Стотици хиляди без питейна вода след потопа в Украйна

Десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от срутването
7 юни 2023 17:45, Елка Василева
51
Стотици хиляди без питейна вода след потопа в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовира "Каховка" в Южна Украйна е оставило стотици хиляди хора без нормален достъп до питейна вода, предаде Ройтерс.

Още по темата
Очакваше се днес наводненията в южните части на страната да се засилят, а десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от вчерашното срутване на стената на язовира, за което Зеленски обвини Русия. От своя страни Москва обвини Киев за взрива, довел до разрушаването.

"Унищожаването на един от най-големите водни резервоари в Украйна е напълно умишлено... Стотици хиляди хора бяха оставени без нормален достъп до питейна вода", написа украинският президент в "Телеграм".

Официални лица заявиха, че райони от Днепропетровска, Запорожска, Николаевска и Херсонска област, разположени в южните и югоизточни части на страната, ще пострадат от нарушеното водоснабдяване.

"Най-важният приоритет в момента е осигуряването на вода за региони, засегнати при руската терористична атака", написа в "Туитър" украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата съобщи, че правителството е взело решение да предостави 1,5 милиарда украински гривни (41 милиона американски долара) за изграждането на тръбопровод с капацитет около 300 000 куб. м. вода на ден. Общата дължина на новия водопровод ще бъде 87 километра, уточни агенцията.

Министерството на здравеопазването предупреди за потенциални рискове за здравето заради химикалите във водата и призова жителите да пият само бутилирана вода, както и да използват питейна вода при готвене.
(БТА, Божидар Захариев, Симеон Томов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
чисто дори и теоретично подобна стена неможе да бъде взривена от украинците, освен ако руската армия там, не е спала непробуден сън в течение на няколко дни
15
10
 
26
 
! Отговори
ZZ преди 10 месеца
Поредната украинска терористична атака! Язовира снабдява контролираните от Русия територии, включително Крим. Държали са Крим на сухо и преди от яд, че не могат да си го върнат. Защо руснаците само да си взривяват язовира?
14
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От взривяването на язовира печели само Украйна. С това се нарушава водоснабдяването и на Крим и се наводняват руските отбранителни позиции и укрепления които са построили. Освен това язовира е бил ползван и като защитна водна преграда. Затова е взривен от украинците.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Днес, чуй се само колко си зле, безпилотен катер:) дори и в мирно време подобно нещо е невъзможно на всички такива съоръжения има защитна подводна мрежа, която има за цел именно предотвратяването на подобни атаки, затова навремето е създадена специална подскачаща бомба за язовири, която обаче няма как да бъде използвана в случая, тази стена за да се взриви трябва минимум тон експлозив да се заложи отвътре, а това може да се направи само от тези, които контролират съоръжението, демек руснаци
12
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единственото хубаво е, че този терористичен акт, показва че Расиа съвсем е отписала Херсон, и знае че няма шанс да си го върне никога
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Взривяването е Украинско дело!! Крим е получавал електроенергия от този ВЕЦ! Защо му е нужно да го гърми??? Няма Никаква логика да го прави! Лицемер е Зеленски!
10
3
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Пострадалите да потърсят съдействие от архиепископ Маркос Ованесян. За съжаление седалището на Негово Високопреосвещенство е чак в Лвов.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11, e демек сам потвръждаваш че е разрушена от Русия, или аз нещо не те разбирам???
8
19
 
9
 
! Отговори
ле ле преди 10 месеца
Гадостите на русия край нямат
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че е умишлено унищожена стената, умишлено е. Но не от Русия. И то е очевидно от картата на разрушенията. Те са изцяло в областта контролирана от Русия.
6
7
 
16
 
! Отговори
Днес преди 10 месеца
Английски безпилотен катер на въоражение на Украйна е взривил стената на язовира,информация от Турция.
5
4
 
6
 
! Отговори
Защото преди 10 месеца
..Войната е мир..Свободата е Робство. Невежеството е сила. Виктория Нюланд чете Оруил. 1984.
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки ден воювайте срещу русизма, всеки ден. Русизмът трябва да бъде заличен по нашите земи. Това е една противна идеология стъпваща на основата на стотици години унищожителни войни на геноцид срещу народите. Историята на русизма е изключително фалшива. Фалшива, като създадения от тях македонизъм. Изчезне ли рузизма, ще изчезне и по естествен път и македонизма. Вън русисма от България.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от карловско да си дават веднага заплатите! АМА ВЕДНАГА!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А след потопа в Берковица???
1
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
По-принцип бих се радвала да дойдат в Германия да избутат всичкия брикет и салам и да работим заедно, но и те не ни приемат пък и май се оказаха мързеливи повечето от тях.