Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна

Търговските компании твърдят, че внимателно проверяват клиентите си
18 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
165
Русия купува от САЩ спътникови снимки за насочване на ракетните удари по Украйна
Снимка: Facebook

Руските удари с крилати ракети с голям обсег на действие най-вероятно се извършват със сателитни изображения, предоставени от американски компании, пише американското списание The Atlantic, позовавайки се на военен източник.

Според него последователността е ясна: сателит прави снимки на дадено място и след няколко дни или седмици пристига ракета. Понякога друг сателит след това прави допълнителни изображения, може би за да провери степента на щетите, пише вестникът. "Броят на съвпаденията, при които снимката е последвана от удари, е твърде голям, за да бъде случаен“, казва източникът.

Списанието пише, че понякога съвпадението е просто съвпадение, но подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивирани изображения с дати и координати, е възможно да прегледате десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да забележите подозрителни модели, предава Фокус.

Отбелязва се, че има стотици такива случаи. В същото време Украйна твърди, че следи прелитането на руски сателити и доскоро предполагаше, че съюзнически сателити няма да бъдат достъпни в полза на Русия. "Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но "стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни“, казва украинският военен служител.

Украинското министерство на отбраната подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединените щати чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжена агресия срещу Украйна“.

"Поръчването на изображения от тези компании е по-лесно, отколкото си мислите. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. Свежите, ясни изображения на това, което искате или не искате да увеличите, струват малко повече", пише списанието. "Компаниите предлагат невероятно бързи срокове за изпълнение на цена от хиляди долари. По-бързото време за изпълнение и по-високата резолюция добавят стойност“.

Двете най-големи търговски компании за сателитни изображения в Съединените щати са Maxar и Planet.

И двете предоставиха изображения на украински обекти, по-късно ударени от руски ракети.И двете подчертаха, че внимателно проверяват клиентите си и спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват транзакции с Русия от началото на войната.От Maxar отказаха да коментират конкретни случаи на поръчки за подозрителни изображения в Украйна и подчертаха, че са "прекратили всички бизнес отношения с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.“ От Planet казват, че се ангажират да предоставя изображения на "отговорни субекти като правителства, организации за помощ и медии“, а също "внимателно, за да се избегне възможността за неправилно използване и злоупотреба", се казва в публикацията.

Добавя се, че нито една от двете компании не желае да каже дали някога е открила, че Русия използва нейни изображения, нито желае да опише как гарантира, че нейните клиенти всъщност не са руски подставени компании.

Военният отбеляза, че няма причина да смята, че самите компании подкрепят Русия във войната. Както Planet, така и Maxar правят много бизнес с правителството на САЩ и съзнателното приемане на руски пари би застрашило договорите и би ги изложила на регулиране.

За да предпазят изображенията от ръцете на Русия, сателитните компании ще трябва да контролират не само от кои клиенти приемат задания, но и препродажбата на тези изображения, казва друг източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като прочета в началото на някоя статия думата "вероятно" и ми става ясно че цялата статия е само догадки и фантазии.
113
3
 
6
 
! Отговори
Да, да преди 1 месец
Така е, поради липса на собствени (руски) сателити сороссоиддния медиен мармот ще увива глупави лъжи с целофан до пълно изтощение или поне до изборната победа на Тръмп. 😂😂😂
112
0
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Ако Русия има нужда мога да и продам малко снимки. Знам няколко такива сайта които срещу 40-50Евро абонамен даваш кординати и спътника ти прави снимка.Единия сайт май бе Руски.Но взимам по 1000 лв за снимка. Да сте наястно !
111
3
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
В Америка всичко се продава и се купува,за тях нама понятие "Родина".Затова са обречени на загуба и забвение!
110
3
 
5
 
! Отговори
Sss преди 1 месец
Такива снимки вършат работа само за неподвижни обекти. За да прилети "Искандер" до три хеликоптера кацнали на земята за 15-тина минути това не върши работа. Руснаците осъзнаха колко са изостанали и усилено наваксват с безпилотници, сателити и ДРЛО и резултата е утрепани хаймарси и петриоти. До средата на годината имат планирани 4 пуска на военни спътници срещу един изстрелян през миналата година.
109
0
 
5
 
! Отговори
много просто преди 1 месец
Трябва да се търсят руски шпиони в американска спътникова компания и истината ще излезе наяве.
108
1
 
10
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Който има пари купува,на който му трябват продава.
107
3
 
