Шок или не? Британска тв излъчва самоубийство пред камера

Тежкоболен мъж, избрал да се самоубие в Швейцария с помощта на други хора, е главен герой във филм
10 дек 2008 17:06,
45
Шок или не? Британска тв излъчва самоубийство пред камера
Снимка: style.sky.com

Британски телевизионен канал планира да излъчи скандален документален филм в 9 часа местно време днес, в който нелечимо болен мъж извършва самоубийство с помощта на други хора, съобщи CNN.

Във филма е показано как Крейг Юърт диктува писмо до децата си, преди да замине за Швейцария, където се самоубива.
 
Лентата проследява последните четири дни живот на университетския професор, когато той заминава за швейцарска клиника със съпругата си Мери с единствената цел да умре.

59-годишният мъж е страдал от тежко неврологично заболяване, което го лишава от възможността да използва ръцете и краката си и го приковава на легло, включен на апаратно дишане, разказва съпругата му пред британския вестник The Independent.

В крайния си стадий болестта води до пълна парализа, а повечето от пациентите умират до петата година след поставянето на диагнозата, въпреки че има и изключения като учения Стивън Хокинг (физик, автор на книгата „Черни дупки и бебета Вселени", бел. ред)., който живее с болестта повече от 40 години.

Филмът носи заглавието „Правото да умреш: Туристът самоубиец“ и показва кадри, в които Юърт лежи в апартамент под наем в Цюрих, където служител на частна клиника подготвя смъртоносна доза лекарства за пациента си.

Камерата снима, съпругата стои до леглото, а мъжът затваря очи и умира.

Мери Юърт разказва, че мъжът й е искал смъртта му да бъде филмирана, за да покаже как нелечимите заболявания не задължително трябва да завършат с болезнена смърт.

„Крейг прие филмирането на последните му мигове в Цюрих като желание да се изправи пред края на живота по честен начин.

„Той се радваше, че филмът ще бъде излъчен, защото когато смъртта е скрита, хората не се изправят пред страха си от нея. Не признават това, което предстои да се случи, не реагират, не искат да го видят. Това е табу“, казва още тя.

По произход Юърт е американец, но е живял в Северен Йоркшир, Англия, със съпругата си.

В клип, качен на сайта на британския сателитен канал Sky Real Lives, който планира да излъчи кадрите, се вижда как Крейг диктува имейл до сина си и дъщеря си в Америка.

„Наистина вярвам, че смъртта е краят и че няма вечна душа, нито пък задгробен живот“, казва той.

„Това е приключение, което всички трябва да предприемем в някакъв момент. Надявам се, че това няма да причини огромно страдание на тези, които ме обичат, и съзнавам, че любимата ми съпруга ще изпита най-голямата загуба в живота си, тъй като в продължение на 37 години имахме прекрасна, дълбока връзка“, продължава Крейг.

Планираното излъчване на филма предизвика вълна от противоречиви реакции на Острова.

Случаят попадна на първите страници на няколко всекидневника, а Daily Mirror дори излезе със заглавие с огромни черни букви: „Дали това е задълбочено изследване на въпроса за евтаназията, или просто циничен опит за вдигане на рейтинга?“
 
Компанията, която е направила филма, твърди, че той изследва трудния избор на пациенти и семейства с близки, които избират да се самоубият с нечия чужда помощ.
 
„Филмът ще отведе аудиторията на приключение, което могат само да си представят, и никога няма да забравят“, казват от компанията Point Grey Pictures в сайта си.

Канадският режисьор Джон Зарицки, който е и носител на Оскар, е направил филма с позволението на семейството и е получил достъп до клиника Dignitas в Цюрих, където е починал Юърт.

Мери Юърт споделя пред The Independent, че е „много щастлива“ от начина, по който се е получил филмът. 

Противниците на самоубийството с чужда помощ обаче твърдят, че лентата е евтина форма на воайорство.

„Мисля, че принизява нечия смърт до нивото на риалити шоу, пийп шоу. Смятам, че е много евтино“, твърди Филис Боуман, директорка на организация за човешки права.
 
Във Великобритания асистираното самоубийство е незаконно и максималната присъда при такова доказано престъпление е 14 години.

Скорошни случаи обаче показаха, че не е ясно в коя фаза на самоубийството всъщност започва самото асистиране.

Според швейцарските закони пък асистираното самоубийство има едно-единствено ограничение – да не е за твоя лична полза.
 
Проверка в сайта IMDB показва, че филмът „Туристът самоубиец“ е спечелил осем награди Лео, които се раздават в Канада, а рейтингът му в сайта е 7.9/10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Кой и кои са тези ,забраняващи евтаназията?Живота е "неприкосновен",а изтребват милиони единственно с комерсиална цел-грабеж.Същите са в дъното на злините и несполуките сполетяли ни през последните130 години,същите измислили и пробутващи хартата за правата на индивида в 1948г.По хуманно от ефтаназията не можете да ми докажете.Това е ПРАВО,това е СВОБОДА да избираш.Всичко друг е ДЕМАГОГИЯ.
23
0
 
