Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна

Търговските компании твърдят, че внимателно проверяват клиентите си
18 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
165
Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна
Снимка: Facebook

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът. "Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели, предава Фокус.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия. "Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.“ От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии“, а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
15
 
! Отговори
Риторичен преди 1 месец
До АнонименА какво стана с натовските наемници в Одеса. Погребаха ли ги или са меню на гаргите?
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреин преследва с танк арабин през пустинята. Арабинът има само Калашников, от време на време се обръща и стреля по танка. По едно време патроните свършват и той се приготвя да посрещне смъртта. Танкът обаче спира, отваря се люк и отвътре се подава евреинът:- Патроните ли свършиха?- Да.- Да ти продам малко, а?
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става с руските рафинерии, загасиха ли ги вече?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така работи капитализъмЪ, който е против значи е против нашата демокрация!!!
50
0
 
8
 
! Отговори
Веспасиан преди 1 месец
Pecunia non olet (лат.). Парите не миришат.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя още от началото е странна тази война, хем воюваха, хем си помагаха понякога помежду си.
48
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна и украинците, нямат сметка от тази война и да умират за чужденци и живеят като колонизирани роби, но Зеленски и компанията му, прави всичко възможно, за да си спаси кожата, украинците имат сметка да бъдат освободени от братята си руснаци и сами да определят бъдещето си, заедно с братята си руснаци, с които са една кръв и няма как да бъдат врагове, въпреки огромните усилия да ги разделят като уж отделни нации!
47
4
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Американците купуват руски торове и зърно! Нищо лично,просто бизнес!Газта и петрола за Европа и те не са спирали,просто посредниците едни банки правят здраво мангизи
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, Ами те пък им откраднаха руския хеликоптер и танка Т90, нали бяха напреднали, защо крадат, това е престъпление, а уж руснаците използвали чипове от перални?
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо фаворизирате украйна за сметка на Русия , защо правите двойни стандарти ?!?
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия имат безаналогови оръжия, може и да плащат на янките за снимки, много са напреднали иначе :)))
43
3
 
3
 
! Отговори
До геят 42 преди 1 месец
Гаси теефона и легай, не ги разбираш тия работи.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И САЩ купува руски нефт щото е по-ефтин от арабете.
41
4
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Като лъжете,поне вярвате ли си?Първата космическа сила,ще купува спътникови снимки от САЩ?Смех!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По стар чuфутски обичай, сращ подпомагат и двете страни. За пари, нищо лично, но за тях не е проблем, че измират и биват осакатявани руснаци от двете страни на конфликта. Уин уин ситюейшън.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И един мърмот увива шоколада в станиол...
38
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През ВСВ им беха съюзници, ама сега са само с Еритрея от Африка, никой не ги харесва рашките :)) Китай ги мрази, Ким съответно ги мрази, танцуващите индийци ги мразят, остават им африканците, ама тех никой не ги зачита :)))
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай и Русия имат техни спутници та САЩ за какви се мислат.
36
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Пари пари пари става въпрос за пари хахаха
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Раша на Путин е персона нон грата, ама мечтаят рашките, да не се превърнат в Северна Корея 2 :)))