус. Май Украйна ще е Икар и ще прелети твърде близо до слънцето
326
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според бибиси ракетите на Русия отдавна са свършили и тия които валят над Украйна са от друга паралелна реалност.
325
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците станаха двуезични в повечето щати, но си останаха американци.украинците бяха руснаци станаха украинци! комунистите ги удариха право в сърцето.
324
14
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Статията е доста точна. В момента и двете страни нямат потенциал да водят големи настапателни операции. Руснаците от края на лятото са в глуха отбрана. Украинците загубиха много хора и техника при контранастъпленията си около Харков и в Херсон и в момента нищо не правят. Около Бахмут от два месеца ситуацията е ту едната армия настъпи с километър два ту другата. За да се промени тая ситуация, трябва или Русия да мобилизира поне още 500 000 души или Украйна да получи модерни оръжия в огромни колич
323
10
 
20
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
Русия, не е решила, не е победила. Това е игра на изтощаване на Европа.
322
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и техния топ-разузнавач е започнал да спихва украинския балон. Не се закачайте с Русия, от това няма да излезе нищо добро.
321
7
 
20
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 364 Когато се разпадна СССР Украйна беше над 50 милиона и реално имаше икономически потенциал съпостовим с Немския. Какъв беше потенциала преди преврата? И като население и като икономически параметри? Какъв е сега? Ъкрайна за последните 10 години един самолет не са произвели, Един Танк. В Харков е измислен уникалния всъдеход МТЛБ Къде се произвежда? НЕ В ЪКРАЙНА Камиони КРАЗ- ненте, Автомобили- ненте, Кораби до клас Самолетоносач - ненте. Космически ракети - ненте. Русия ли ги унищожи?
320
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 366:20 г. война?!Ти болен ли си?Какво ти е?Вземи се осъзнай малко!Няма как Русия да загуби.Това ще доведе до ядрена война.Защо укрите са нарушавали Минските споразумения?Реално на 19.02. те са започнали войната като са изтреляли 1000 ракети.
319
20
 
4
 
! Отговори
Русуия не е постигна преди 1 година
--своето !Тя веднъж си мислеше ,че е постигнала своето ,но Украйна никога не е мислила да се раздели със Донецк и другите завзети територии ! 20 години война ще се води ,живота във донецк няма да се възтанови и за Афганистан се запъваха но постояната война е скъпа ,след Путин ще има друг който няма да иска да е във постояна война със цял свят ,няма къде да ходи Русия тази окупация не е във нейна изгодна ! Едно е как я представя пропагандната машина ,едно е какво ще донесе войната за цяла Русия !
318
15
 
7
 
! Отговори
до боби преди 1 година
Тоя десен сектор ако не беше свалил руска марионетка и дума нямаше да отворите ,ама на майдана се свали кремълското управление натърапено на Украйна -- добре ,че раз ни луди глави грабнаха оръжие за свобода ! Тамм където във бившите републики на власт дойде не руско марионетно правителство ,веднага идва демократичната путинска имперска армия под някакъв повод !Ама ми се струва ,че дотука и беше ,а има още много републики !
317
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма интерес вече да превзема нови територии , постигнаха си своето , военните действия се явяват пасив в реалната война но важен пасив които нито едните нито другите не трябва да изпускат.Реална война се води на друго ниво и то е зависимост.Русия ако иска да спечели ,ще трябва да развие доста технологии от които са се отказали да развиват от 90 години насам, така че имат доста да наваксат.Запада трябва запази лидерството си, защото останалия свят е 90 % от населението и ако изпуснат конт
316
13
 
2
 
! Отговори
няма патови ситуации преди 1 година
При различна численост и въоръжение ! Русия може да замъкне на фронта още нежелаещи да воюват ,но обстреляните и калени вагнеровци ще дават фера всеки ден после от къде ? Докато Украйна може да бъде бомбена ,но ако запада найстина е зад нея и желаещи да се бият ще се намерят и много по-модерно оръжие ще получат ! Логично е новите технологи да победят числеността ! Въпроса е във запада ! Русия щяла да мине на военен режим ,а запада на балетен ли ще мине ?
315
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Когато престъпник или бандит влезе в дома ти за да граби и убива... единствено убийството или неутрализирането му решава проблема, а не преговорите." По време на Майдана какво стана? Десен сектор и сие дойдоха и направиха ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ. След това започнаха рересии срещу всички НЕСЪГЛАСНИ. Когато несъгласните след месеци терор се хванаха за оръжието за да защитят себе си какво направи Ъкро власт? Изпрати ВСУ срещу собствените си недоволни граждани! С тежко оръжие и бомби
314
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адептите на руския свят намалиха до минимум децибелите за величието и силата на Русия. След 5-6 месеца ще замлъкнат съвсем като риби.
313
8
 
17
 
! Отговори
Taraz преди 1 година
Бате Кирило и на теб май чавка ти е "изпила ума" брато,тъй като явно много си зобил от "белото" !Резерв от 200 000 обучени и екипирани запасняци са разквартируванив пограничните градове на Русия и Беларус с Украйна !Явно се чака да отминат Коледните и Новогодишни празници /Коледав Русия се чествува по стар стил на 6 януари/ и тогава ще има масиранаатака по Бахмут, за да се отвори плацдарм на руските войски към Киев !