Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка

Тя е била паркирана на язовира дни преди той да бъде взривен
Обновена: 20 юни 2023 08:22 | 20 юни 2023 07:12, Нели Христова
376
Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че снимка на кола, очевидно натоварена с експлозиви, паркирана върху язовир Каховка в Украйна малко преди да бъде взривен, предлага допълнителни доказателства, че Русия стои зад инцидента.

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака. Кабел минава от варела към страната на реката, държана от руските сили.

Служител на комуникациите на украинските специални части каза пред Асошиейтед прес, че смята, че колата е била там, за да спре всяко украинско настъпление към язовира и да усили планирана експлозия, произхождаща от машинното отделение.

Повече от 11 000 души бяха евакуирани, след като язовирът се срути на 6 юни, наводнявайки земите надолу по течението. В понеделник броят на загиналите се увеличи до 52. Руските официални лица казаха, че 35 души са загинали в районите на Херсон, които са били под техен контрол, докато вътрешното министерство на Украйна каза, че им е известно за 17 смъртни случая и 31 души, които са изчезнали.

Воюващите страни си размениха обвинения кой е отговорен за екологичната и човешката катастрофа. Украински служители твърдят пред Асошиейтед прес, че руските войски са поставили огнева позиция в язовира малко преди взрива.

Володимир Зеленски отдавна твърди, че язовирът е миниран от Русия.

Владимир Путин каза на военни блогъри на скорошна среща, че няма интерес да взриви язовира, който наводни територия, контролирана от Русия. Той призна, че офанзивните планове на Украйна може да са били повлияни от наводнението на река Днепър, която украинските сили трябва да прекосят, за да получат достъп до частите на Херсон, контролирани от Москва.

Изображението на бялата кола, паркирана на върха на язовира, е само последното парче от пъзела, като експертите съветват, че не може да се направи авторитетна оценка, докато не бъде даден достъп на независими инженери.

Миналата седмица международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, действаща в подкрепа на главния прокурор на Украйна, заяви, че смята, че е "много вероятно руските сили умишлено да са разрушили язовира" и че наскоро приет руски закон, който забранява разследването на инциденти в хидротехническата структури в окупираната от Русия Украйна предложиха убедителни, макар и косвени доказателства за този случай.

Сеизмични сигнали от експлозия на язовира са приети от сензори в 2.35 сутринта и 2.54 часа сутринта на 6 юни. Смята се, че размерът на експлозията отхвърля външна атака като причина.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, който наблюдава руските действия в Украйна от началото на войната, твърди, че "балансът на доказателства, разсъждения и реторика предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира".

Украинската разузнавателна служба публикува прихванат разговор, за който се твърди, че е между руски войник и някой друг, в който войникът казва, че "нашите диверсионни групи са били там. Искаха да всят страх с язовира. Не вървеше съвсем по план."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснетата искали да вкарат страх пък си вкарали самоe6aчка!
234
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съмнява ме фактът че показаха снимки десет дни след експлозията. През това време биха могли да направят всякаква снимка. Не разбирам след като имат ремарке,кран ,мотокар и различни камиони защо руснаците биха ползвали автомобил на които са му отрязали покривът (обаче на мястото на шофьорът не са го отрязали да му пази сянка може би докато позира за кадрите на украйнският дрон) и ще го паркират напряко на стената. Експлозията се е случила нощно време тази снимка е правена на обяд.има нещо странно
233
9
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Сладките "русофили" продължават да словоблудстват върху истината! В статията пише да усили взрива, а не че това е достатъчно! И на кой не му стана ясно, че стената е взривена отвътре от окупаторите, под личното разрешение на Путин! Когато допуснати независима експертиза /даже и Ердоган я предложи/, тогава може и някой да им повярва!
232
3
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Селска пропаганда на грантаджискa медиа
231
3
 
