Бивш руски войник в Украйна иска да свидетелства пред МНС

Той бил свидетел на военни престъпления
20 дек 2023 16:43, Елка Василева
46
Бивш руски войник в Украйна иска да свидетелства пред МНС
Снимка: архив, БГНЕС

Бивш руски войник, потърсил убежище в Нидерландия, иска да свидетелства пред Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления на Русия, на които е бил свидетел, докато се е сражавал в Украйна, каза нидерландски съдебен източник пред Ройтерс.

60-годишният мъж, който се представя в нидерландските медии като Игор Саликов, каза, че от 2014 г. е бил член на подкрепяните от Русия сили на самопровъзгласилата  се Донецка народна република в Източна Украйна и е работил като инструктор в частната наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна.

Ройтерс не можа да провери независимо дали Саликов наистина е заемал такива постове в проруските сепаратистки сили или във „Вагнер“.

Главният украински прокурор за военни престъпления Юрий Белоусов каза пред Ройтерс, че Саликов вече е бил във връзка с украински прокурори повече от шест месеца и е дал показания.

„Той даде важни показания, някои от които вече са потвърдени, за нахлуването на 24 февруари 2022 г. Той съобщи за някои военни престъпления, които разследваме, а някои са вече потвърдени“, посочи Белоусов в текстово съобщение до Ройтерс.

Русия категорично отрече да е извършила зверства или да е взимала на прицел цивилни в Украйна.

В интервю, излъчено в понеделник, Саликов каза пред нидерландска телевизия, че той е готов да сътрудничи изцяло на МНС и лично е бил свидетел на „жестокости срещу цивилни“.

Прокуратурата на МНС потвърди вчера, че е получила информация от Саликов, но добави, че не може да даде допълнителна информация.

„В съответствие с поверителността на дейността си (...), Службата не е в състояние да потвърди или отрече дали лицето е ангажирано като потенциален свидетел или в каквото и да е друго качество", обяви неин говорител.

Съдът в нидерландския град Хага продължава разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна.

През март МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца. Кремъл отхвърли тези обвинения.

В пост в „Телеграм“ правозащитната група Gulagu.net написа, че Саликов не е бил приет от МНС след пристигането си в Нидерландия в понеделник, тъй като прокурорът при съда и съдиите не са били още готови да го разпитат. „Те не го очакваха“, казаха от Gulagu.net.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 4 месеца
Нима някой почтен човек се съмнява в руските варвари..... Особено" вагнер" . Не искам да споменавам какво съм гледал...... скотско , *** садисти...
33
1
 
0
 
! Отговори
Преводач преди 4 месеца
Игор Саликов е хохол. Фамилия от укр. дума- САЛО - Саликов.Сала Героям! - Героям (трябва) Сала!!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 4 месеца
Хайде пак с опорките.. :) :) :)
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо не е руски войник щом е доброволец в ДНР още дори не влезли в състава на РФ...оттам нататък следват останалите пропагандни глупости.
30
5
 
3
 
! Отговори
мислител преди 4 месеца
Има напълно доказани кланета, като това в Буча. Все пак хората в Нидерландия/Холандия не са ***, а са изградили не лоша държава, на която руснаците могат само да завиждат, май и ние. Те не биха се хванали на въдицата да изслушват хора, които са руски агенти, да кажем. Но ще мине доста време, докато се установи, кой е човекът в действителност, и чак след това ще могат да го разпитат в съда, а там е международния съд.
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тази новина изглежда като съчинена с ChatGPT?!
28
5
 
9
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 4 месеца
Съд следва, че трябва да има и за тези главорези от укровермахта дето гориха хора, и за тези, които за да убият руснаци стрелят, от упор от танка. Не с пистолет, а с оръдъдието.
27
5
 
2
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 4 месеца
Съд следва, че трябва да има и за тези главорези от укровермахта дето гориха хора, и за тези, които за да убият руснаци стрелят, от упор от танка.
26
4
 
10
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Не си струва даже и коментар за тая измишльотина.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бивш руски войник в Украйна иска да свидетелства пред МНС" - Е, и....
24
3
 
3
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
И чие право е отгоре,че и руската прокуратура повдигна обвинения на съдиите издали заповедта за арест на Путин?Никой не признава правото на другия,т.е. съд не ще има.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На този колко пари му дадоха?
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо *** объркахте посоките ,60 годишни войници има в укровермахта,не в руската армия. Даже през лятото ингилизите се оплакваха че от Украйна им пращат на обучение 71 годишни войници които не знаят и бъкел английски.
21
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Да свидетелствува, ама да не забрави че " деньги в период "
20
4
 
14
 
! Отговори
Бай Чеп преди 4 месеца
60 годишен войник??? Следващият свидетел ще бъде сигурно 6 месечно момиченце генерал.
19
5
 
5
 
! Отговори
5 преди 4 месеца
Що бе руските военни не вършат военни престъпления ли? Те освобождават и веднага се прибират в базата? Раздуй малко, как действат
18
4
 
3
 
! Отговори
Шиши преди 4 месеца
Благодаря ви за топлите думи! Това е моя платена публикация. Имаше, има и ще има още много такива. Догато ви допромия мозъчетата. И ще има още повече ядене за мен, а вие ще ядете на Шиши шибалката.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Облекчавали са се извън тоалетна.
16
19
 
10
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Един честен човек със съвест.
15
8
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Дали е бивш войник? Кой да ти каже? Може да е постановка.