Украйна прави ядрени реактори с бг оборудване

Започва изграждането на 4 нови
26 яну 2024 07:45, Стела Стоянова
115
Украйна прави ядрени реактори с бг оборудване
Снимка БГНЕС, архив

Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко заяви, че страната му възнамерява да започне изграждането на четири ядрени реактора през лятото или есента, за да компенсира загубените енергийни мощности поради войната с Русия.

Два реактора ще бъдат базирани на руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология на Westinghouse. Всички реактори ще бъдат изградени в атомната централа Хелмицки в Западна Украйна, каза Галушченко.

Откакто стана независима през 1991 г., Украйна е построила три ядрени реактора, според Ройтерс. Три атомни централи на територията, контролирана от Киев, произвеждат повече от 55 процента от необходимата на Украйна електроенергия, докато най-голямата европейска атомна електроцентрала Запорожие беше превзета от руските сили./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И защо тези ректори магат да работят в Украйна ,а немогат да работят в Белене.Ние не си защитаваме интересите, Унгария и Турция ползват същите рактори.Сега ще ги подарим на Украйна.Ние сме протекторат на САЩ.Народе вземи се в ръце.
101
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
БРАВО НА УКРАЙНА ! С НЕГО , МОГАТ И ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ!
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таковаглупаво управление България не е имала 3 в едно.
99
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Украйна правела ядрени реактори с наше оборудване????Много чудно какво оборудване произвеждаме ние??? Цялата 24 -та ще съм в недоумение!
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Окраина ядрени реактори НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА. Централи с вносни реактори може, но реактори - не. Толкова за лъжите и дипломите, намерени в царевични пръчици.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми как, после ще ни дават евтин ток! Те все пак са ни приятели - Майтап бе Уили
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на Зеленски! Светът се крепи на тарикатлъкът на едните и на глуп0стта на другите!
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите мухльовци от "Злобката" нека да се научат от Украйна, как се прави. Техните любими укри строят руски, американски, всичко за Украйна, по време на война. И ще построят преди нашите Евромухльовци и двете технологии. Събрали сме и избрали някакви Мухлювци фанатици, фашисти и талибани. За нищо не стават нашите Мухлювци.
94
3
 
14
 
! Отговори
Дребна подробност преди 3 месеца
Американската Уестингхаус КУПУВА ГОРИВОТО ЗА АТОМНИТЕ СИ ЦЕНТРАЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и ОСНОВНО ОТ РУСИЯ. Миналата година за пореден път си напазарува за около милиард долара.Търговските и отношения със "санкционираната" Русия са в перфектни отношения ... Упс, Санкции ли казах? САЩ НЕ СА НАЛАГАЛИ НИКАКВИ ТЪРГОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ запорираха няколко банкови сметки на руски олигарси избягали на Запад от Путин и толкова. Търговията им дори се увеличава ,за сметка на търговия на *** Европа с Русия.
93
2
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
В украйна всичко е руско!Освен фашагите от запада.
92
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е сега България вместо да има втора АЕЦ за 3 милиарда плати неустойка на Русия пък анериканците щели да правят два реактора в АЕЦ Козлодуй за 16 милиарда долара.Е кой ги плаща тия пари бе не са политиците със сигурност
91
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Провалени сте ти, 95, и подобните ти и още ще се проваляте, ако я карате така
90
0
 
0
 
! Отговори
До 95 преди 3 месеца
ПРОДАДЕНО НА Киев.....
89
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БГ оборудване ахахахаха... купено от Русия и подарено на окрайна... ние сме провалена държава като окрайна
88
5
 
3
 
! Отговори
До 92 преди 3 месеца
За златото.на Канада не го мисли...плащат си канадците редовно вноските,по решение на българския парламент.....
87
12
 
3
 
! Отговори
АЛОУУУУУУ БСП преди 3 месеца
Що загробихте българския народ с 1,3 милиарда за да се харесате на кремълския сатрап ?
86
0
 
3
 
! Отговори
по изгодно е , преди 3 месеца
като нямат средства , а имат нужда за лвов и киев , нали те са им останали . ако новата отиде в ръцете на лнр тогава няма да е имало нужда .
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 58. Хайде, моля ти се, продаваме! Ако и продаваме, то ще е на цената, на която продаваме злотото си на Канада. А с какво Киев ще ни ги плаща? Такъв въпрос задаваш ли си?
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много е забавно да слушаме с каква гордост Киев употребява думата ЩЕ и колко тихо се измъква, когато ненаправеното трябва да се забрави. А това за българските реактори си е наша родна изцепка. Когато трябва да затваряме въглищата, решихме да дадем реакторите и да строим нови, дето още не знаем какви ще бъдат.
83
2
 
27
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
Значи нашето оборудване става. Значи управляващите ни лъжат, че руското оборудване не става. Но ние ще го подарим на Украйна, макар че сме дали милиарди за него. За сметка на това ще купим американци реактори за доста повече милиарди. След това ще купуваме и американско ядрено гориво, независимо, че САЩ все още купуват руско такова. То ясно, че управляващите ни са краварски марионетки, но защо ги търпим да харчат с лека ръка едни милиарди и да си купуват индулгенция от САЩ???