Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета

Страната е най-големият източник на дарения след САЩ
10 яну 2023 20:00, Нели Христова
234
Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета
Снимка: SignMyRocket.com

Последният опит на Москва да нахлуе във Финландия може да е завършил с неудобна кървава баня преди повече от 80 години, но спомените изглежда още са живи в скандинавската държава.

Бивш полковник от финландското военно разузнаване, чийто баща е бил ранен от артилерийски обстрел на Съветския съюз през 1940 г., е един от стотиците финландци, които са платили за да напишат съобщене върху снаряди, използвани за бомбардиране на руски позиции в Украйна.

SignMyRocket.com

, организация с нестопанска цел, която събира средства за украинските въоръжени сили, като позволява на поддръжници да спонсорират боеприпаси, съобщи, че Финландия се е превърнала в най-големия източник на дарения след САЩ.

След като прекара десетилетия като нарицателно за предпазлив неутралитет и се отнасяше изключително внимателно първо към Съветския съюз, а след това и към Русия, Финландия беше подтикната от настъплението на президента Путин в Украйна.

Страната кандидатства за присъединяване към НАТО, обяви увеличение с 2 милиарда евро на разходите за отбрана и изпрати на украинците 11 пакета с военно оборудване на обща стойност около 190 милиона евро, включително противотанкови ракети.

Обществеността категорично застана зад тази промяна в политиката, като 58% призовават за още по-голям военен бюджет, 85% споделят, че се тревожат за Русия, а 83% са на мнение, че финландската територия трябва да бъде защитавана на всяка цена.

Редица видни финландци стигнаха толкова далеч, че платиха на SignMyRocket най-малко по 200 евро на брой, за да бъдат изписани техните послания върху 155-милиметровите артилерийски снаряди на Украйна.

Марти Кари, бившият помощник-началник на финландското военно разузнаване, който сега е професор в университета в Ювяскила, избра думите: "Весела Коледа от семейство Кари!"

Той написа в Twitter: "През февруари 1940 г. баща ми беше ранен от фрагмент от снаряд, докато се бореше с руската агресия в Карелския провлак. Семейството ни имаше шанса да изстреля 155-милиметров артилерийски снаряд с посветително писмо срещу агресорите, атакуващи Бахмут тази Коледа. Сега сме квит."

Софи Оксанен, писателка и драматург, понякога оприличавана на финландски еквивалент на Маргарет Атууд, също събуди спомени за Зимната война на Финландия срещу нашествениците от Съветския съюз с артилерийския си снаряд.

 

"Тази година парите, които бих похарчил за фойерверки, отидоха за този вид ракета, която да защити Украйна от руска агресия", написа Оксанен в Twitter.

"Имам чувството, че моят финландски дядо изпрати своите пожелания с мен, както и естонският ми дядо, горски брат (антисъветски партизанин), и братята на естонската ми баба, които умират, докато е преследван от НКВД (съветската тайна полиция)."

Не всички във Финландия се чувстват комфортно от внезапното изливане на настроения срещу руската армия. Helsingin Sanomat, водещият вестник в страната, предположи, че някои от съобщенията може да са преминали границата между оправдано морално възмущение и дехуманизиращо възмущение.

Кати Парпей, преподавател по руска история, каза пред вестника, че е имало възраждане на древната "русофобия" във Финландия и стария "дух на отмъщение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, за да просят какво ли не биха направили!
111
4
 
5
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 1 година
Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето! Стара финска поговорка
110
2
 
3
 
! Отговори
До БПФ преди 1 година
Съюзници в кавички са само победените в ВСВ и окупирани от САЩ държави като Германия и Япония ха ха ха
109
0
 
0
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Да Нали и аз това му викам на путин!
108
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 година
Спонсорираш убийство на хора..противно поведение!
107
4
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Анонимен - 94 - а бандитите САЩ нямат нито един съюзник извън ЕС, канада, Австралия и Япония !!! От Киев до Сеул и от Тексас до южния полюс никой не ги иска !!!
106
2
 
3
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ...Аз бе,ама много повръщаше...
105
4
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Имам една картичка от една финландка. На нея пишеше Suomi. На техния език език вместо Финландия викат Суоми. Не съмо останал с впечатление финландките да имат нещо против източна Европа.
104
7
 
7
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До Да *** нещастен, в Украйна се говореще и преподаваше свободно руски до 24 февруари 2022 година! Сега вече даже руснаците не искат да говорят руски!
103
12
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Западна простотия.
102
6
 
12
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Позвъниха ми от Хага, ще е нужен православен свещенник . Съгласих се да отида при условие само да изповядвам , за поставянето на примките на вратовете на осъдените да си търсят друг .
101
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соледар падна, изтеглят чуждестранните наемници от Бахмут и в същото време започнаха отново да барикадират Киев. Ноооо, нека си мислим, че Украйна печели.
100
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
В Финландия има много шведи! За да осигурян единна Финландия, втори официален език е Шведски! Навсякъде надписите на шведски и в ечилище се учи, официален език е! Украинците има какво да научат, как се създава нация!!
99
1
 
0
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Да А бе ти статията чете ли или не познаваш буквите!
98
9
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
Обикновените фини не мразят руснаците..правителството е русофобско!
97
8
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 113 преди 1 година
- Русофилите нямат достатъчно интелект (мозък) и затова не вдяват, какъв е замисъла - бих казал, нямат никакъв интелект, зеро бате!
96
4
 
3
 
! Отговори
ВАМПИР преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ С финландка не, но всиччки съ опънали USAСУПЕР КИРО Е НОФ поне по веднъж!
95
3
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 година
Спонсорираш убийство на хора..противно поведение!
94
3
 
7
 
! Отговори
Сина преди 1 година
С подобни статии станахме късен социализъм. Явно Еврогея е в разпад!
93
0
 
14
 
! Отговори
2017 бях в Финландия преди 1 година
Много странно, тогава Хелзинки беше пърно с руски туристи! Говорих с финланци, те казаха че са съседи и добре се пазбират с руснаци! Имаше ферибот Хилзинки Ст Петирсбург без виза, и отидохме с много финланци на борда..имаха много добро отношение хората..