Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура

Нападенията са били в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област
11 апр 2024 10:30, Елка Василева
63
Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура
Снимка: архив, БГНЕС

Русия извърши "масирана атака" срещу Украйна през нощта, насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна, съобщиха тази сутрин украинските власти, цитирани от Франс прес.

"Врагът отново атакува енергийната ни инфраструктура", заяви в Телеграм украинският министър на енергетиката  Херман Халушченко. Атаките са насочени към "производствени съоръжения и електропреносни системи" в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област, добави той.

Още по темата
Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, съобщи компанията в Телеграм днес, без да уточнява местоположението им.

За да осъществи "масираната си атака" срещу Украйна, Москва е използвала крилати ракети и ирански дронове "Шахед", се посочва в ежедневния доклад на украинския Генерален щаб, публикуван във фейсбук. Според армията Украйна е успяла да унищожи 37 от 40-те безпилотни самолета, изстреляни срещу нея.

В град Харков и околностите му Москва е нанесла "най-малко 10 удара по жизненоважна инфраструктура", заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души обаче са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция руската армия е използвала ракети, за да нанесе удар по втория по население град в Украйна. "Съдейки по това, към което се стреми руският агресор, в Харков са възможни проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено през следващите няколко часа, така че планирайте съответно пътуването си", написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител добави, че се предприемат действия за справяне с прекъсването на електрозахранването.

Киевска област е била подложена на "масирана атака" с дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Нападнат е "обект от критичната инфраструктура", добави той, без да предостави повече подробности.

В южната област Запорожие губернаторът Иван Федоров съобщи за "масирана атака" с използване на ракети, която е причинила щети на енергийна инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха Телеграм, че на територията на енергийна инфраструктура в Одеска област е избухнал пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

Малко преди 08:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) на територията на Украйна беше отменена въздушната тревога.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, припомня АФП. Вчера при нощни нападения в Харковска и Одеска област бяха убити 7 души и засегнати два енергийни обекта, което доведе до прекъсване на електрозахранването в двата района. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Киевска област е бил унищожен обект от критичната инфраструктура. Това е най-мощната в областта ТЕЦ 1800МВт. Все още гори. Край Одесса е унищожена база с румънски наемници.
33
9
 
34
 
! Отговори
Украйна=терористи преди 1 месец
Когато фашистка Украйна изби над 140 руски граждани по зверски начин в кинотеатъра в Москва тогава украинофилите ни риваха, нали?
32
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Xoxлите започнаха да разбират, че имат голям, ама много голям късмет с Путин! На третата(!!!) година руснаците започнаха да унищожават енергийната система на xoxлите и това заради ударите на укрите по рафинериите в Западна Русия. Американците удариха енергийната система на Сърбия на третата минута... Сдавайса, xoxоль!
31
6
 
26
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 месец
ето руснаците вече прилагат нормална военна тактита - трянва да сте доволни!
30
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Триполската ТЕЦ, която е 13км на юг от Киев е била една от поразените. Това е най-голямата топлоелектрическа централа на Киевския енергиен център и една от най-големите в Украйна (електрическа мощност 1,8 GW).
29
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
28
6
 
29
 
! Отговори
2 години отсрочка преди 1 месец
дадоха руснаците на укропитеците - и пак недоволни! Американците още в началото се чудеха защо има ток в украйна и защо мостовече са по местата!
27
6
 
27
 
! Отговори
Иска преди 1 месец
Ми се да питам Зеленски да ли заслужава да слуша краварите , само и само да не му блокират сметките с откраднатите пари? Заради неговата глупост и алчност, страда цяла държава. Позорът на Украйна- Зеленият.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най хубавите БТРи ви дадохме и пак ви надупиха укри ***! Ама на укрите май им хареса да ги хрантути Света и точат операцията с планиране на виртуални контранасъпления през лятото
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
22, армията помага, когато страната е на клошарско ниво. Когато преди години в Хаити дойде земетресението, помогна пиндостанската армия и там си остана. Русия е богата, самодостатъчна и подредена държава. Наводненията и справянето с последствията от тях са грижа на руското МЧС.
24
5
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Що така бре, Патриотите не вършат ли работа или и те дадоха фира?
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази нощ и поляците вдигнаха във въздуха цялата своя и отан-авиация.
22
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Руското позорище. Страната им е пред колапс след наводненията, но армията им вместо да помага се занимава да убива деца.
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два майора: 11 причини да се евакуирате. Първо долитат ракети и дронове, после - КАБ и ФАБ, а накрая чувате артилерията.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лашшшкаййййй!!!! .........Работаем по целях.
19
6
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Малко е Русия трябва да вземе пример от евреите и да кара всичко под ред,както в Газа.
18
15
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
Щото Русия не проси оръжие от Северна Корея, Иран и Китай нали ***
17
12
 
19
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Путин се бие срещу всичкото оръжие в складовете на НАТО , иначе киевската шайка отдавна да е заличена ...Даже вчера шефа на НАТО за Европа каза в прав текст - без САЩ Украйна губи тая война до месеци ;)Над 130 млд в оръжие ...
16
3
 
15
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама туй е в чест на международния ден на авиацията и космонавтиката (който е утре). Тъй като укронациститите не го признават (заради Юрий Гагарин), а и смениха имената на всички улици в бившата Укриана, наименувани на него, фойерверките са в този вид. Предстявям си пък каво ще е утре...
15
15
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Мда === Ами то Пyтягaтa прави или поне се опитва да прави същото в Украйна, ама не може. Слабичка му е Червената Армия. Иначе за 3 дни щеше да превземе Киев и да сложи Янукович обратно на власт и да превърне Украйна в подобие на Беларус, Чечня и Грузия :))) Ама не може, не можеееееее.....