Планирано осиротяване: Жените в Украйна се борят да забременеят от починалите си съпрузи

Промени в закона има, но проблемите пред тях остават
12 мар 2024 21:07, Нели Христова
180
Планирано осиротяване: Жените в Украйна се борят да забременеят от починалите си съпрузи
Снимка: БГНЕС

Наталия Хулова се омъжи за Владислав Хулов на обикновена церемония през 2016 г. Двамата не можеха да си позволят изискана сватба, но след години спестяване отбелязаха шестата си годишнина с християнска църковна церемония. Той носеше военно облекло, вееше се синьо-жълтото украинско знаме.

Два месеца по-късно Хулов е мъртъв. Беше декември 2022 г., първата година от войната на Русия в Украйна. Хеликоптерът му беше свален по време на мисия в района на източен Донецк.

Двойката мечтаеше да има деца и след втората си сватбена церемония започна инвитро процедури. В деня, в който съпругът й беше убит, Хулова беше в клиниката за лечение на безплодие. Тя научи, че опитът да оплоди нейната яйцеклетка, събрана при предишно посещение, не е дал резултат.

"Влад винаги е искал дъщеря, дори имаше име: Амелия", каза 32-годишната Хулова. "Той каза на приятели, че е особено важно по време на войната – не искаше да съм сама, ако нещо му се случи."

Две години след нахлуването на Русия неизвестен брой украинци са мъртви или ранени. Миналия месец президентът Зеленски предприе рядката стъпка да посочи броя на загиналите военни, когато каза, че 31 000 украински войници са загинали в битка с Русия. Повечето западни анализатори и служители смятат, че реалната жертва е много по-висока. Войната разбива семейства, преди някои, като това на Хулова, дори да са имали шанс да започнат.

Това безпокойство подхранва нарастващ интерес към замразяването на сперма сред членовете на армията, които се надяват, че това ще запази шанса на партньорите им да имат деца, ако бъдат убити или ранени. Законът обаче бавно защитава правата на жените, които искат да го използват, за да забременеят, предизвиквайки емоционален дебат в страна, където сурогатното майчинство и ин витро опложданeто някога са били доходен бизнес.

Миналия месец украинските депутати приеха законова поправка, която на теория позволява спермата на мъжете да бъде използвана посмъртно. Това е последният опит да се регулира раждането след смъртта. Решение от ноември обеща пари на правителството за съхранение на замразени репродуктивни клетки от мъже и жени войници до пет години след войната. Те обаче трябва да бъдат унищожени в рамките на три месеца след смъртта им.

Ембриолозите и вдовиците приветстваха промените, но не вярват, че те стигат достатъчно далеч. Остават въпроси относно практическата правна рамка относно съгласието и правата на наследяване, въпреки че измененията включват призив за преразглеждане на гражданския и семейния кодекс в рамките на три месеца.

"Искаме този процес да бъде улеснен", казва Олга Малюта, ембриолог, пред The Times. "Окончателната отговорност за инвитро процедурата трябва да бъде на ембриолога, защото той извършва оплождането. Законът трябва ясно да посочва, че имаме разрешение да правим това, а в момента не е така."

Според Малиута клиниките вече искат от донорите да подпишат формуляри за разрешение, които уточняват съгласието за използване в случай на нараняване или смърт. Тя и други в бранша искат законът ясно да посочва, че това е достатъчно за започване на цикли на изкуствено оплождане, без да е необходимо завещание.

Украински войници замразяват сперма от избухването на войната в източната част на страната през 2014 г., но търсенето процъфтява след пълната инвазия и някои клиники започват да предлагат безплатно лечение.

До миналогодишните решения не беше нито забранено, нито позволено да се работи с биоматериал от починал мъж. Клиниките са работили в законова сива зона, като са искали от пациентите да получат пълномощни, които посочват правото на репродукция след смъртта.

Според Оксана Боркун, която ръководи организация за подкрепа на вдовици от войната, която има около 3000 членове, повече от 30 жени вече са родили след смъртта на съпрузите си. Тя каза, че е трудно да се прецени колко жени биха искали да заченат със замразена сперма, но повече от 200 души, коментиращи публикация на нейната страница във Facebook, казаха, че биха го направили.

Изборът да замразите семенна течност е дълбоко личен. Във време на война той също е пропит с дълг и патриотизъм. Украйна вярва, че най-добрите й хора са заличени от Русия и практиката предлага възможност за връщане на гена на част от тях.

Още преди войната Украйна имаше едно от най-ниските нива на раждаемост в света, според данни на ООН. Оттогава раждаемостта е намаляла с повече от една четвърт, а намаляването на населението се усложнява от десетилетие на конфликт и разселването на милиони бежанци, предимно жени и деца.

Александър Юзко, президент на Украинската асоциация по репродуктивна медицина, предупреди за задаващата се "демографска кастрофа" в коментари пред местни медии миналата година. "Основната задача в следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде възстановяването на населението", каза той.

Въпреки че замразяването на яйцеклетки е достъпно за войници, то е сложно. Една жена трябва да се подложи на хормонална терапия, за да събере яйцеклетките си, което е не е възможно заедно с военната служба. Посмъртното размножаване не е възможно според действащия закон за сурогатното майчинство, който го забранява на самотни мъже и казва, че донорът трябва вече да има поне едно дете.

Русия, която също има намаляващо население, обяви миналата година, че здравното министерство ще финансира съхранението на сперма на войници, воюващи в Украйна.

