Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна

Търговските компании твърдят, че внимателно проверяват клиентите си
18 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
165
Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна
Снимка: Facebook

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът. "Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели, предава Фокус.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия. "Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.“ От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии“, а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
храним добитъка -че скоро ще трявва да пишем ...Руснаците си взеха Одеса и Харков.А как не ни се иска
73
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,стига вече де! :) Русия има собствен сателитен пръстен на ниска геостационарна орбита -GLONAS,от 12 год.!Иначе казано-мишената никога не излиза от обхват,както е при американския GPS,от горе винаги има птичка.Смехотворно е вече-перални,ракетите свършиха,дизела свърши,снарядите свършиха..заедно с отверките :) Питайте ***,дали им е свършило нещо на русите,хахаха
72
3
 
29
 
! Отговори
Космос преди 1 месец
Русия ,която е водеща космическа държава -подържаща МКС ,извозваща космонавти в космоса и изстрелваща спътници непрекъснато....и същата тази страна ще купува снимки от САЩ и по тях ще си насочва ракетите....Абе по-голяма тъпотия не бях чел?
71
2
 
20
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Поредната писаница забавноразвиващи. Вероятно. Казал анонимен източник. Коментира неназован експерт. За електората на ППДБЛГБТ ГЕРБСДСДПС.
70
2
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Всъщност, Русия преди година мисля, изведе военен сателит и доколкото си спомням, още тогава се твърдеше, че ще се променят нещата. Тия търсят под вола теле.Логично е, след като укрите следят руските сателити и се пазят, точно когато според тях няма такива, да се правят снимки. Да не говорим, че не само САЩ и Русия имат военни сателити.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продаващите са готови да спечелят от всичко. Вчера американски сенатор обвини компании от ВПК, че си набиват джобовете на укро-конфликта.
68
13
 
2
 
! Отговори
$$$ преди 1 месец
Безаналоговия ГЛОНАС къде го ве?
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А добър ден !
66
2
 
27
 
! Отговори
Биби преди 1 месец
Стига се излагахте с тези бози дето пишете. Рашаноте имат сателити над окрия вече повече от година . Само си вижте написаното. Предполага, съвпадение , смята се че , от някакво списание ,ако не сте си го измислили вие де . Гола вода и кал в 0шото сте
65
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната тъппотия от сащ -- а знаят ли американските сельовци, че Русия първа е изстреляла спътник в космоса ?
64
7
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
То и Хитлер е бил финансиран от САЩ през Фарбен.Винаги става дума за пари и договорки на едни и същи картели.Само стадото вика ууууу и ура.
63
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета...Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен"------------Чак ме заболя главата да чета глупости. Никоя армия няма да удари цел въз основа на снимки отпреди дни или седмици.
62
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не виждам представени доказателства към твърдението. Всичко започва с удобна история за анонимен източник изказващ единствено предположения. Дори няма да обяснявам колко нелепо е внушението, че едва ли не единствено САЩ разполагат със сателитна технология.
61
9
 
24
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Русия купува от САЩ снимки, САЩ купуват от Русия петрол, а евродебилите правят пакети санкции......
60
6
 
13
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Плащали на САЩ!Ха,хаха!Как няма да плащат след като Урсула им спря пералните и танковете им не стрелят,а самолетите не излитат.Ха,ха,ха.В Русия не знаят още,че има колела!
59
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е за пари, но справедливостта и истината са на страната на Русия и Путин, те трябва да победят и си защитят родината и хората, а Украйна трябва да се прибира в Русия, защото родината им е Русия, а не някой друг! Зеленски ще стиска властта до последно, ще направи всичко възможно , за да спаси кожата си, но правдата не е на страната на този кървав фашистки клоун!
58
2
 
7
 
! Отговори
Сега стана преди 1 месец
Ли ви ясно,че всичко е бизнес???
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНякои от войните на американците в миналото, са предизвикани от европейски или други държави, но се премълчава за това, войната във Виетнам например е такава, виетнамците са искали свободата си, а французите да продължат властта на колонизацията си там. В някои войни, американците са били само машата за започване на войни, но зад това стоят други.
56
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То защото руснаците немогат да си снимат сами та с гугълърт го правят, глупости.
55
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, те понеже Руснаците трва пасат и нямат спътници и информация. Айде у лево... краварите да пасете. Тия ги пробутвайте на своите, че вярват неистово колко са great. Но са толкова great, че виетнамците и талибаните ги направиха да си говорят сами. И са много силни на думи, но не им стиска да се захванат с "камиларите" от Иран??