11
 
! Отговори
Бла, бла. преди 1 месец
Не че руснаците биха се отказали от такива снимки. Просто се търси оправдание за състоянието в момента и ако може да се завлачат още помощи.
106
5
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
КАКВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ?! РУСИЯ ИМА ГЛОНАСС!
105
3
 
17
 
! Отговори
Хахаха! Добре! :D преди 1 месец
Американците са безсилни срещу парите. Като наркотик са за тях, като валеряна за котките, егати.
104
7
 
12
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Да бе, да, щото рашките нямат сателити, които да позиционират над Осраната земя! Е, дали е цветна или чернобяла, смнимката си е снимкка и върши работа. Вярно, цветните показват феерията след удари, но войната не е цвете.
103
2
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Типично ай кю 3.14 Без обида или псувня коментар не може.
102
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Тази фалшивка ми прилича на клевета срещу конкуренцията.
101
10
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Стефан на тебе, татарче, задача за домашно: да прочетеш какво е произвело конструкторско бюро "южное". целата война е, че съветските танкове, кораби и стратегически ракети "не са точно руски"
100
10
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До ДО ПЕТЪР БОЙЧЕВаратлик, кога пиян пешо е плевил ***, ти си бил у ташкент на сбор. по добре си отговори на въпроса, при положение, че е страна агресор, и плаши сички с ядрено оръжие, след 7 години мкс като умре, кво точно ше обитава роскосмос, освен полюциите на 50 годишни чички в квартално кафе пред сервитутки с осми клас. щото ес и сащ могат да си вдигнат нова станция, а китайците ако искаха руснаци на борда на тяхната, да са ги пуснали.
99
3
 
14
 
! Отговори
ДО ПЕТЪР БОЙЧЕВ преди 1 месец
ГОСПОДИН ДЖУРНАЛИСТ НАИСАЛ ТЕЗИ РАЗКАЗИ ПОД ШИПКОВИЯТ ХРАСТ ! ПО ЩЕ ТИ ОТИВА ДА ПИШЕШ В СФЕРАТА НА НЕНАУЧНАТА ФАНТАСТИКА ! РЕДНО Е ДА ВЗЕМЕШ ДИПЛОМАТА СИ И ДА Я НАВРЕШ В АН-АЛ-НО-ТО СИ ОТВЕРСТВИЕ
98
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
щом притула и цайсатия може да строшат парите от дарения да "купят сателит", който се оказа под наем и снимки май не видяхме от него, що при практически неограничен финансов ресурс руснаците да не си купят сателит и да го ползват?
97
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГОЛЯМ СМЯХ Е ТАЯ ПРОПАГАНДНА СТАТИЯ.РУСИЯ КУПУВА ОТ САЩ. ЧЕ ТО РУСИЯ Е В ПЪТИ ПО НАПРЕД В КОСМИЧЕСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В СРАВНЕНИЕ С ФАЩ. ПО СКОРО ХАМЕРИКАНЦИТЕ КУПУВАТ СНИМКИ И ПРОЧИЕ ОТ РУСНАЦИТЕ, ЩОТО ВИДЯХМЕ КОЛКО НЕУСПЕШНИ ИЗЛИТАНИЯ НАПРАВИХА ВКЛЮЧИТЕЛНО ЧАСТНИ КОМПАНИИ КАТО СПЕЙС ЕКС, КОИТО РАКЕТТА ИМ СЕ РАЗБИ КАТО КАРУЦА В ДЕРЕ.СМЕШНИЦИ СТЕ ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТНИЧЕСКИ ПИДИРУНГЕЛИ. 2/3 ОТ СВЕТА СА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ И НА РАЗУМА, А НЕ НА ИЗМИСЛЕНИТЕ 31 ПОЛА И ДЖЕНДЕРИ С ПО 2 *** ЗА ДА МОЖЕ ДВОЙ
96
13
 
10
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
До ГИНЕС Той Путин, така мазно лъже, че някои чак тук му вярват. Лъже руснаците за всичко, но те усещат друго по джоба си. Той си има 44 млрд. долара/не ги харчи защото го е гнус да ги пипа/спестени от закуските, дворци и яхти, а бабушките с 14 000/266лв./133евро/ рубли пенсия се чудят, как да преживяват. И да слагате минуси, това е!
95
5
 
13
 
! Отговори
..... преди 1 месец
Те Руснаците толкова спътника имат изстреляни,че опрели до Американските за снимки,голяма глупост!Кой знае какви оръжия имат които не сме и сънували.