Свинско с диоксин и у нас. 60 тона засечено в складове

Внесено е в началото на декември, а ДВСК хванала пратките в Пловдив и София
8 дек 2008 15:43,
29
Свинско с диоксин и у нас. 60 тона засечено в складове
Снимка:Булфото

Инспектори от ДВСК засякоха и наложиха забрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Партидите са открити до 11,00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщават още от Националната ветеринарномедицинска служба.

България получи сигнал за заразеното с диоксин ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни службата.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага забрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.

След това от тях ще се взимат проби за анализи.

Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават.

Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните членки.

Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Ветеринарите са препоръчали на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.

НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция "Качество и безопасност на храните" към Министерството на земеделието и храните и представител на Министерството на здравеопазването.

От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.

България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Санитарните власти в Брюксел и Дъблин продължават да проучват случая, като от Еврокомисията увериха, че ако се наложи, ще бъдат взети допълнителни предпазни мерки.

Причината за наличието на диоксин в месото, внесено от Ирландия, е опаковката на храната, която приемали животните.

Това показват първите резултати от разследването, съобщи The Times.
 
Правителството на Ирландия е призовало да бъдат изтеглени всички продукти от свинско месо, произведени след 1 септември, след като се разбра, че нивото на диоксин превишава от 80 до 200 пъти допустимата норма.

Предмет на разследването е станал завод за производство на храни, който е снабдявал десет свинеферми в Ирландия и други девет в Северна Ирландия.

Според британски източници заразяването на месото е свързано с използването на пластмасови опаковки, съдържащи диоксин.

Мухлясалият хляб, който не се изкупува в супермаркетите, обикновено се преработва за храна на свинете, обяснява още The Times.

Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
салатите Снежанка, руска и други от този род са пълни с Е-та и много вредни: коктейли от химикали.
7
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 15 години
... IAZTE SAMO KUCHESHKO MESO -- TO E NAI - ZDRAVOSLOVNOTO
6
0
 
0
 
! Отговори
Haho преди 15 години
Всяко свинско трябва да си намери ***!Нищо страшно няма от диоксина...И той е като птичия грип!Понеже цената на свинското взе да пада сега преди Коледа ще я изпънат покрай скандала... В заглавието пише, че свинското с диоксин е у нас, а като прочетеш разбираш че има внос от Ирландия, но не се знае дали е заразено месото или не. Диетичната кола и дъвките Орбит са пълни с аспартам, който вди до рак и други болести, маргарина е пълен с изключително убийствени транс мастни мазнини, храните са ни пълни с отровни добавки обозначени с "Е", та ако тръгнете от едно парче месо да се впечатлявате. Просто ви е слаба фантазията какви мизерии ядем, дишаме и пием!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
DTZ преди 15 години
Снощи comment-нах по темата да го очакваме скоро по нашите магазини, а то.... тука вече! Благодаря ти Дядо Мраз (Или Сейнт Патрик, или който и пловдивски бизнесмен да си),You came early this year!BTW, я да видим кой не спазва коледните пости ;)
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре го казахте сега е време търговците да го укрият това месо и да звъннат два три телефона за да уговорят рушветите с ДВСК за да не ги пипат
3
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Още като казаха преди няколко дни, че в Ирландия са открили такъв проблем ми беше ясно какво следва. Предприемчив и безочлив БГ търговец ще изкупи месото за без пари и ще го пусне тук... И без да работя в ДВСК трябва да е ясно на всеки, че *** на Европа са в нашите магазини, същото както и трошките им са по нашите улици.
2
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
4E E OT IRLANDIA,I SLED 3m. GO KAZVAT
1
0
 
0
 
! Отговори
varnata преди 15 години
da gi dadat na 8 te miliona iumira6ti ot glad severnokoreicitaka nqma da otidat zqn:D