6
 
! Отговори
Бачо Киро преди 10 месеца
Украински дрон, летящ над стратегически инфраструктурен обект, контролиран от Русия, снима кола, чийто покрив много удобно е изрязан, за да се вижда товарът вътре... Еми логично изглежда някак.Не знам защо покривът на колата е изрязан?! Може би не са разполагали с комби и за да натоварят експлозива е трябвало да се реже покривът?! Или пък са искали да насочат взрива нагоре (пътя на най-малко съпротивление)?!
230
4
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 10 месеца
Това укрърите са уникални ***.... ОЩЕ ЕДНО доказателство...за тяхната малоумщина. ВАРЕЛА В КОЛАТА С ПРИКРЕПЕНА ПРОТИВОПЕХОТНА МИНА ЗА ДЕТОНАТОР И КАБЕЛ..... За какво е тоя кабел ? ДЕТОНАТОРА В ПРОТИВОПЕХОТНА МИНА СЕ ЗАДЕЙСТВА ЕДИНСТВЕНО ОТ НАТИСК .ДРУГИЯ ДЕТОНАТОР СЪЩО Е МЕХАНИЧЕН ПРОТИВ ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА МИНАТА.... За какъв ху* е кабелът? А и с изрязан покрив при взрив силата на взрива ще отиде НАГОРЕ... С ТОВА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЯЗОВИРНА СТЕНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА... Други "доказателства"?
229
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До do 231 "Вие май си мислите, че руснаците за безсмъртни някакви и не умират в Укайна :)) един утрепа 4 за няма 2 мин. Ония вървят като NPC-та..." --------- какво стана с "атакуващите дават повече загуби"??? Или това важи само, когато руснаците атакуват? А видеа как натовската техника гърми като пуканки - бол. Даже официално признаха за 10% фира.. и това за 2 седмици "контраофанзива", която дори не е стигнала до първата отбранителна линия, а все още се мотае в сивата зона.
228
5
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До Боби глупости, вратите си бяха изцяло под руски контрол. 1 седмица по руските телевизии разправят как имат военна ползва от разрушаването на стената, даже Путин го разправя, ама украинците го направили, за да си влошът положението именно когато започнаха да атакуват. Още на 13 са прехвърлили към Запорожие голяма част от ПВО-то и минумум една бригада.
227
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До АнонимеН "АНЕКСАЦИИТЕ НА КРИМ, ЛУГАНСК И ДОГОВНЕЦК СА ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА" - знаеш ли колко е лесно със съвремени средства човек да те обори? ВЪПРОС защо при тези референдуми се ползват хартиени бюлетини? ОТГОВОР всеки гласуващ реално си оставя ДНК на бюлетината(заедно с вота си) - ясно защо нали? (на всяка бюлетина има 6-7 различни днк на Реципиента и на техническите лица чиито днк се повтарят по всички бюлетини)
226
5
 
3
 
! Отговори
do 231 преди 10 месеца
Вие май си мислите, че руснаците за безсмъртни някакви и не умират в Укайна :)) един утрепа 4 за няма 2 мин. Ония вървят като NPC-та...
225
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До r3v0lv3r 3. За съжаление управлението на Шлюзовете не е било достъпно на РФ - ако това беше достъпно още преди дни от Каховската стена щяха ударно да се изпускат максимални обеми вода за да компенсират пролетните дъждове и зверското нечувано преди огромно изпускане на вода от горните 5 язовира на каскадата всичките под контрола на Киев.
224
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПУТИНИСТИТЕ В УКРАЙНА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ АМА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ, ЗАЩОТО ПРЕКРАЧИХА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ! ВИДЯ СЕ ЧЕ АНЕКСАЦИИТЕ НА КРИМ, ЛУГАНСК И ДОГОВНЕЦК СА ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА ДЕЛО НА ПУТЕНА БЕЗ ИЗОБЩО ДА Е ПИТАНО НАСЕЛЕНИЕТО НА СЪОТВЕТНИТЕ ОБЛАСТИ КОИТО НИКОГА НЕ БИХА СЕ СЪГЛАСИЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВА ПУТЕНА! ТЪЙ, ЧЕ РЕФЕРЕНДУМИТЕ ТАМ СА ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА НА ПУТЕНА!
223
1
 
3
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 10 месеца
Абе самите руснаци казаха, че няма как да е унищожен от ракета понеже е направен да издържи такива удари. Ако е бил взривен то е било с експлозиви на място.
222
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Хубаво, колата е истинска, но какво прави дрона точно отгоре? А дали не е стрелял същия тоя дрон? Това е много по-вероятно :)
221
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 10 месеца
Къде е истината? В Телеграм? И там го има :)
220
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До r3v0lv3r ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ НЕ СИ ПРАВ! погледнато по течението: От ляво е Машинна зала с Генераторите на енергия чсатично повредена от ВСУ обстрел работи(работеше) една турбина. Секция с Шлюзове 20-30 и дясна част от насипа на територия контролирана от ВСУ. Последните два Шлюза заедно с Платното върху тях са взривени контролирано при РФ отстъпление от Херсон(изпускат вода постоянно на 100%). ФАКТИ 1. Стената Започва да се разрушава от средата(снимки) 2. Кола бомба само ще унищожи Платното над Шлюза
219
1
 
5
 
! Отговори
до 224 преди 10 месеца
Ей ама големи сте спецове бе :) сенките били станни :)))
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре ние всички вярваме на Туитър и Ю туб.Там е истината нали.
217
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сенките на тази снимка са доста странни. Трябва да си алкохолизиран бандеровец за да повярваш, че е истинска.
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера излезе едно много яко видео в туитър украинците напаво размазват руснаците в окопите. Руснаците с маратонки..