Диоксин в ирландско свинско

Властите във Великобритания и Ирландия предупредиха за опасното месо
7 дек 2008 21:24,
9
Диоксин в ирландско свинско
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Свинско месо, произведено в Ирландия, не трябва да бъде консумирано поради опасения, че е заразено с диоксин, предаде ВВС.

Става въпрос за месо, призведено след септември месец, обявиха властите в страната.

Диоксинът в месото на някои от животните е надвишавал 200 пъти допустимите нива.

Британският експерт по безопасност на храните професор Хю Пенингтън обаче коментира, че рискът за здравето на хората е „много, много малък“.

„Трябва да изядете много месо. Наистина много, просто огромни количества, за да има някакъв ефект от диоксина“, твърди той.

Все пак клиенти и продавачи във Великобритания и Ирландия са предупредени да унищожат всичкото налично свинско и продукти от свинско месо, купени след 1 септември.

Бекон, шунка, кренвирши и пица с шунка също попаднаха сред продуктите, които трябва да бъдат изтеглени от магазините, ако са с дата на производство след упоменатата.

Диоксинът се образува по време на окисляване, както и при процес на горене на отпадъци и някои индустриални процеси.

Дълготрайното излагане на действието на диоксин може да доведе до сериозни здравни проблеми, включително рак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"...ексминистъра на околната среда Евдокия Манева, която убедено твърдеше по време на бомбардировките в Сърбия, че няма диоксиново замърсяване на околната среда. Отлично, но точно тогава нямахме лаборатория за идентифициране и измерване на диоксини.""Смут от диоксини, която бе актуална при бомбардировките в Югославия през 1999 г., плъзна с неразбирателство между отговорните институции дали трябва да се правят измервания ; за отровите в района на Челопечене""Проверка на "24 часа" обаче, че в страната няма лицензирана лаборатория за диоксини. (09.07.2008 г.)""Най-чувствителни към диоксините са ембрионите у бременните майки (и при животните е същото), защото предизвикват малформации при нищожни количества, попаднали в организма. Това донякъде важи и за мутациите при растенията (някои от тях). Поражения върху възрастни се проявяват при дози до 1 000 000 пъти по-високи от тези предизвикващи малформации. Може да се каже, че опасността за възрастните не е изключително голяма. Това не значи, че няма такава. Признаците на поражения за възрастни са поява на хлоракне (обриви, пъпки), главоболие и поражения върху очите, на по-късен етап мускулна слабост и изтощение, психични и неврологични прояви, рак на меките тъкани (черен дроб, далак и др.). Имаше такъв случай с подобни признаци по време на бомбардировките в Югославия, но се спореше дали това е от диоксините или по други причини. На следващата година обаче покрай западната ни граница се появи трева-мутант висока до 2 м. Тя и до сега продължава да расте."
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Американците хвърлиха десетки хиляди тонове диоксин над Виетнам, па гледам още има живот там. То пък един живот тяхното...
6
0
 
0
 
! Отговори
mm преди 15 години
по-добре станете вегетарианци, за да си нямате проблеми
5
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Нашто прасе диоксини не яде! Умно хайванче, не като некой министър на икономиката и енергетиката.Яде картофи, тикви и ябълки. Най-хубавите ябълки пробира! Като некой Шеф на Фонд Пътища - рушвети и държавни поръчки, ги пробира. То у нас е така най-хубавите ябълки свинете ги ядат.Яде, ушите му пращат! Угоило се е, като некоя Министърка на труда и социалните грижи. И толко нахално! Плюска кво му дадеш и още иска! Не съм му гледал данъчната декларация, може и дарение да си изпросило.Ама то това си му е проблемът на прасето- заман гладно. Не е като да е купило стари фрегати и калпави самолети. Не му е работа.Сега сме му сложили на кочинката голем европейски надпис: KOCHINA. Ама все едно некой Министър на държавната аднинистрация го е изундурдисал след едногодишни колективни мъки. Прасето се е умърлушило нещо, сигур го е страх да му не отнемат акредитациите да плюска.Нашто прасе не го пущаме на улицата. Щото ще вземе да се метне на некой стар трамвай, ще надене очилцата, ще запее Нас червеното знаме роди ни!, и айдеее, на Бузлуджа, при другите прасета, *** го дири.Иначе си ни е кротко прасето. Има некои испански породи прасета, дето ти обещават да те оправят за 800 дни, и после 10 години не можеш да ги изгониш от градината. Каквото не изядат, го реституират.Нашто прасе ние си го оправяме. За Коледа. Най-хубавото е, че ние сами си го ядеме. Не го делиме с коалиционния партньор. Щото той не яде свинско, по религиозни съображения. Понеже свинете си били яли . Ама пък тоя коалиционния партньор, с многото обръчи, той колко е изял ...ама нейсе!
4
0
 
0
 
! Отговори
m преди 15 години
Диоксин най-опасната тотална отрова унижова както растения и животни (хора). По опасна от радиоактивно заразяване на чернобил. Диоксина е с период на разпад 800години. Поставанен в стъклен или метален съд минава през метала и стъклото.
3
0
 
0
 
! Отговори
АГЕНТ ГОЦЕ ДА ПРИ преди 15 години
ТОЙ ЩЕ ИМ НАМЕРИ МЯСТОТО ! ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПАК ЩЕ Е СПОНСОР ! ТОВА СВИНСКО , ЩЕ Е СЪС СЕРСИФИКАТ ОТ ЧИЛИ ИЛИ МЕКСИКО , НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ !
2
0
 
0
 
! Отговори
АГЕНТ ГОЦЕ ДА ПРИ преди 15 години
ТОЙ ЩЕ ИМ НАМЕРИ МЯСТОТО ! ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПАК ЩЕ Е СПОНСОР ! ТОВА СВИНСКО , ЩЕ Е СЪС СЕРСИФИКАТ ОТ ЧИЛИ ИЛИ МЕКСИКО , НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ !
1
0
 
0
 
! Отговори
DTZ преди 15 години
във всички по-добри магазини в България :) Опит с първокачествени ирландски мръвки нашего брата има!