Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка

Тя е била паркирана на язовира дни преди той да бъде взривен
Обновена: 20 юни 2023 08:22 | 20 юни 2023 07:12, Нели Христова
376
Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че снимка на кола, очевидно натоварена с експлозиви, паркирана върху язовир Каховка в Украйна малко преди да бъде взривен, предлага допълнителни доказателства, че Русия стои зад инцидента.

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака. Кабел минава от варела към страната на реката, държана от руските сили.

Служител на комуникациите на украинските специални части каза пред Асошиейтед прес, че смята, че колата е била там, за да спре всяко украинско настъпление към язовира и да усили планирана експлозия, произхождаща от машинното отделение.

Повече от 11 000 души бяха евакуирани, след като язовирът се срути на 6 юни, наводнявайки земите надолу по течението. В понеделник броят на загиналите се увеличи до 52. Руските официални лица казаха, че 35 души са загинали в районите на Херсон, които са били под техен контрол, докато вътрешното министерство на Украйна каза, че им е известно за 17 смъртни случая и 31 души, които са изчезнали.

Воюващите страни си размениха обвинения кой е отговорен за екологичната и човешката катастрофа. Украински служители твърдят пред Асошиейтед прес, че руските войски са поставили огнева позиция в язовира малко преди взрива.

Володимир Зеленски отдавна твърди, че язовирът е миниран от Русия.

Владимир Путин каза на военни блогъри на скорошна среща, че няма интерес да взриви язовира, който наводни територия, контролирана от Русия. Той призна, че офанзивните планове на Украйна може да са били повлияни от наводнението на река Днепър, която украинските сили трябва да прекосят, за да получат достъп до частите на Херсон, контролирани от Москва.

Изображението на бялата кола, паркирана на върха на язовира, е само последното парче от пъзела, като експертите съветват, че не може да се направи авторитетна оценка, докато не бъде даден достъп на независими инженери.

Миналата седмица международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, действаща в подкрепа на главния прокурор на Украйна, заяви, че смята, че е "много вероятно руските сили умишлено да са разрушили язовира" и че наскоро приет руски закон, който забранява разследването на инциденти в хидротехническата структури в окупираната от Русия Украйна предложиха убедителни, макар и косвени доказателства за този случай.

Сеизмични сигнали от експлозия на язовира са приети от сензори в 2.35 сутринта и 2.54 часа сутринта на 6 юни. Смята се, че размерът на експлозията отхвърля външна атака като причина.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, който наблюдава руските действия в Украйна от началото на войната, твърди, че "балансът на доказателства, разсъждения и реторика предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира".

Украинската разузнавателна служба публикува прихванат разговор, за който се твърди, че е между руски войник и някой друг, в който войникът казва, че "нашите диверсионни групи са били там. Искаха да всят страх с язовира. Не вървеше съвсем по план."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
3
 
10
 
! Отговори
do 325 преди 10 месеца
А на капака е изписан часът и датата на взрива, както и мотивите. Гьоринг ряпа да яде.
314
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не само е бяла колата, но и при зуум се вижда буквата Z на едната врата, портрет на Путин на огледалото, и бутилка водка на пасажерската седалка.
313
4
 
6
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Днес руското МО пусна изявление с официалната версия за взривената язовирна стена. Според руснаците, руската част на стената се е самовзривила заради лошото време, в знак на добра воля, като същевременно победоносно е отстъпила към по-стратегически позиции надолу по реката. Край на изявлението.
312
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Игор Стрелков съобщи сутринта, че в посока Мелитопол, след превземането на Пятихатка, фашистката rMeж се е опитал да проникне в следващото село - Жеребянки. От терена обаче съобщават, че "врагът отново щурмува селището Пятихатки, нашата артилерия спря първата вълна, но танкът на въоръжените сили на Украйна бие по части от въоръжените сили на Руската федерация, в момента нашата част търси начин за по-нататъшно унищожение." Очевидно Пятихатки продължават да преминават "от ръка на ръка".
311
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилов: "Контранастъплението на ВСУ протича по план, чието съдържание е известно на ограничен кръг лица. Няма отклонения от плана, но не бива да очаквате операцията да приключи за ден-два." Всъщност, работи ли още? Представителите на киевския режим, изглежда, не могат да решат какво става - скромно настъпление, подготовка или самото контранастъпление. Ако планът беше да се ликвидира личен състав и западна техника, като се превземат села с 20 къщи, тогава планът по принцип се изпълнява.
310
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
ВСУ успяха да пробият 200 метра напред между Урожайно и Новодонецк, но не успяха да надградят този малък успех, rMeжTa беше отхвърлена. След неотдавнашната загуба на Новодаровка и Левадное, ВС на Рф заеха отбранителни позиции в покрайнините на Приютное, където фашистката rMeж постоянно атаува - тези атаки са отблъснати от руските витязи.
309
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Времевски подстъп, ДНР, Русия. На изток от Запорожкия фронт. Тук продължават ожесточените боеве, въпреки че интензивността на военните действия в сравнение с предходната седмица е спаднала. ВСУ се опитват да се вклинят между Ривнопол и Старомлиновка. Макаровка продължава да остава под огневия контрол на ВС на РФ, а самите позиции на ВС на РФ са разположени малко на юг - на височина. Оттам те стрелят по настъпващите зомби нацита и западната техника.
308
2
 
