Стотици хиляди без питейна вода след потопа в Украйна

Десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от срутването
7 юни 2023 17:45, Елка Василева
51
Стотици хиляди без питейна вода след потопа в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовира "Каховка" в Южна Украйна е оставило стотици хиляди хора без нормален достъп до питейна вода, предаде Ройтерс.

Още по темата
Очакваше се днес наводненията в южните части на страната да се засилят, а десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от вчерашното срутване на стената на язовира, за което Зеленски обвини Русия. От своя страни Москва обвини Киев за взрива, довел до разрушаването.

"Унищожаването на един от най-големите водни резервоари в Украйна е напълно умишлено... Стотици хиляди хора бяха оставени без нормален достъп до питейна вода", написа украинският президент в "Телеграм".

Официални лица заявиха, че райони от Днепропетровска, Запорожска, Николаевска и Херсонска област, разположени в южните и югоизточни части на страната, ще пострадат от нарушеното водоснабдяване.

"Най-важният приоритет в момента е осигуряването на вода за региони, засегнати при руската терористична атака", написа в "Туитър" украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата съобщи, че правителството е взело решение да предостави 1,5 милиарда украински гривни (41 милиона американски долара) за изграждането на тръбопровод с капацитет около 300 000 куб. м. вода на ден. Общата дължина на новия водопровод ще бъде 87 километра, уточни агенцията.

Министерството на здравеопазването предупреди за потенциални рискове за здравето заради химикалите във водата и призова жителите да пият само бутилирана вода, както и да използват питейна вода при готвене.
(БТА, Божидар Захариев, Симеон Томов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До Васил продал си си дупето за няколко рубли, осъзнай се, днес рашистите взривяват бент в Украйна, а утре може и да е в България и да те са виновни за взривовете в нашите военни заводи и поделения.
35
1
 
3
 
! Отговори
Тамън преди 10 месеца
Това беше идеята. Да оставят населението в руските територии без вода.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щях да пиша последния украинец да гаси лампата. Ама се сетих, че няма ток...
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има още пет ВЕЦ-а на Днепър. Има и ядрена централа за взривяване. Още нищо не е станало. Отделно има и ядрени бойни глави, които все трябва да се използват преди руснаците да се предадат на англичаните. Има какво да видим още.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След двата дни 'офанзива' с много жертви и загуби, за да отвлече вниманието от провала, капацитета на Украйна стигна само за това дело.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците и Украинците с поредните си циркаджийски номера! Поредната голяма Излагация пред целия свят.
30
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
само бой по чуту-рите на тия хохли, от запад и от изток, заграждай и избивай, да не осъмнат живи!
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази територия е отдавна под контрола на Русия и пазят инфраструктурата.Кой ще си пали къщата сам!Единствена полза от това имат укрите!Вова,сваляй ръкавиците-ПРИКЛЮЧВАЙ ГИ ВЕЧЕ!!!Утре онези зад океана ще им дадат ядрено устройство и няма да се поколебаят да избият милиони!ПРИКЛЮЧВАЙ ГИ!!
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно е,че Украйна ще се превърне в пустуш .Байдън каза ,,до последния украинец''.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Днепропетровска" област. Все пак признахте, че е руска. Иначе мммuuuсирките щяха да го напишат Днiпропетровска.
26
9
 
6
 
! Отговори
смеххх преди 10 месеца
О то русия нямаше и да напада Украйна
25
13
 
7
 
! Отговори
ааа преди 10 месеца
Руския тероризъм продължава
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извадени са отломки от ,,Хаймър'',Така се прекратява водоснабдяването на Крим,който е под руски контрол.Руснаците нямат интерес да го взривят.
23
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само Украйна има сметка да се разруши язовира . Крим остава без водоснабдяване . Залети са завладените градове от Русия . Май вече се осъзнава кой е виновника . Само дънбаЙ седи в ъгъла с пълен памперс и се прави на ненаакан .
22
4
 
17
 
! Отговори
мнение преди 10 месеца
Още миналата година Украйна удари с ракети от HIMERS по изпускателните шлюзове ВЕЦ Каховка.Тогава разрушенията предизвикаха отново наводнения и на руснаците им светна,че при по-мащабно взривяване войските им в Херсон ще бъдат изолирани и унищожени.И се изтеглиха без бой.Всички възхваряваха украинските военни успехи без да е имало бой.Има ли съмнение,чеукроинците са довършили язовирната стена,за да унищожат руските отбранителни позиции покрай реката?
21
3
 
9
 
! Отговори
ПП&ГЕРБ&ДБиС преди 10 месеца
Да заповядат! Веднага ще ги настаним в петзвезни хотели по морето за наши разноски и вместо вода ще са на Скара - Бира.
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 27, не че нещо ама пишеш глупости, за да се взриви подобно съоръжение трябва огромно количество експлозив предварително поставен на определени места, това са изключително масивни съоръжения, които дори и в мирно време се охраняват и проверяват ежедневно, как си представя диверсионна група да влезе в такива съоръжение с поне 1 тон експлозив и да почне да минира, това може да се направи само от страната която контролира съоръжението, това е ! всичко е ала бала и опорни точки
19
10
 
18
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Потопът не е в Украйна, а в Русия.
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 24 Украинците взривиха автомобил в Русия и извършиха още един атентат срещу онзи руски блогър. Двама убити от украински атентат в Русия. Та какво казваш не могат да взривят една стена ли? Не мисля така.
17
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ви припомня ли че на крим му бяха спряли водата осем години