НАТО опъва ПВО щит над балтийските републики

Не става въпрос само за системите за противовъздушна отбрана Patriot
26 мар 2024 11:08, Петър Бойчев
71
НАТО опъва ПВО щит над балтийските републики
Снимка БГНЕС

Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на комбинираните въоръжени сили на НАТО в Европа, е заявил, че Алиансът напредва в изпълнението на плановете за въвеждане на ротационна противовъздушна отбрана в балтийските републики, предава LRT.

Според него ротационната ПВО е "много важен аспект" от силите и средствата за възпиране на НАТО, съобщава Фокус. "И, разбира се, сега ПВО получава голямо внимание в Алианса", е добавил заместник-върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Блаунт е отбелязал, че "не става въпрос само за системите за противовъздушна отбрана Patriot". "Нека бъдем честни. Когато хората мислят за противовъздушна отбрана, те много често незабавно се насочват към системи като Patriot. Интегрираната система за противовъздушна отбрана е система от сензори и ангажиране, и то в различна степен".

В потвърждение той е посочил "изключителната иновация" на Украйна, която разработи акустична система за откриване и успешно сваляне на дронове тип "Шахед".

Предвид факта, че Руската федерация все повече се преориентира към военновременна икономика, Блаунт е призовал страните членки на НАТО също да ускорят развитието на своята отбранителна индустрия.

По-рано беше съобщено, че ротационната система за противовъздушна отбрана на Алианса, която беше договорена по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г., ще започне да функционира в Литва още тази година.

Литва е обсъждала възможността за разполагане на противовъздушна отбрана с Германия, Швеция, Нидерландия, Италия и Гърция, но все още не са постигнати конкретни споразумения. От март и през следващите девет месеца германските въоръжени сили отново ще контролират въздушното пространство над балтийските страни.

През 2023 г. военновъздушните сили на НАТО в Европа са се вдигнали във въздуха повече от 300 пъти, за да прихванат руски военни самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Алианса, като по-голямата част от прехващанията са се случили над Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братята от ИДИЛ (имам предвид братя по оружие!) се включват в приключването на РФ!
24
12
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Русия се бие срещу над 50 държави сама. САЩ се биха срещу държави, неподдържани от никого. Ирак за това време стовари всичките си къд в Израел, Патриот се омота и успя да свали само няколко по случайност. По-често Патриотите сваляха сами себе си, хаха. Е го казвам аз, каза го Скот Ритър.
23
7
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Понеже си личи че хич не отбираш от отбрана, хубаво е да знаеш че САЩ нападнаха Ирак след 10 години ембарго, демек обезкървяване на държава и армия, и там пропагандата е толкова силна, че още се крие колко точно жертви дадоха в Ирак, в момента базите на САЩ там се бомбят всеки ден, от друга страна Украйна години беше подготвяна от НАТО за война и виждаме резултата, още малко и половината територия ще я загуби
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опъва , на баба си килотите
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същият пво щит пази и Украйна . Терористи
20
8
 
7
 
! Отговори
Мазно турско кафе преди 1 месец
Свърхзвуковачтач ракета пво не я лови.Само Кличко смята обратното
19
16
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Копейките пак почнаха да обясняват колко беззъбо било НАТО. Да ви напомня че САЩ с няколко съюзника от НАТО превзеха Ирак за 4 седмици с незначителни жертви. Ирак е на 12 000 километра от САЩ. Русия , която има граница с Украйна за 2 години превзе няколко села със цената на стотици хиляди жертви. Този пример ясно показва кой е беззъбия.
18
6
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Особеното на свръхзвуковите ракети е, че като ги чуеш, вече е късно.
17
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Щом опъват щита в прибалтика, а не там дето трябва спешно-в Украйна, работата е ясна. Предсдохме Украйна, сега фронта ще го пробваме наново в Прибалтика. Тоя път малко по-подготвени.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те за това израел си направи железен купол щото патриотите са гола-вода!
15
4
 
8
 
! Отговори
Алекса преди 1 месец
На какво прилича Украйна с такъв "щит" разораната целина . А нема нужда
14
1
 
3
 
! Отговори
до 14-ти преди 1 месец
По острата ти реакция разбирам, че и ти не знаеш нищо :D
13
7
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Ето тъпият *** в целия си блясък. Не е чувал за комбинирани въоръжени сили, обаче сигурно се пъне че е ходил в казарма. (А за какво ни е Съвместно командване на силите в България?). Не разбрал какво е ротационно ПВО. Обаче знае, че ще ни излезе скъпо. ТАпако, излезе ни скъпо когато руснаците ни поробиха за 45 години. Сега всичко е евтино.
12
1
 
6
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
Правилният ход! То и един 20-метров ров да изкопаят, та да е ясно къде свършва Европа и къде се почват азиатските пълчища...
11
3
 
5
 
! Отговори
Статията изглежда преди 1 месец
е написана от ИИ. "Комбинирани въоръжени сили", това нещо като "омлет асорти" ли е? И така и не стана ясно от статията какво значи "ротационно ПВО". В смисъл, тоя месец едните са там и пазят, другия месец други, не стана ясно. И цялото това плашене с Торбалан ще ни излезе скъпо, както финансово така и икономически. А и ми се струва, че "главнокомандващите" не знаят какво значи "икономика на военни релси".
10
3
 
8
 
! Отговори
ачо преди 1 месец
Правилното заглавие е "Русия опъва ПВО-то на НАТО". При това - с ракети, които отдавна са свършили
9
5
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Опъва докато Русия не опъне ОТАН.
8
12
 
4
 
! Отговори
ьььь преди 1 месец
НАТО е толкофа флегматична организация, че разцепи *** на Югославия за 72 дена и то с по-малко жертви от сръбска страна, отколкото руснаците причиняват за ден.Питай Кадафи и Саддам какво е да си на грешната страна. И Путягата скоро.
7
2
 
6
 
! Отговори
Гатю преди 1 месец
Ба те упраиха покрайнината , та сеа и 3балтийскити вимирати ша упраят
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме ги тия щитове в Украйна.