Украинските сили са освободили 8 населени места

Русия прехвърля войски в секторите в Запорожието и Бахмут
19 юни 2023 11:50, Елка Василева
277
Украинските сили са освободили 8 населени места
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две седмици украинските сили освободиха осем населени места, заяви заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, предаде Ройтерс.

Това е станало в хода на двуседмичните настъпателни операции в направлението към Бердянск и към Мелитопол.

Още по темата
Хана Маляр уточни, че са били възвърнати територии с площ над 100 квадратни километра.

Сред посочените от нея селища е Пятихатки в Запорожка област. Отвоюването на това село от украинските войски беше потвърдено и от назначен от Русия служител, който допълни, че бойците на Киев са се укрепили там, докато са били подложени на обстрел от руската артилерия.

Британското министерство на отбраната междувременно съобщи днес, че през последните 10 дни Русия вероятно е започнала прехвърляне на елементи от своята Днепърска група войски от източния бряг на река Днепър за укрепване на секторите в Запорожието и Бахмут, предаде Ройтерс.

Пренасочването на ДГВ вероятно отразява становището на Русия, че голяма украинска атака през река Днепър сега е по-малко вероятно след срутването на стената на язовир „Каховка“ и последвалото наводнение, съобщи министерството.

За раняването на седем цивилни, сред които и дете, тази нощ при украински обстрел на град Валуйки в руската гранична Белгородска област съобщи губернаторът на областта, предаде Ройтерс.

ТАСС посочва, че ранен мъж е с черепно-мозъчна травма.

Повредени са пет многоетажни сгради и четири къщи, а една сграда се е запалила, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в приложението "Телеграм".

Отделно от това Роман Старовойт, губернатор на намиращата се северно от Белгород Курска област, която също граничи с Украйна, заяви, че украинските сили са обстрелвали две села там, но по предварителна информация няма жертви.

Ройтерс не можа да провери през независими източници тези съобщения.

Украйна почти никога не поема отговорност за нападения в Русия или срещу  контролирана от Русия територия в Украйна. И двете страни отричат действията им да са насочени срещу цивилни граждани в продължаващата почти 16 месеца  война.

Взривовете и нападенията в руските региони, граничещи с Украйна, през последните месеци се случват почти всекидневно, като руските официални лица обвиняват или украинските сили, или проукраински настроените диверсанти, посочва Ройтерс.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
малко инфо преди 10 месеца
По свидение на Лукашенко - От 4 до 20 юни, Украинските загуби са 40 иляди убити и около 100 хиляди ранени. Голяма част от резервите са погубени. Освен гова много БТР-ри, Танкове и друга НАТОвска техника е унищожена.
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: Рушистите са бая жалка гледка, при нощен бой. Има кадри как БМП с картечница се опитва да порази Леопарда. Опита завърпи с изпарена БМП. Отговор: ВСУ си мислеха че западната техника ще им даде преимущество през ноща... Обаче ги посрещнаха алигаторите през нощта... Толково много техника им изгоря по време на първата атака че оттогава атакуват отново само през деня
217
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 10 месеца
Ха-ха-ха в световните новини казват друго. Май някой *** п....,(грантчета) извинете!
216
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой анкетира ли жителите на тези осем села кого считат за освободител и кого за агресор? Или каквото каже диктаторът Целенский това е...
215
7
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 10 месеца
Пятихатки (преведено на български "5 КОЛИБИ") е единственото село в което украинците са успели да влязат от началото на "контронаступа", но днес са го напуснли и него, след като руската артилерия и авиация е унищожила почти всички украински воиници там. Оцелелите са избягали, но са само няколко човека от стотици.
214
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото Там не е имало руснаци? Ясно!-:)))
213
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно от поселищата за което претендират пятихатка е известно като селото призрак , нещо като наще села в северозапада гледах репортаж от преди три години имаще 13 старци пред умиране
212
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не стигнаха ли Владивосток,толко добри , натовски танкове ,джипки, противовъздушна техника 20-30милиарда ........А само 8 селца ????????Евалла
211
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дългите войни се печелят от този, който има повече пари, за съжаление Русия е много далече от парите на Г7.
210
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин много си беше повярвал и се мислеше за полубок, така става като си 25 години на власт. Хората са го измислили, два мандата и толкова. Сега това ужасно грешно решение, за войната с Украйна, ще струва ужасно скъпо на Русия. Грешка, която ще се плаща поне няколко десетилетия.
209
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия 8 села ги превземат всеки ден и така вече втора седмица. За справка, само в Запорожеа област, селата са 2114.
208
10
 
5
 
! Отговори
Спиро картечаря преди 10 месеца
Да си путинофил това е непонятно.
207
0
 
1
 
! Отговори
Емилия преди 10 месеца
Стига обиди .Нека не обиждаме като хамали
206
1
 
1
 
! Отговори
Сафинка преди 10 месеца
Бонго ти мамуна ли си ?
205
9
 
3
 
! Отговори
Емилия преди 10 месеца
Аз също обичам руският народ.Но някой питал ли го е какво мисли за войната в Украйна и за ковчезите които идват от фронта?Руснаците като цяло са прекрасно хора и много са страдали за това ценят човешкият живот.
204
5
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 10 месеца
Путинофили, отдавна е диагноза! За тях, всякакви престъпления са разрешени, щом са в името на Путин! Всеки върнат обратно Груз 200 не заслужава и грам съжаление! Окупаторите ще бъдат изнесени обратно на Тоя, който ги е изпратил!
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"за 2 седмици... възвърнати територии с площ над 100 квадратни километра" - нещо, а?
202
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В руската Белгородско област е като разграден двор, всеки си прави каквото поиска.
201
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние помним кой гореше българското знаме в Одеса? Трябва ли да има пращаме помощи?
200
2
 
3
 
! Отговори
сформирайте си преди 10 месеца
корпус от украинци които наводниха Европа.