WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още

Без свежа сила в армията и западна военна помощ положението става много тежко
17 апр 2024 20:17, Петър Бойчев
381
WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още
Снимка БГНЕС

Стратегията на Владимир Путин да използва забавянето на помощта на Запада за Украйна се оказа печеливша и следващите месеци може да променят драстично хода на войната в полза на Русия, предупреждават в редакцията на американския вестник The ​​Wall Street Journal.

"Без попълването със свежа сила и западно военно оборудване, Украйна може да се сблъска с допълнителни загуби на територия и на най-добрите си войски, помрачавайки всяка надежда да си върне почти 20% от окупираната си територия“, пише вестникът.

В същото време, отбелязва WSJ, Русия надделява бавно и търпи големи загуби в личен състав и техника. Ако Украйна успее да издържи тази година и да попълни силите си, може да се опита да контраатакува.

Но с несигурното бъдеще на американската помощ и неспособността на европейските страни да увеличат значително помощта с бързи темпове, перспективите на Украйна да обърне войната в своя полза намаляват, пише Фокус.

Фронтовата линия почти не се движи, благодарение на украинската смелост и изобретателност, както и на руските тактически слабости.

"Ние сме по-ефективни и по-напреднали в технологично отношение“, казва украински офицер, който командва единица близо до Авдеевка. "Те се връщат у дома след всяко поражение, но ние губим земята си, домовете си, хората си“.

Сега Русия се опитва да напредне на няколко фронта. Критичната цел е град Часов Яр, разположен високо на запад от Бахмут. Превземането му ще отвори пътя за атаки срещу други градове, като Константиновка и Краматорск в Донецка област, която е основна цел за Путин.

В същото време някои представители на западното военно разузнаване смятат, че сега Русия е съсредоточена по-малко върху постигането на незабавни териториални придобивки и повече върху подкопаването на способността и волята на Украйна да се бие. Увеличените атаки с дронове и ракети на Русия имат за цел да демонстрират нейната сила, да отслабят ресурсите на Киев и да покажат на западните поддръжници на Украйна, че подкрепата им е напразна.

Сериозните скорошни щети на украинската инфраструктура показват, че възможностите за противовъздушна отбрана на страната намаляват, казват анализатори.

В допълнение, липсата на значителна допълнителна жива сила в Украйна означава, че загубите се компенсират поетапно в части, които остават на един участък от фронта за дълго време. Тази ситуация създава мозайка от звена от различни бригади, които се опитват да комуникират и да си сътрудничат ефективно, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: украйнаРусиятеритории
Още от НОТИФИКАЦИИ
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
2
 
! Отговори
Деди преди 1 седмица
Не може, а сигурно ще загуби, и то най-апетитните и благородни земи отсам Днепъра. Тази велика река става за новата демаркациионна линия. Друго, май рашките не желаят?
300
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Сега с новата помощ Украйна ще загуби още територии. Незнам от коя част, защото тя е парчедисана между западните държави и САЩ. Украйна като такава май не остана нищо....
299
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Отъкде да дойде тази свежа сила в укр армия? Че те половината от младите мъже избягаха, ядат и пият по курортите в Европа и Азия и се правят на патриоти. Дори да им се даде оръжие, няма кой да борави с него.
298
6
 
44
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Украйна и шансове!Единствено за бърза капитулация.Но шайката на Зеленски знае,че след това идва "краят".Значи бавна агония,демографски срив и ...имало едно време Украйна.Това са вероятностите.
297
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И 601 милярда помощ да гласуват за Украйна, това няма да я спаси. Само за 4 месеца "контранастъпление" само САЩ наляха 140 милярда в Украйна. Европа наля още поне 40. За сравнение - цялата операция Пустинна Буря струва 80 милярда. Пустинна Буря смаза тотално Ирак. Украинското "контранастъпление" смаза тотално украинскатъа армия и възможности да се бие. И глътха 180 милярда. Със 100 милярда повече от Пустинна Буря, а резултата беше негативен. Правете си изводите сами.
296
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна никога не е имала шанс да си върне териториите. Дори напротив - тенденциата е да загуби още територии. Някакви илюзии тука се разпространяват. Някакви фантасмагории.
295
3
 
14
 
! Отговори
Кузкина майка преди 1 седмица
Това го казва вестник Уол стриит. А Лавров казва: " Такое государство не будет"На кой ли да вярваме? Вестникарите: Стига цитирахте. Един мъж с топки няма ли между вас. Да направи коментар. Ппуткй с ппатки сте всички български вестникари. Не само от Днес. Всички. Пер вагинум сте стигнали до тези позиции ако сте жени, ппуткий с ппатки сте ако сте мъже.
294
3
 
46
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
Въпросът вече е какво ще остане от Украйна!Всичко над 50% ще е огромен успех за хохлите.
293
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава Русия ,долу Украйна ,сащ,ЕС,и НАТО
292
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 306 никой не помни кой какво му е казал на чашка преди 25 г. Ти явно си водиш записки с пиянските брътвежи на познатите си. Ето, че те е преметнал.
291
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Тръмп не му е до Украйна сега. Яйце му се пече. Републиканците ще гласуват ЗА. Вече е договорено. Вкл. с поляка.
290
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както каза един мой познат преди повече от 25 години: Никой на запад не иска голяма, силна и богата Украйна и ще струват и правят да я унищожат. Излезе прав. С тази война засега се удрят поне три заека: Слаба Украйна; скарана с Русия; ЕС губи суровинния си придатък Русия и отслабва още с миграционния натиск.
289
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 301 Не зависи от републиканците просто. Не е било подлагано на гласуване, че да знаеш.
288
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2030 г. Руските войски настъпват стремително към Киев. От площадката на Мавзолея на Вл. Вл. Путин беше изстреляна безаналогова ракета, която улучи ключова плевня в Ростов на.Дон, пълна с украински генерали.
287
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази статия прилича на наша от края на 90-те години. Написали нещо, на което и грам не вярват, тъй като някой се самозалъгва, че четящите ще повярват. Но пък е спазен мейнстрийма и е избегнато позвъняване по телефона или размахване на пръст или орязване на тираж и премиални.
286
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна такива шансове никога не е имала. Бе обречена още от 1991 година. А през 2014-та това стана ясно и на малките деца.
285
4
 
17
 
! Отговори
До 300 преди 1 седмица
Вече 5 пъти го гласуват и 5000 пъти Републиканците им казаха че няма как да стане това !
284
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В събота гласуват 61 млрд помощ за Украйна. Нидерландия и Германия изпращат тези дни ПВО.
283
4
 
31
 
! Отговори
WSJ ПРЕДИ 1 ГОДИНА преди 1 седмица
Статия: ""Украйна подготвя мащабно контранастъпления което има потенциала да свали режима на Путин . Ето как ще се случи това ......."""
282
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А само преди две години, Урсула фон дер не знам си коя, облечена в жълто-синьо костюмче, каза че "Путин ще се провали, а Европа ще надделее"....край на цитата. Може даже да си изровите статията от архива, ако смятате че ръся тук руска пропаганда...!