Русия иска да превземе Часов Яр до 9 май

Това твърди висш украински военен
14 апр 2024 21:55, Александър Попов
91
Русия иска да превземе Часов Яр до 9 май
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висш командващ офицер на Украйна заяви, че руските сили се стремят да превземат град Часов Яр до 9 май, с което поставят началото на важна битка за контрол над високите части в източната част на страната, където Русия съсредоточава нападенията си.

9 май е датата, на която Русия отбелязва победата на Съветския съюз във Втората световна война с ежегоден военен парад на Червения площад, наблюдаван от руския президент Владимир Путин.

Бързото превземане от Москва на града с предвоенно население от 12 200 души, разположен западно от окупирания град Бахмут, би означавало нарастваща руска динамика на бойното поле, докато Украйна се бори със забавянето на западната военна помощ.

Генерал-полковник Олександър Сирски, който този уикенд предупреди, че ситуацията в източната част на страната се е влошила, заяви, че Русия съсредоточава усилията си западно от Бахмут, за да се опита да превземе Часов Яр, преди да се насочи към град Краматорск.

Бригадите на Киев засега удържат атаките в Донецка област и са подсилени с боеприпаси, безпилотни самолети и устройства за електронна война, каза той в изявление в месинджъра Telegram.

"Заплахата остава актуална, като се има предвид фактът, че висшето руско военно ръководство е поставило на своите войски задачата да превземат Часив Яр до 9 май", каза той, без да уточнява.

През последните седмици войната ескалира, като Русия нанесе три масирани въздушни удара по украински електроцентрали и подстанции, което породи опасения за устойчивостта на енергийната система, която беше затормозена през първата зима на войната.

Часов Яр, който е пресечен от канал, се намира на 5-10 км от Бахмут - опустошения град, превзет от Русия през май миналата година след месеци на кървави боеве.

Сега Украйна се сблъсква с проблеми, свързани с човешкия ресурс и недостига на артилерийски снаряди, които се утежняват от дългото забавяне на жизненоважната военна помощ от САЩ, която се бави в Конгреса от месеци.

Роб Лий, старши научен сътрудник в Института за външнополитически изследвания, мозъчен тръст във Филаделфия, заяви в X, че Часов Яр вероятно ще се окаже важна битка.

"Часов Яр е разположен на защитимо високо място. Ако Русия превземе (града), тя потенциално би могла да увеличи скоростта на настъпление по-навътре в Донецка (област) като част от очакваната лятна офанзива", каза той.

"Руските сили все още ще трябва да преминат канала, за да превземат града, но те вече са достигнали канала югоизточно. Незабавното увеличаване на доставките на боеприпаси може да се окаже от решаващо значение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жалки форумни диванни уркофили!!! ;)
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И това кой го каза и кога?!? Ванга ли питахте?!?
59
10
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
През ВСВ, СССР разчитайки на ресурса на "злите капиталисти" Англия и САЩ за 3 месеца взе Украйна от немците, съвременна Просия 3 години се мъчи да напредне 2 км и моли титани като Северна Корея за помощ! Толкова за митичната руска мощ и това за пореден път доказва, че през ВСВ СССР без помощта на капиталистите щеше да бъде заличен, което за наше огромно съжаление САЩ и Англия не допуснаха!
58
1
 
6
 
! Отговори
Другарят Путин преди 2 седмици
Предайте се или ще бъдете унищожени!
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия не бърза за никъде. Сигурно е едно, ще победи!
56
14
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 седмици
До Вълканов Да речем,че си прав,но ти говориш за краткосрочен хоризонт,а ние-колективния Запад ще оделим брутален ресурс,и бавно,методично,бес да бързаме десетилетия напред ще точим кравта на мечката,и ще го правим заедно и в синхрон!
55
5
 
17
 
! Отговори
Вълканов преди 2 седмици
Неможахте да раберете Руската стратегия на заграждане в чували и пъъъълно унищожение на хванатото в чувала. Часови яр - източната му част е превзета, от север и юг непрекъснат унищожителен огън с бомби. Руснаците не бързат, бавно стягат обръча. Полетата са пълни с убити и тежко ранени украинци, мирзмата на умряла плът се разнася в околноста. В скоро време французите ще отчетат грешката си, оставяюки стотици трупове. Франция ще навлезе в режим на протести.
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ещом висш УКРАИНСКИ воен го твърди, то няма как да не е самата истина. В Уката са все пророци и умници. Затова и така добре са се уредили.
53
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Природата помага на рашките. Не могат по суша и въздух, става бавно, но вече могат да превземат по вода. Да стягат кораблите. Блатата станаха плавателни езера. Батюшка Путин ще се преквалифицира на бункерен подводничар. Вперьооод!
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В момента украина прилага хитра тактика и стратегия-постепенно отстъпва, нанасяйки тежки поражения на руската армия като по този начин я вкарва в т.нар чувал. В момента в който стигнат до полската граница, чувала се затваря и ... Ето ви 9-ти май! Нищо не са превзели и няма да превземат.
51
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дотогава половин Русия ще е под вода. Как ще го превземат, с подводница ли?
50
21
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 седмици
Не бързаме за никаде,имаме цялото време на света! Ще помогнем на русия да умре!
49
2
 
18
 
! Отговори
Юлиян до 68 преди 2 седмици
"Зля" сте,много зля!Още си живеете с представите за Русия от 90-те.По-скоро вие повече приличате на просяци отколкото руснаците.
48
3
 
13
 
! Отговори
Юлиян до 67 преди 2 седмици
Това ви остава-да се надявате на природните бедствия.Надали ще стане.
47
4
 
9
 
! Отговори
Ми преди 2 седмици
разгледах го в Гуглето. Хубаво градче. постройките са малко стари. Соц стил. Имат нужда от ново застрояване. Жалко за парковете. Ще си отидат хубави дървета.
46
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
русия дано да не успее, ако повече природни бедствия ги ударят ще са заети с друго различно от убиване и разрушаване!
45
4
 
19
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 2 седмици
И един мармот завива ФАБ-3000 в шоколад
44
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма даже и намек за обкръжение и даже не са достигнали канала. Имат още предградия да превземат.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютни глупости, както обикновено.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ами много е възможно ,града лека полека изпада в обкръжение , тока си замина -тоест няма да има и вода ,без продоволствие как се изхранват половин милион гърла ,мунициите не се безкраини и най-хубавото е че ако се повтори Авдеевка всеки фашист вътре няма да бъде повече на флонта -тоест ще се отвори дупка от няколко дивизии