6
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Боевете в тези райони продължават. Тактиката на ВСУ в Ореховския сектор остава същата - бърза атака в "сивата зона" с опит за закрепване и нападение от солидни групи пехотинци с подкрепата на бронетехника, челно срещу укрепените райони на въоръжените сили на РФ.
307
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Направление Запорожие. В този район продължават ожесточени боеве. ВСУ продължават атаки без край, оставяйки море от трупове и унищожена техника по земята. Въпреки това успяват да постигнат някои локални успехи. Селището Пятихатки се намира в сивата зона и сменя собственика си постоянно. На изток от Пятихатки, в района на Работино, ВС на РФ възвърнаха контрола над загубените си по-рано позиции - южно от Новоданиловка в дерета Широкая и Чубенков.
306
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бахмут и околностите. Тук интензивността на боевете е много по-ниска, отколкото в други участъци на фронта. ВСУ обаче атакуват в района на Орехово-Василевка. Съобщава се, че фашистката rMeж е успяла да превземе една от позициите при десанта край Орехово-Василевка. Луганска посока, под Кременная бойците от въоръжените сили на Руската федерация преминаха в атака. Позиционните битки се водят в района на Белогоровка и Новоселовка.
305
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Донецко направление. Маринка. Селището все още не е освободено, но е получена информация, че ВС на РФ са извършили успешен щурм и са овладели мощния укрепен район на ВСУ наречен "Зверинец"(буквално зверилника). Няколко месеца се опитваха да го вземат, но чак сега успяха. "Зверинец" прикрива Маринка от юг и значително ограничава настъплението на ВС на Рф. Сега руските витязи в Маринка имат добри перспективи.
304
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Мариупол видяхте как скалъпиха декорите. А на ръцете на труповете бяха вързани с ленти..Не подценявайте жената на Зеленски, тя е режисьор с развинтено въображение. Така са се филмирали, че всичко може да инсценират.
303
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, бе и така ще я оставят колата да се снима чак от сателитите!? Плоска лъжа.
302
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера гледах репортаж как бандеровци преоблечени с руски униформи и камион урал маркиран със Z са се опитали да влезнат в тила представяики се че евакуират ранени . Но ранените били изтеглени вече отдавана и като ги запаткали ,така че тази кола нищо не доказва от твърдението
301
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украинците са превзели три квартала от Бахмут вижте, Слава на Украйнаhttps://youtube/watch?v=EWVCXxXTDk0
300
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украинско видео разобличава руснаците гледайтеhttps://youtube/watch?v=dbHOa_vpRGY
299
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 10 месеца
Международните разследвания са разузнавания на руска територия... и Русия иска международно разследване на масовите стрелби в уса, от които на година загиват по 30-45 хиляди човека, ама там няма война а само сватбарски стрелби...
298
1
 
6
 
! Отговори
Борил преди 10 месеца
България над всичко!!! Слава украинофилите чемодан, вокзал, Киев.
297
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето още един клип на колата, изгледайте го, на петата и осмата минута се вижда тя. Слава Украиниhttps://youtube/watch?v=_BJpAmN_W5U
296
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква е руската версия за язовирната стена? Защо първо казаха, че искат международно раследване, а вчера Писков каза, че няма да допуснат разследване? Русофилите немате ли никва информация?