НАТО опъва ПВО щит над балтийските републики

Не става въпрос само за системите за противовъздушна отбрана Patriot
26 мар 2024 11:08, Петър Бойчев
71
НАТО опъва ПВО щит над балтийските републики
Снимка БГНЕС

Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на комбинираните въоръжени сили на НАТО в Европа, е заявил, че Алиансът напредва в изпълнението на плановете за въвеждане на ротационна противовъздушна отбрана в балтийските републики, предава LRT.

Според него ротационната ПВО е "много важен аспект" от силите и средствата за възпиране на НАТО, съобщава Фокус. "И, разбира се, сега ПВО получава голямо внимание в Алианса", е добавил заместник-върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Блаунт е отбелязал, че "не става въпрос само за системите за противовъздушна отбрана Patriot". "Нека бъдем честни. Когато хората мислят за противовъздушна отбрана, те много често незабавно се насочват към системи като Patriot. Интегрираната система за противовъздушна отбрана е система от сензори и ангажиране, и то в различна степен".

В потвърждение той е посочил "изключителната иновация" на Украйна, която разработи акустична система за откриване и успешно сваляне на дронове тип "Шахед".

Предвид факта, че Руската федерация все повече се преориентира към военновременна икономика, Блаунт е призовал страните членки на НАТО също да ускорят развитието на своята отбранителна индустрия.

По-рано беше съобщено, че ротационната система за противовъздушна отбрана на Алианса, която беше договорена по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г., ще започне да функционира в Литва още тази година.

Литва е обсъждала възможността за разполагане на противовъздушна отбрана с Германия, Швеция, Нидерландия, Италия и Гърция, но все още не са постигнати конкретни споразумения. От март и през следващите девет месеца германските въоръжени сили отново ще контролират въздушното пространство над балтийските страни.

През 2023 г. военновъздушните сили на НАТО в Европа са се вдигнали във въздуха повече от 300 пъти, за да прихванат руски военни самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Алианса, като по-голямата част от прехващанията са се случили над Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
НАТО Опъва - Да преди 1 месец
ама не ПВО-та, а Украинки!
44
7
 
10
 
! Отговори
V преди 1 месец
Рев на ***. Мечтаят Запада да загине,възхваляват Русия и даже не осъзнават,че и те ще заминат! Промити мозъци. Нищо няма да спечелят от руснаците. Не си мислете,че като дойдат тук и ще питат кой е русофил и кой не! Всички сте под ботуша. А ако толкова искахте Русия,да сте емигрирали там,а не по Европата! Не разбирам глупави или шизофреидни сте?!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 39 хаха,спри дрогата и алкохола определено ти деистват зле на празнатакратуна
42
0
 
7
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Ха-ха, "ротационно ПВО"?! Ако е като нашето ротационно правителство и управление, горка им майка на балтийските пудели! Да не дава Господ това "ротационно" ПВО да ги пази, само за час рашките са на брега на Балтика!
41
0
 
2
 
! Отговори
Бай ДРЪНЧО преди 1 месец
Абе тука мнооо яки тиктокърчета имате! Ша ги зема упентагона за военни съветници!
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Америка требва опъне чадърата и над путин, че както казват русофилите, е много слаб пълководец на nьлчищата! Работи за укрите!
39
1
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Трибалтийските Умирати да благодарят на съдбата, че у Русия не е на власт някой кът др. Сталин със съратника си др. Берия, със или без НАТО тези "териториални недоразумения" щяха да прекратят съществуването си за 24 часа и никой нямаше да посмее да гъкне!!!
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук виждам, че има хора, дето наистина си мислят, че русия воюва с НАТО. Нека само да ви светна, че русия би била натикана обратно в дупката, от която е изпълзяла дори само от новите членове - Швеция и Финландия. И някак си, аз лично, предпочитам България да е в съюз с Германия, Великобритания, Франция, Италия или САЩ и да сме в едно изречение с държави като Чехия, Полша, Гърция, Румъния, Литва, Латвия и Естония, отколкото да ни свързват с държави като Беларус, Чечня, Сев.Корея и Иран.
37
1
 
3
 
! Отговори
съответно преди 1 месец
"Русия планира да разположи военна база в ЦАР"" - а в прибалтиките няма нито руди нито минерали...
36
4
 
8
 
! Отговори
игра на издържливост преди 1 месец
Русия има ресурсите - а Европа? Хвърлрни във военна надпревара гейЕС ЕС без ресурсите от Азия и Африка докъде ще издържат?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А плешивия господин Жабешки Бутчета няма да го oпъвaт с чадър, щоту е у бункера на 10 метра под земята!
34
4
 
4
 
! Отговори
Косвени улики преди 1 месец
Урките са овър. Ред е на прибалтиките. Така го разбирам
33
5
 
2
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 1 месец
Значи руснаците да са спокойни. Щита, ако му нарисуват една червена точка в средата, ще е идеалната мишена!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист 30: Означава, че на *** му отрязаха квитанциите да възстанови СССР в посока балтийските републики. Ще си остане само с лукашенко.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нато може да опъне само патоците на Руснаците вчера на Киевското летище бяха изтърбушени два Патриота. Натовското ПВО не може да спре Руските ракети.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя ПВО щит дето опъват САЩ в Украйна даде много фира!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си влюбен в путин, значи не си прочел нищичко за него, освен ако не става въпрос за ceкcyaлно привличане!
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До L. там е работата, че не можеш дори да ги чуеш .... звук пристига след като вече си сготвен :)
27
6
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
НАТО опъва ПВО щит над балтийските републики, всъщност означава, че САЩ ще окупира Литва, Латвия и Естония
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инвестираните народни пyтински долари ще му донесат само загуба и никаква печалба!