Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета

Страната е най-големият източник на дарения след САЩ
10 яну 2023 20:00, Нели Христова
234
Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета
Снимка: SignMyRocket.com

Последният опит на Москва да нахлуе във Финландия може да е завършил с неудобна кървава баня преди повече от 80 години, но спомените изглежда още са живи в скандинавската държава.

Бивш полковник от финландското военно разузнаване, чийто баща е бил ранен от артилерийски обстрел на Съветския съюз през 1940 г., е един от стотиците финландци, които са платили за да напишат съобщене върху снаряди, използвани за бомбардиране на руски позиции в Украйна.

SignMyRocket.com

, организация с нестопанска цел, която събира средства за украинските въоръжени сили, като позволява на поддръжници да спонсорират боеприпаси, съобщи, че Финландия се е превърнала в най-големия източник на дарения след САЩ.

След като прекара десетилетия като нарицателно за предпазлив неутралитет и се отнасяше изключително внимателно първо към Съветския съюз, а след това и към Русия, Финландия беше подтикната от настъплението на президента Путин в Украйна.

Страната кандидатства за присъединяване към НАТО, обяви увеличение с 2 милиарда евро на разходите за отбрана и изпрати на украинците 11 пакета с военно оборудване на обща стойност около 190 милиона евро, включително противотанкови ракети.

Обществеността категорично застана зад тази промяна в политиката, като 58% призовават за още по-голям военен бюджет, 85% споделят, че се тревожат за Русия, а 83% са на мнение, че финландската територия трябва да бъде защитавана на всяка цена.

Редица видни финландци стигнаха толкова далеч, че платиха на SignMyRocket най-малко по 200 евро на брой, за да бъдат изписани техните послания върху 155-милиметровите артилерийски снаряди на Украйна.

Марти Кари, бившият помощник-началник на финландското военно разузнаване, който сега е професор в университета в Ювяскила, избра думите: "Весела Коледа от семейство Кари!"

Той написа в Twitter: "През февруари 1940 г. баща ми беше ранен от фрагмент от снаряд, докато се бореше с руската агресия в Карелския провлак. Семейството ни имаше шанса да изстреля 155-милиметров артилерийски снаряд с посветително писмо срещу агресорите, атакуващи Бахмут тази Коледа. Сега сме квит."

Софи Оксанен, писателка и драматург, понякога оприличавана на финландски еквивалент на Маргарет Атууд, също събуди спомени за Зимната война на Финландия срещу нашествениците от Съветския съюз с артилерийския си снаряд.

 

"Тази година парите, които бих похарчил за фойерверки, отидоха за този вид ракета, която да защити Украйна от руска агресия", написа Оксанен в Twitter.

"Имам чувството, че моят финландски дядо изпрати своите пожелания с мен, както и естонският ми дядо, горски брат (антисъветски партизанин), и братята на естонската ми баба, които умират, докато е преследван от НКВД (съветската тайна полиция)."

Не всички във Финландия се чувстват комфортно от внезапното изливане на настроения срещу руската армия. Helsingin Sanomat, водещият вестник в страната, предположи, че някои от съобщенията може да са преминали границата между оправдано морално възмущение и дехуманизиращо възмущение.

Кати Парпей, преподавател по руска история, каза пред вестника, че е имало възраждане на древната "русофобия" във Финландия и стария "дух на отмъщение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви добри християни!
131
2
 
2
 
! Отговори
Апропо преди 1 година
Nina, ама много си заухава ***, не пиши тук отивай да си лягаш става късно, утре пак си на работа. Ц ц ц ц
130
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КирО си платил цялата заплата, но при условие че го нарисуват гол на ракетата!
129
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Басирах се с един украинец, че Финландия няма са влезе в Нато до края на 2022 и спечелих 50 евро! Веднага ги преведох на руската армия!
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в който КирО призова да дарим една заплата за Украйна, дарих половин заплата на руските военни сили!
127
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 141, нещо не си в час с турските чалъми ми се струва. В Понеделник Ердоган ходи да се среща с Путин като приятел, във Вторник праща влакови композиции с бронирани машини за Украйна, във Сряда блокира достъпа на руснаците до проловите, а в Четвъртък пак сготвя Путин и го кара да се надява на дружба между Русия и Турция. Турците ще пуснат финландците, ако не са ги пуснали вече, само трябва да бъде оформена сделката. А НАТО собственоръчно не бърза да ги вкара в алианса, след година две ще ста
126
4
 
13
 
! Отговори
nina преди 1 година
Има толкова добри инициативи za болни и гладни деца...Как може такава простотия,че и цяла статия за това.Апропо,Финландия не е скандинавска държава.Скандинавците са 3-Дания,Норвегия и Швеция.
125
3
 
2
 
! Отговори
До 146 преди 1 година
Гато ги отблокира, тогава ще се тепаш по гърдите!
124
7
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
Аз пък дарих 100 евро на Руската армия! По банков път!
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 141 Скоро ще ги отблокира!
122
2
 
4
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Не са в Нато..Турция ги блокира! Нато на избираФинландия или Турция! Май..второто ще е!
121
7
 
5
 
! Отговори
Аз бих написал преди 1 година
За Путин во бункеро! Слава Украини!
120
3
 
5
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Срещу 100 милиона ще нося всяка вечер по ТV тениска с вашата фирма и продукт! На английски! Обръщението към нацията е рекламен момент! Продукт плейсмънт прайм тайм!!
119
6
 
6
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 1 година
Финландците са кротък, почтен и безкрайно трудолюбив народ, отнасящ се с голямо уважение към алкохола, хеви метъла и Законите. Смятайте, що фашистите в кремъл ги принудиха да влязат в НАТО, за какво иде реч!
118
7
 
1
 
! Отговори
УмнокрасивЖълтопавет преди 1 година
ник. Требеше да нарисуват единКур сМъденца, да сочи към Рашка. Това пожелание е като за рожден ден, не война.
117
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 200 евро?? Знаете ли колко взима Зеленски за реклама на оръжие от Локхийд Мартин?? Млиоти поне..
116
6
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Това е почти като надписът "ЗА ДЕЦАТА" на укpoнaцистката ракета, убила десетки мирни хора в Краматорск !!! Явно след като се разправят с 404, руснаците трябва да се поразходят не само на запад, ами и на север...
115
4
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 година
Фините не мразят Русия, а за САЩ ето една финска дума- Перкеле!!
114
4
 
2
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ Пич, съжалявам, нямам под ръка толкова дрога за да почна да те разбирам!
113
5
 
3
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Пък аз си преписах на ракетата "Война и мир",остана място и две украинки в момента прехвърлят речите на Зеле от началото на войната....