WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още

Без свежа сила в армията и западна военна помощ положението става много тежко
17 апр 2024 20:17, Петър Бойчев
381
WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още
Снимка БГНЕС

Стратегията на Владимир Путин да използва забавянето на помощта на Запада за Украйна се оказа печеливша и следващите месеци може да променят драстично хода на войната в полза на Русия, предупреждават в редакцията на американския вестник The ​​Wall Street Journal.

"Без попълването със свежа сила и западно военно оборудване, Украйна може да се сблъска с допълнителни загуби на територия и на най-добрите си войски, помрачавайки всяка надежда да си върне почти 20% от окупираната си територия“, пише вестникът.

В същото време, отбелязва WSJ, Русия надделява бавно и търпи големи загуби в личен състав и техника. Ако Украйна успее да издържи тази година и да попълни силите си, може да се опита да контраатакува.

Но с несигурното бъдеще на американската помощ и неспособността на европейските страни да увеличат значително помощта с бързи темпове, перспективите на Украйна да обърне войната в своя полза намаляват, пише Фокус.

Фронтовата линия почти не се движи, благодарение на украинската смелост и изобретателност, както и на руските тактически слабости.

"Ние сме по-ефективни и по-напреднали в технологично отношение“, казва украински офицер, който командва единица близо до Авдеевка. "Те се връщат у дома след всяко поражение, но ние губим земята си, домовете си, хората си“.

Сега Русия се опитва да напредне на няколко фронта. Критичната цел е град Часов Яр, разположен високо на запад от Бахмут. Превземането му ще отвори пътя за атаки срещу други градове, като Константиновка и Краматорск в Донецка област, която е основна цел за Путин.

В същото време някои представители на западното военно разузнаване смятат, че сега Русия е съсредоточена по-малко върху постигането на незабавни териториални придобивки и повече върху подкопаването на способността и волята на Украйна да се бие. Увеличените атаки с дронове и ракети на Русия имат за цел да демонстрират нейната сила, да отслабят ресурсите на Киев и да покажат на западните поддръжници на Украйна, че подкрепата им е напразна.

Сериозните скорошни щети на украинската инфраструктура показват, че възможностите за противовъздушна отбрана на страната намаляват, казват анализатори.

В допълнение, липсата на значителна допълнителна жива сила в Украйна означава, че загубите се компенсират поетапно в части, които остават на един участък от фронта за дълго време. Тази ситуация създава мозайка от звена от различни бригади, които се опитват да комуникират и да си сътрудничат ефективно, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: украйнаРусиятеритории
Още от НОТИФИКАЦИИ
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 236. И какво толкова направи НАТО? Иран си порази целите които си беше набелязал
240
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
BG може едно 40 000 украинско говорящи украински мъже и жени да Чемоданизира-Гаражира - Контейнерира и аде според новия закон на Г-н Зеленски за Украинската Кенефизация да му даде тези с радост завръщащи се в Родина Матка да де имплантират като крайници, карантия и жлези на закъсали в ЕУ пациенти финансиращи с бюджетите си организирането, провеждането и доставките на необходимите имплантатнти за благото и доброто на Зеленски и сърпапрухата му
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 237. Замо един арогантен англосаксонец, да не кажа нацист, може да излезе с такива оправдания като теб.
238
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 260. В това 20 милиона влизат и цивилните жертви от руска страна. Знаеш ли колко невинни хора са избили нацистите ?
237
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И къде Наполеон е разглобен на части от руснаците ? Или пък Хитлер, който стартира операция Барбароса с 4.5 милиона армия, а СССР дава 20 милиона жертви
236
8
 
18
 
! Отговори
яажт преди 4 седмици
Никой няма шанс срещу Русия !Запомнете го "псевдо западняци" Колко сте смешни...
235
7
 
20
 
! Отговори
никой преди 4 седмици
Защо не смеете да влезете в Украйна да победите Русия на полето на боя, бе? Защо НАТО не смее? Защо НАТО се разшири с половин Европа, и какво от това, каква Финландия, каква Швеция бе, 1 трилион военен бюджет, Русия само 70 милиарда! Какво от това, като не смеете да влезете в Украйна. Путин ви направи разногледи, направо ви разпори европедеpacките rьзове.
234
8
 
9
 
! Отговори
НАРОДА преди 4 седмици
На целия Свят е ясно, че щом сили като Наполеон и Хитлер бяха разглобени на части в Русия, то хибридната нацийка от 20 минутки наречена с името на цял континент няма как да постигне фрагментирането на Русия ;) Всичко друго е пиккаене срещу силен вятър :)))
233
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Индианците са умирали от различни болести през Средновековието когато европейците са пристигнали там. Сблъскали са се две различни култури, което е довело до вируси.
232
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя е от поколението прочело само Винету и образовало се от уикипедия и някоя фантастика .Ама и тя е писана от неграмотници като самия него .Наскоро французите скочиха оскърбени стрещу новия филм Наполеон-пълен с измислици и исторически несъответствия
231
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кво ми цитирате псевдожурналисти като Карбовски. Нещо от оня медиен полковник няма ли да ни осведомите? Аман от разни медиийни шамани, дето прокарват нечея съмнителна кауза. наивниците не са свършили, показателно е че гласуваха за яне янев, бареков, славчо и др. подобни едновдневки.
230
14
 
9
 
! Отговори
съветски маймуни преди 4 седмици
Споко, Конгресът гласува няколко милиарда долара военна помощ за Украйна. Войната продължава докато падне последният съветски терорист с име на женски полов орган.
229
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дрън-дрън, вай-вай. Русия слаба, ама бие. Ама пак нр бие толкова де. Ама все пак бие. Ох. Украйна силна, ама губи. Ама не губи толкова де. Ама пак губи. Въх. 3oмбита, изтрайте още малко, че идват избори в Европа и САЩ. Вярвайте ни дотогава, пък после пак. Че къртицата е слаба, а силно - племето Балумба.
228
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Апокалипто" е за Мексико, другарю начетен евроатлантик, където има много индианци.
227
8
 
2
 
! Отговори
Певе о? преди 4 седмици
Днес Атакамси,Щорм Шадоу и дронове са си били като у дома в Крим.Нито една свалена ракета,нито един свален дрон.
226
10
 
3
 
! Отговори
до 229 преди 4 седмици
Индианците са водели много войни срещу американците, никой не е тръгнал ей така да трепе индианци. А и освен това не мисля че популацията им е била голяма като се има в предвид традициите и обичаите и да се избиват едни други в жертвоприношения и т.н. Не си ли гледаш филма Апокалипто?
225
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всъщност няма никакво значение какво предлага Русия, защото никой не я е питал. Никой не преговаря с терористи.
224
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес в Крим-голяма жега и голяма жътва.
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Във САЩ индианците са богати и имат бизнеси,". В САЩ има 5 милиона индианци. В Русия има 30 милиона не руснаци. Кой може да разреши загадката за липсващите индианци в САЩ?
222
7
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 седмици
Всяко предложение на Русия е по-лошо от предходното и по-добро от следващото !