Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура

Нападенията са били в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област
11 апр 2024 10:30, Елка Василева
63
Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура
Снимка: архив, БГНЕС

Русия извърши "масирана атака" срещу Украйна през нощта, насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна, съобщиха тази сутрин украинските власти, цитирани от Франс прес.

"Врагът отново атакува енергийната ни инфраструктура", заяви в Телеграм украинският министър на енергетиката  Херман Халушченко. Атаките са насочени към "производствени съоръжения и електропреносни системи" в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област, добави той.

Още по темата
Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, съобщи компанията в Телеграм днес, без да уточнява местоположението им.

За да осъществи "масираната си атака" срещу Украйна, Москва е използвала крилати ракети и ирански дронове "Шахед", се посочва в ежедневния доклад на украинския Генерален щаб, публикуван във фейсбук. Според армията Украйна е успяла да унищожи 37 от 40-те безпилотни самолета, изстреляни срещу нея.

В град Харков и околностите му Москва е нанесла "най-малко 10 удара по жизненоважна инфраструктура", заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души обаче са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция руската армия е използвала ракети, за да нанесе удар по втория по население град в Украйна. "Съдейки по това, към което се стреми руският агресор, в Харков са възможни проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено през следващите няколко часа, така че планирайте съответно пътуването си", написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител добави, че се предприемат действия за справяне с прекъсването на електрозахранването.

Киевска област е била подложена на "масирана атака" с дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Нападнат е "обект от критичната инфраструктура", добави той, без да предостави повече подробности.

В южната област Запорожие губернаторът Иван Федоров съобщи за "масирана атака" с използване на ракети, която е причинила щети на енергийна инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха Телеграм, че на територията на енергийна инфраструктура в Одеска област е избухнал пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

Малко преди 08:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) на територията на Украйна беше отменена въздушната тревога.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, припомня АФП. Вчера при нощни нападения в Харковска и Одеска област бяха убити 7 души и засегнати два енергийни обекта, което доведе до прекъсване на електрозахранването в двата района. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старци плачат на кадри от ЮТУБ в наводнените градове- ...всеки ден по ТВ говорят колко зле са в ЕВРОПА- а ние благоденстваме- аз съм с 200лв пенсия- старец се обажда- аз след 42г с 380лв...тия с руската пропаганда защо не отидат в КОМИ да работят а заминават в ЕС...
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те нали уж нямаха ракети руснаците, бяха ги привършили преди година и нещо.... Укропропагандата издиша :))
12
9
 
19
 
! Отговори
Илон Мъск преди 1 месец
" Украйна няма шанс , дори и да получи исканите 60 млд. Киев вече е загубил войната"
11
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги ли откриха най после нацистите- нали Вова тръгна да търси нацистите, а то какво изби над 570 деца отвлече над 1700 и сега какво дири там защитава руснаците като ги избива ли- РУСКИЙ МИР- ПАРДОН БЛАТО!
10
11
 
28
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
На практика Украйна почти не разполага с електроенергийно производство ...нека постоят малко на тъмно та да се вдигнат и да избият хунтата в Киев.Путин като човечен тип изчака да мине зимата и студовете и ги подхвана сега ...вижте какво правят еврейските главорези с Палестина и какво прави Русия
9
24
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Opките воюват с инфраструктурата, болниците и жилищните блокове в Украйна, защото са нацистки. Не са комунистически като в Мордор, с графити на сърпове и чукове по тях :))))))
8
22
 
13
 
! Отговори
hxn преди 1 месец
Представям си ако ни нападнат руснаците и нямаме ток, колко ще са доволни хората и как ще продължават да пишат "Мачкай Вова."
7
5
 
21
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
От десетина дни Украйна внася огромно количество електроенергия - 18600 Mwh , което е 18 ядрени реактора с големината на шести блок в Козлодуй.... с пари които няма и един ден ще трябва да връща.
6
9
 
26
 
! Отговори
Гонзо преди 1 месец
Бий бий бий украинската чорба по главата, чичо Вова! Бий бий бий!
5
18
 
9
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 месец
Вместо да спасяват народа си от наводненията те хабят пари за война. Тотален ***
4
17
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
Но пък като им думнат някоя рафинерия копейките реват, че е тероризъм.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще да са яки перални! Представям си ако ги запукат с истински ракети. Муахахахаа..
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой казва че руските перални не вършат работа..
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай, Вова!