Свинско с диоксин и у нас. 60 тона засечено в складове

Внесено е в началото на декември, а ДВСК хванала пратките в Пловдив и София
8 дек 2008 15:43,
29
Свинско с диоксин и у нас. 60 тона засечено в складове
Снимка:Булфото

Инспектори от ДВСК засякоха и наложиха забрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Партидите са открити до 11,00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщават още от Националната ветеринарномедицинска служба.

България получи сигнал за заразеното с диоксин ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни службата.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага забрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.

След това от тях ще се взимат проби за анализи.

Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават.

Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните членки.

Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Ветеринарите са препоръчали на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.

НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция "Качество и безопасност на храните" към Министерството на земеделието и храните и представител на Министерството на здравеопазването.

От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.

България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Санитарните власти в Брюксел и Дъблин продължават да проучват случая, като от Еврокомисията увериха, че ако се наложи, ще бъдат взети допълнителни предпазни мерки.

Причината за наличието на диоксин в месото, внесено от Ирландия, е опаковката на храната, която приемали животните.

Това показват първите резултати от разследването, съобщи The Times.
 
Правителството на Ирландия е призовало да бъдат изтеглени всички продукти от свинско месо, произведени след 1 септември, след като се разбра, че нивото на диоксин превишава от 80 до 200 пъти допустимата норма.

Предмет на разследването е станал завод за производство на храни, който е снабдявал десет свинеферми в Ирландия и други девет в Северна Ирландия.

Според британски източници заразяването на месото е свързано с използването на пластмасови опаковки, съдържащи диоксин.

Мухлясалият хляб, който не се изкупува в супермаркетите, обикновено се преработва за храна на свинете, обяснява още The Times.

Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
bul преди 15 години
А ние пуснахме Майкъл Шийлдс...
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега разбирам игнорамуса писал това повествование защо не се е подписал - "Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години."Ето я причината!Идиотче недоучило, може и никога да не го предизвика, може и на петата минута след приемането.Как може да пишете такива неща бе хора, кой ви поръча тия глупости?
26
0
 
0
 
! Отговори
Iveca преди 15 години
Q go daite tova svinsko nasam da vidime ot 10-tina purjolki ko 4e mi stane. Nema da mi stane li, kvo? Ai siktir. Posle shto irland4etata bili agresivni. 60 tona li she ni se oprat na nas BULGARITE, q stiga - da ne sum vi 4yl !
25
0
 
0
 
! Отговори
Hennessy преди 15 години
Poshtipni go, ako izrumji na angliiski e ot Irlandia, ako ne e ot ymrelo bulgar4e-una4e!!! Posle kykite shto me spirat sus 220 sled Plovdiv posoka Stara Guzora. Batka, to tam smurdi ta se ne disha na edno mestence... Vie svinsko she mi qdete. Ono svinskoto ot Ireland kak da go poznaeme - na barbekuto kat cvur4i na angliiski bez akcent li?
24
0
 
0
 
! Отговори
няма преди 15 години
Ние вече сме си калени от бързи храни,безалкохолни,натурални сокове(да бе),кисели млека , САЛАМ и много други от блицкия магазин!
23
0
 
0
 
! Отговори
анонимно преди 15 години
Когато някое месо е негодно или старо,го купува месопреработвателна фирма(Взима го много ефтино),и го пражи на кренвирши или салам.Понякога го пускат на пазара не преработено,но само като изглежда нормално и не е изгнило.Не само негодно месо слагат в колбасите ,а и черва и краиници.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
цигарите са вредни не пушете за БОГА
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МНОГО ВЕГЕТАРИАНСКА ЗЛОБА ОТ 14, А ДЕДО ПОП КАТО ПОСТИ СИГУРНО ЧЕ МУ ПОРАСТАТ КРИЛА И ЧЕ СПЕЧЕЛИ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА РАЙО.
20
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Кой не спазва пости ,а?????? :) Казаха първо че няма директен внос от ИРЛАНДИЯ !!!значи има внос от Германия или ФРАНЦИЯ !!!! така че си опичайте акъла и спазвайте ПОСТИТЕ!!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
"Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години." с акцент на 30-40 години.Вижте сега: нас такива неща не ни плашат.По време на Чернобил хората беряха радиоктивни гъби, после цял месец си хапваха радиоктивни храни, пиеха радиоктивна вода и???? - все още сме живи и здрави, леко мутирали, но живи.После: саламите, кренвирши и т.н. деликатеси съдържат соя, тоалетна хартия /неизползвана слава богу/, кожи, остатъци и т.н. , плодовете и зеленчуците ни - пълни с нитрати.И пак нищо ни няма!Последните 15-20 години се научихме на глад, както и да оцеляваме. Така че си спестете усилията - 30-40 години за европееца са си поне три поколения при нас. След три поколения тия 60 тона свинско ще сме ги изяли и забравили и пак ще си оцеляваме кротко кротко
18
0
 
0
 
! Отговори
JD преди 15 години
Какви са тези диоксинови опаковки? Ужас!Поредно доказателство - по-хубаво от домашното няма!
17
0
 
0
 
! Отговори
oh преди 15 години
Zatova shte sme mnogo bolni, mrem , i aivno i tova go planira naikoj tyk,,ne my pyka za narodesa,vmesto da davat pari i nashenesa sam da go proizvejda tova svinsko
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей затова ни направиха тази демокрация, да ни продават *** си и да им ставаме аргати....
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Необясними са тез мераци на човека-да умре здрав...
14
0
 
0
 
! Отговори
Retro преди 15 години
Да му мислят гадните месоядци..
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не забравяйте, че живееме в България! Тук ще изкарат и най-негодното месо годно, за да не се развали бизнеса на някоя мутра.
12
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
ние се смеем на селяните че са прости и миризливи те пък си живеят спокойно до 100
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕМА СТРАШНО - И ТОВА ЧЕ ГО СМЕЛИМ!!!НИЯ ТУКА ЗА 20 ГОДИН ЩО СМЕ ИЗЯЛИ БЕЗ ДА СЕ УСЕТИМ,ЧЕ ТОВА ЛИ ЩЕ НИ СЕ ОПРЕ...ХИ-ХИ
10
0
 
0
 
! Отговори
j преди 15 години
в салатите с майонези се слагат канцерогенни Е-та, като Е 211, Е 213. мисля, че на запад са забранени.ако някой се интересува от Е-тата:канцерогенни - Е 123, 131, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239, 621, 95а, 951, 954.токсични Е: 0т 220 до 224. от 338 до 341. 450(има го в някои салами), 407, 461, 463, 465, 466. също и 311 - 312, 230 - 234, 200, 250 - 252.много токсични са Е 102, 110, 120, 124, 230.аз пазарувам с лупа и внимавам да не купувам прекалено е- тизирани храни. и турщиите съдържат консерванти и др отровни добавки, особено туршиите в бурета и пластмасови пликчета.
9
0
 
0
 
! Отговори
nikstone преди 15 години
Сутринта един правителствен чиновник се изтъпани в една медия и каза, че у нас месо с диоксин няма! Ама то ние вече сме го изяли, така че човекът може и да е прав!