Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка

Те обаче се прегрупират на други места
5 мар 2024 08:30, Елка Василева
66
Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от града, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на украинския военен говорител Дмитро Лихови.

Още по темата
Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват.

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза пред украинската телевизия, че руските сили частично контролират още две села, но настъплението им е било спряно.

Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия".

В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. "Но нашата защита се държи", каза той.

"Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък", отбеляза украинският военен говорител, цитиран от Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спреи за почивка, след като 3 седмици само избутваха украйнските сили ..
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно има изчакване. Причината ще се разбере!
52
0
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 2 месеца
Това го пише Днес. Други пишат Руснаците напредват много бавно по целия 1000км. Фронт. Къде ли е истината? Да изчакаме до утре. Утрото е по мъдро от вечерта.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боби, 5 милиона украинци работеха в Русия още преди 2014. След това започнаха да се увеличават бързо. След 2022 над 10 милиона украинци работят в Русия. И отделно няколко региона се върнаха в Русия. Обезлюдени от украинците и изстрадали, но се върнаха.
50
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Цената До момента цената за РФ е приблизително 5 милиона нови данъкоплатци, остави на страна нещата в присъединилите се територии.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май,че освен клоуна наркоман има и други от бандата му,които са на бело! Хохлите ядат як пердах от братушките,но въпреки това продължават да си фантазират за някакви си тяхни,несъществуващи в реалността победи!
48
0
 
17
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Само да не се окаже, че филмът не бил шведски, а съветски и не се казвал "Баба дала солдату", а "Балада о солдате". Ако бяха приели условията в Истанбул сега 4 региона щяха да са украински очаквам Николаевска и Одеска област да станат руски ако не тази следващата година, няма признаци украинската армия да има и теоретичен шанс да си върне нещо, по-вероятно е да губи още т.е демилитаризация и денацификация в действие.
47
0
 
5
 
! Отговори
ОК! преди 2 месеца
Да не ревевш лятоска?!
46
3
 
12
 
! Отговори
Каква е цената? преди 2 месеца
А кой подстрекава войната та да и смяташ цената - замислял ли си се? И замисляш ли се защо руснаците стигнаха до Киев - излъгаха ги на Истамбулстата среща да се изтеглятр и сега бавно и сигурно изтощават цялото лъжливо НАТО?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък" ;;муахахахахахахахахахахххааааа
44
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Ако един пробив придължи цамо напред и заприлича на полуостров сред вражеските части може да се превърне в котел от противниците си. Укранците това ли очакват. Тази опастност я знае дори всеки сержант.
43
12
 
6
 
! Отговори
Цената преди 2 месеца
Русофоби, русофили, русораси. :) някой замисля ли се на каква цена е тази война? В животи? В руски също. Колко струва живота на руснака за другаря Путин? Хората и от двете страни станаха само някаква статистика. Жалко е.
42
3
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Не са спрени, а са спрели. Трябва време, за да прочистят от укри двете села, не е добре да им излязат в гръб. След като денацифицират укрите, руснаците ще продължат. След падането на Авдеевка вече няма изградена отбранителна линия.
41
2
 
19
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
Украинската армия изчерпва резервите си. Ако задържат фронта на едно направление, губят на друго. Ловят хора на улицата за да ги изпратят на фронта. А и доларите секнаха. Да видим колко време ще изкарат така.
40
3
 
23
 
! Отговори
Говедовъд преди 2 месеца
Спряха ,за да разгледат прословутите "Ейбрамс",или каквото там е останало от тях!
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както западните медии описват войната....Украинската армия героично и победоносно отстъпва, докато Руската армия сразена и обезкървена плахо настъпва.
38
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък" Няма вече балъци които да ви вярват на простата пропаганда !
37
5
 
26
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Комика пак с стари номера излиза!На тез концерти 2 път никой не ходи!
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 31 Ако е така, руснаците трябваше да са останали без контингент в Украйна. А те вече имат превес над укрите. Май цитираш загубите от последните дни на укрите в Авдеевка заради закъснялата евакуация. Да не говорим, че седмица преди това на два пъти руснаците удариха събрали се укри за смяна на биещите се в Авдеевка. Тогава по около 1500 дадоха фира.
35
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха! Спрели са земното притегляне. Един украински войник го каза. Няколко атаки с неекипирани, неподготвени, незнаещи какво правят части. Явно затворници. И след като ги изморят и проучат огневите им точки, идват в атака добре екипирани, подготвени и организирани части. Руснаците ли са спрели, или укрите са ги спрели? Хаха! Май идва реда на Часов Яр.