Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците взеха Киев 3 дни още март 2022 с блестяща десантна операция, с 10 пъти по малко военни части от украинската армия. И после в Истанбул украинците получиха много изгодни условия на преговорите, и парафираха договора. И след като руснаците се изтеглиха от Киев, Борис Джонсън им казал, - не, хайде просто да воюваме, и украинците скъсаха договора. За това сега ще загубят цялата държава.
22
3
 
9
 
! Отговори
Машина за четене преди 5 месеца
650 000 войници.....От тях половината са загубили живота си. И на това му казват победа?
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 6.Несъмнено руската армия е най-подготвената и боеспособна в света./Така подготвена е че на Запад изучават руското некадърие като пример за най голямата мърлявщина случвало се на бойното поле за последните 100 години.То първо че нямат екипировка,второ 60 километровата колона заседнала на път за Киев в началото на войната.Трето къде бяха натикали муниции и военни на едно място и като взриваха мунициите военните умряха.Та дотук с военната им способност
20
4
 
14
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
За смях станахте бе! Украйна за "3 дни"...
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А руснаците воюват с 20 % от своята боеспособност, включват се войските на ДНР и ЛНр. Зеленски заяви, че трябва да мобилизира още 500 000 миляка. Но това ще означава пълен срив на украинската икономика, щото некой требе и да бачка. Укрите още се крепят само благодарение на дарения от запада и корупция. А ние се държим за укрия като некв удавник за сламка, та дано ни издърпа и нази.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как е контрата, върнаха ли Крим?
17
5
 
5
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Да се благодариш на Джо Байдън, че дава помощта по малко и бавно. Нали са съратници с Путин.
16
8
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 5 месеца
И какво излезна сега .На първо място за руснака си е грабежа и простотиятаа за величие .Жалък народ от пиянкиии.
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна умре.
14
7
 
7
 
! Отговори
Хахахааа преди 5 месеца
Този изпразнен от съдържание (кух) бурятин отново сънува несухи (яко мокри) сънища под въздействието на нискокачествена пиячка.
13
5
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 месеца
Путин избива християни, съюзи се с ислямски терористи против целия християнски свят. Построи най-голямата джамия в Европа- московский мечить.... Кабаева е мюсюлманка. Навярно на Путин му са резнали чурката и какво ли е останало от нея и приел правата вяра.
12
10
 
16
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
350 000 убити руски войници, загубени 6000 танка, 12 000 БТР-а, 330 самолета и 330 хеликоптера. Половината руска армия отиде на кино.
11
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ВЯРНО Е , НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ , ЧЕ ЩЕ ЗАДЪРЖИ ОТКРАДНАТОТО ! СЛЕД ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ОБСЪДИМ ПАК ВЪПРОСА СЕГА Е ОЩЕ РАНО! УКРАЙНА ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОГРАНИЧИ ПРЕЗ 2024-ТА ДО МАЛКИ НАПАДЕНИЯ И ОТБРАНА ! СЛЕД ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ РЕШИ А ТЕ СА ЧАК В КРАЯ НА 2024-ТА ГОДИНА!
10
11
 
20
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Войната в Украйна показа цялата несъстоятелност на руската армия. Не 2-ра, а 50-а в света.
9
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A какво става с контранастъплението?
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2/3 от живеещите в България не могат да покриват разходите си за живот.
7
8
 
17
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Мъчите се 2 години бе, стига глупости.
6
9
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 5 месеца
Кужегетович на какви лекарства е? Объркал е пак цифрите - не са 383 000 жертви, близо 350 000 и са руски нещастни младежи подобрили Украинския чернозем.Втората "армия" в света се оказа втора но във войната в Украйна.На ден ВСУ унищожава по батальон руски нацисти, рано или късно руснаците ще загубят - срещу тях е героичния Украински народ защитаващ своя дом
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Несъмнено руската армия е най-подготвената и боеспособна в света.
4
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ВЯРНО Е !!