Посмъртно възпроизвеждане се е случило по целия свят през последните две десетилетия в скромен, но нарастващ брой. Законите, управляващи практиката, са различни, а етиката й е противоречива. Критиците смятат, че това е равносилно на планирано осиротяване.

Миналата година Европейският съд по правата на човека потвърди френската забрана за постмортално зачеване, докато Израел отдавна го разрешава, като позволява дори извличането на сперма след смъртта. Испанската актриса и телевизионна водеща Ана Обрегон, на 68 години, предизвика възмущение миналата пролет, когато обяви, че осиновената й дъщеря е била родена от покойния й син, използвайки сурогатна майка в САЩ.

За Хулова опитите на Украйна да определи законността на индустрията са дошли твърде късно. Спермата на нейния съпруг е била унищожена по погрешка в клиниката. Нещо, което тя вярва, че нямаше да се случи, ако имаше подробни разпоредби. "Може би имах шанса да имам дъщеря, копие на Влад", казва тя. "Трябва да има повече контрол върху клиниките и по-малко върху процеса на зачеване."

Чакането за правна яснота в Украйна отне толкова дълго, че някои жени вече не могат да имат деца.
Други пропуснаха шанса си поради трудното естество на замразяването на спермата. 33-годишната Боркун от групата за подкрепа на вдовиците би се радвала на възможността да зачене след смъртта на нейния съпруг Володимир Хунко, но я нямаше.

Двойката обмисляше замразяване на сперма, но войната завлече Хунко и те така и не намериха време. Той беше убит в Бахмут през 2022 г. Последното нещо, което каза, преди да замине на изток, беше, че когато се върне, ще се опитат да имат дете.

"Жените трябва да бъдат оценени за това, че искат да имат бебе от загиналия си съпруг, а не съдени за това", казва тя. "Първият въпрос, който жените си задават, е: за каква страна са загинали съпрузите ни, ако тази възможност може да бъде отнета от нас"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХААААААААААААА..................
141
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
31000 само за последната седмица вероятно. И бЕлата магистралка привършва..
140
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищочудно лабораторията "Менгеле-УКР" да започне осеменяването на птици и животни с войскова украинскасперма. Решено било да се поне от паткитеПуйкитеи Мисирките след което да се мине на кравитеСвинете и магаретата. като съответните нови екземпляри ще ли да мяукатЛаяти джафкат на украинските букви ДТиБ
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е то и зелeния като е под знамето на дъгaта...
138
4
 
13
 
! Отговори
Вервайте ми преди 1 месец
Украйна мобилизира куцо,кьораво и сакато,че и по улиците прибираше хора за фронта поради остър недостиг на жива сила,и изведнъж загинали 31 000 души.Тя редовната армия на Украйна е 5 пъти повече,а да не говорим за няколкото национални поредни мобилизации.Имайки в предвид високата численост и на чуждестранните наемници,как да го повярвам.Или може би се броят тези загинали единствено,които не са от Украйна.Чудна работа,акъл ми го не побира.
137
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Действително Зеления каза че са загинали 31 000 души след което в интервюта по телевизията се заканиха да му видят сметката. Какъв изпечен лъжец само! До тук на фронта в Украйна са загинали около 564 000 души.
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то по ЕС ги оплождат афганистанци,сирийци ,южно африканци ,мароканци ,една украинка на сл.брвг ми разправяше че били на морето на слънцето и почернели)много наивни и глупави украинки,дано и тая година има по морето от тия умници жени))
135
4
 
7
 
! Отговори
И Зеленски преди 1 месец
няма и грам заслуга за това положение?
134
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли ще да забременяват от загиналите. Има си живи за тази цел. И те си ги ползват.
133
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 127, явно ти харесват слъзливи измислени истории :) Щом е така се абонирай за някой украински сайт и си ги чети там. На масата хора им писна от пропаганда. И нямам предвид само украинската. В това число и руската пропагадна втръсна. Емпатия се проявява когато имаш жертва. Украинците не са жертви! Никой не яде бой току така. Чак толкова ли е лесно да ти манипулират дребното мозъче, а? Не ми пука ни за укри, ни за руснаци. Това си е тяхна дразга. Да се оправят без да ни занимават!
132
4
 
2
 
! Отговори
оня със знамето преди 1 месец
защо флагът е зелен? в Украинското знаме май нямаше зелено, поне на това на сградата на СО... този да не е от някой от батальоните????
131
5
 
2
 
! Отговори
Без тротинетки преди 1 месец
жените се борят.... каква драма
130
6
 
19
 
! Отговори
Предложение преди 1 месец
В България всеки ден пристигат от Австрия и Белгия млади и здрави мъже (20-40 годишни) за разплод. Да ги препращаме към Украйна.
129
5
 
14
 
! Отговори
ьааьаь преди 1 месец
Да пращат жените на сам. Аз имам милиони възможности да им помогна. Всяка сутрин ги прахосвам. Не ми е кеф да ги прахосвам, ама така съм устроен, все да давам и да не търся облага.. Чист светец :)
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това само наркоман може да го заформи. Пари за мляно БЕЛО, сушено ЗЕЛЕНО и ХИМическо СУШЕНО само такива могат тоолкоДебилни и дивашкиИдеи да генерират.
127
5
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До АнонименИ кога се появява държавата Украйна на картата?
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато има война , правила няма !
125
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази държава отдавна приключи. И то ги приключиха същите, които ги и създадоха.
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен154, а света няма нужда от психопати без капка емпатия!
123
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горките украинци, варварска русия ги избива от как се е появила на картата (а тя се появява след украйна) просто отвратително в 21-ви век едно недоразвито джудже в кремъл да казва кой колко да живее...