Украйна забрани дейността на свързаната с Москва църква

Две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ
19 окт 2023 22:55, Нели Христова
73
Украйна забрани дейността на свързаната с Москва църква
Снимка: БГНЕС

Украинските депутати приеха закон, който забранява дейността на свързаната с Москва, Украинска православна църква (УПЦ), тъй като Киев обеща да прекъсне връзките си с институции, които смята за свързани с Русия.

Разправиите относно връзките на Москва с църквата се изостриха след началото на войната.

Миналата година украинските служби за сигурност нахлуха в историческия манастир "Печерска лавра" в Киев заради връзките му с Московската патриаршия.

"Проектозакон № 8371 за забрана на религиозни организации, свързани с Руската федерация, беше приет на първо четене", заяви депутатът Ярослав Железняк, като добави, че 267 депутати са гласували „За“ законопроекта.

Обикновено законопроектите трябва да преминат две четения във Върховната рада - украинския парламент - преди да бъдат подписани от президента Володимир Зеленски.

Депутатът Ина Совун определи гласуването като "изключително важно".

"Засега това е само първото четене, но все пак е историческо решение", заяви тя в социалните мрежи. За да победим агресора, трябва да мислим асиметрично и да не оставяме място на Русия да ни навреди", добави тя.

УПЦ изрази разочарование от предложената забрана, като заяви, че тя нарушава Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира свободата на религията.

"Несъмнено приемането на този проектозакон ще покаже, че човешките права и свободи, за които се бори и нашата държава, губят своето значение", заяви Совун.

Предложената забрана предизвиква спорове в Украйна, където някои енориаши все още посещават църкви, свързани с Московската патриаршия.

Лидерите на Украинската православна църква, която официално скъса връзките с руския си колега през май миналата година, бяха обвинени от някои законодатели в сътрудничество с руски духовници.

Според социологическо проучване, проведено през юни 2023 г. от Киевския международен институт по социология, две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ.

След нахлуването на Русия някои църкви преминаха към Украинската православна църква, която е независима от Москва. Русия остро критикува това, което смята за преследване на православните вярващи в Украйна.

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, неведнъж е изразявал подкрепата си за инвазията и е казвал на вярващите, че управлението на Путин над Русия е предписано от Бога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КОЙТО СЕ ГАВРИ С ЦЪРКВАТА, БОГ ГО НАКАЗВА, ЗЕЛЕНСКИ НЯМА ДА МУ Е НИКАК ЛЕКО НАКАЗАНИЕТО.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Евроатлантическата" сглобка на едноръките джентълмени ПП-ДБ и ГЕРБ се събра за три неща: Шенген, Еврозоната и съдебна реформа. И в трите се провали. Разбра се окончателно - няма да ни приемат в Шенген. Еврозоната се отдалечава, защото не отговаряме на критерия инфлация, за което ги предупредихме. А съдебната реформа приключи с изпирането на Борисов и закриването на делата му за къщата в Барселона и чекмеджетата. Това беше. Сглобката има фалшива европейска опаковка и съдържание с изтекъл срок на годност. Да си ходят. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин.Прочети още на: htПро
59
0
 
1
 
! Отговори
нюфнюф преди 6 месеца
Нещастници!Гсркия атаман Б0огдан Хмелницки.
58
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 6 месеца
Господ е тук всеки ден
57
3
 
0
 
! Отговори
Румен Рашев преди 6 месеца
Всеросийската патриаршия (получила патриаршеско достойнство чрез изнудване и измама през16 в. ) очевидно свива територията си значително. От 100 млн. население на РФ близо 60% са с кавказки и азиатски корени и не са християни. Жалко! А беше бяла държава, някога.
56
2
 
0
 
! Отговори
Хунка преди 6 месеца
Тези попове имат нужда от лечение в редиците на Азов.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То..... нищо умно не идва от тая държава!
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Господ да прости на поамериканчените ***!
53
7
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
До Анонимен 48 За обикновените миряни църквата може и да е мост към бога (ако го има) но за Путин и аятоласите църквата е инструмент за контрол над съзнанието и манипулация на масите. Та за това само в шариата и православието се чуват призиви за войни и отмъщение от най високо място. То и за това Путин си другарува с чалмалиите, много добре се разбират напоследък. А нашия Патриарх се е скрил като мишок и нито веднъж не осъди войната в Украйна, или чака от СВО, Путин да я обяви за война.
52
3
 
3
 
! Отговори
999 преди 6 месеца
Украинската православна църква е автокефална,произлязла от Вселенската патриаршия.Какво всъщност са забранили в украинския парламент?
51
3
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
В нашата църква не е много по различно от положението в руската. Същите *** са, отдадени на плътски грехове, хомосексуализъм, скъперничество и тормоз над миряните. Целият свети синод са доста съмнителни. Църквата има нужда от здрава реформа и подмяна на пастирите иначе си отива скоропостижно...
50
6
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
До Анонимен 52. Руската православна църква не съществува от 1919 г. Цялата църковна аристокрация е поетапно ликвидирана и подменена с комунистическа номенклатура, включително Птриарха. Днешния *** и самозванец наричащ себе си Патриарх на Москва и цяла Русия е полковник от КГБ настоящо ФСБ и се казва Гундяев. Тоя плъх има общо с православието колкото прасе с космонавтика. Можете да видите снимките му в мрежата на яхтата по р. Волга, по кюспети, обграден от млади момичета по монокини.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зелената нискостъблена друсалка , в безсилието си да сътвори нещо нормално , се излага още повече ...
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинските депутати приеха и един друг закон,отпада възрастовата граница за мобилизация. Тоест могат да мобилизират и 90 годишни. Ама това сигурно е защото контранаступа върви по план о дават много мслко жертви. Мдаа
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално, всички служители на сатаната са на крак, управлявани от сатанисткото гнездо в САЩ. Снощи Израел бомбардира третата най-стара християнска църква в света, съществувала още от времето на Христос, но имала нещастието да е в сектора Газа.
46
1
 
6
 
! Отговори
От доктора: преди 6 месеца
До БРАВО! Време е да те вземем при нас в Карлуково, моето момче! Като ти чета постовете, които постоянно ръсиш в тоя жалък сайт, стана ясно - трябва да те заключим при нас, докато поне малко мозък ти се образува в кратунката.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бисер на пропагандното злословене - "Украйна забрани дейността на свързаната с Москва църква". И коя е тази църква бе сороси? Църквата на светия отец Петър, пряко свързана със самия Христос и следствие от разделянето на римската империя на източна и западна. Същата църква, каквато е и нашата православна църква. Тоест и нашата православна църква е "свързана с Москва"? Така ли ви написаха от посолството? Може би ще ни препоръчат свидетелите на Йехова, което е секта, но не е свързана с Москва?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците изглежда все още не са разбрали, че измират не за собствената си земя, а за земята на Блек Рок.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още преди няколко години един американски сенатор набеляза целта-да се унищожи православието и православните ценности. "Техните ценности и вяра трябва да бъдат унищожени. И ето-действат. Какво общо има православието с Москва? Всички ние, поне повечето, сме източно православни. Защо да се делим? Това е обща вяра, а не баница да си делим парчетата.
42
14
 
6
 
! Отговори
БРАВО! преди 6 месеца
Време е, по примера на украинците, също и Българският свети синод, овладян от русите шпиони, да бъде поставен извън закона!