1
 
! Отговори
sin na ba6ta mi преди 15 години
Ba6ta mi ima6e bolno surtze na momenti kazva6e 4e ne mu se jivee.predstoe6e mu operatziq i kaza 4e ako se zakotvi na legloto po dobre da se grumne za da ne se mu4i toi taka i az pokrai nego sle operatziqta ne6tata ne se razviha dobre.zaleja se qvno use6ta6e 4e 6te umre ima6e dni kogato se podobrqva6e i kazva6e ei dano da se opravq ne mi se umira no ima6e i dni v koito bolkata be6e neponosima.V poslednite mu 4asove mu bieha kakvi li ne uspokoitelni zaspiva6e no 6to se sabude6e i go bole6e adski.Kazva6e sine molqte kaji im da mi biqt ne6to molqte ne izdurjam na bolkata.az znaeh 4e nqma da iskara dulgo no ne mu kazvah nadqvah se da nameri sili i da se prebori.neizdurja urmq v muki.Az neiskam da uniram taka kato nego ako znam 4e nqma izhod predpo4itam da ima legalna eftanaziq.Sujalqvam samo 4e ne stoqh po dulgo do nego v poslednite mu 4asove.Svetla mu pamet dano mi prosti.6te vi kaja 4e kogato popadnete v takuv moment na finala v b bolnitza 6te vi se iska da umrete bezbolezneno otkolkoto da se mu4ite.
22
0
 
1
 
! Отговори
55 преди 15 години
Ето още един филм по темата - "Морето в мен" с Хавиер Бардем.
21
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 15 години
Извинявай, ти би ли искал да бъдеш като Стивън Хокинг? Аз лично не.
20
0
 
1
 
! Отговори
oho boho преди 15 години
пич, правото някой да живее или не не трябва да е твое или на някой друг, а на страдащият... ако някой иска да вегетира - да заповяда и да му нахакват системите... ЧОВЕК ТРЯБВА ДА МОЖЕ САМ ДА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА СИ
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Това е реалити за некрофили. Любов до смърт. Ужас
18
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 15 години
"Не е будала тоя дето яде зелника" - малко измествам темата - според мен човек има пълното право когато е неизлечимо болен да реши кга да спре агонията си. Преди доста години имаше великолепен филм на тази тема "Чий е този живот все пак", но думата ми беше за телевизиите - и ми е много интересно как тук най-левностните зрители коментират риалити формата - ами той прогресира благодарение на вас драги зрители. Аз от 4 години нарочно нямам телевизор и да ви кажа - май не се сещам за случай в който да ми е липснал. А въпростият болен господин е човек с невероятна сила и ако щете жизненост, защото той сам е пожелал да се филмира това нещо именно с идеята да се бори за правото на всеки пожелал да тръгне след него по този път.
17
0
 
1
 
! Отговори
taka si e преди 15 години
mnogo si prava,no za jalost ne mislqt vsi4ki kato tebe!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
сега вече можем да предположим какво ще следва да ни показват след като свърши еуфорията с тв реалитата, гледайте филма бягащия човек с арнолд за да разберете следващото поколение тв предавания
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Чакал е повече от 40 години, не е ли достатъчно?
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Рейтингът в имдб 7.9 е определен от точно ОСЕМ гласували.
13
0
 
1
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
И какво,според твоето мнение излиза,че човек в такова положение трябва да лежи и да чака да минат поне 3-5 години,белким измислят някакво лекарство за него през това време...Така ли ? Какво значи "нетърпеливи" ? В такова положение може само да си нетърпелив да се отървеш по-скоро от подобно вегетиране...нищо друго !
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ако бяха написали и за коя болест става дума - амиотрофична латерална склероза - номер 8 нямаше да развива теорията, че може да се лекува.
11
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Въпросът има и опасна страна - да се представят убийства като евтаназия, например за набавяне на трупни донори.
10
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
не мога и не искам да съдя някого за избрания си житейски път, но искам да споделя нещо изживяно от мен: баща ми беше много жизнен човек и изведнъж го налетя коварна болест - стопи го за две години, имаше страшни болки /не беше уж раково заболяване, но болките бяха неупесуеми/ от болки скърцаше със зъби и те му окапваха ден след ден, имаше моменти в които се молих на Бог, ако въобще има Бог или да си го вземе или да се излекува- уви почина, но мисля, че по-скоро се оттърва от мъката, па макар че 6 години минаха, а на мен ми е все още болно, дори мисля, че повече, дори той ми е казвал, че ако има възможност да го стори би се обесил или отровил отколкото да търпи тези болки нечовешки - вие не знаете какво е болка, затова чавекът е предпочел този си край отколкото бавно да гасне в тази агония.
9
0
 
1
 
! Отговори
Bob преди 15 години
Съгласен съм, САМО И ЕДИНСТВЕНО ако човек наистина СТРАДА и чувства ЖЕСТОКА И СИЛНА болка, без възможност да му се помогне по какъвто и да било ДРУГ начин, когато е ясно че тялото ВЕЧЕ НЯМА ШАНС ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДДЪРЖА ЖИВОТА В СЕБЕ СИ... Но НЯМАШЕ НУЖДА да го заснемат с камери все пак и да го превръщат в ЕВТИНО ЗРЕЛИЩЕ...А има и друго нещо... Така всеки отчаян от живота си може да се реши на тази стъпка, но може ли да се получи така, че 3-5 години след ОТЧАЯНОТО САМОУБИЙСТВО да се окаже че открият някакво лечение за съответното заболяване? И тогава кво? Нетърпеливите винаги губят...
8
0
 
1
 
! Отговори
Г.О. преди 15 години
Аз мисля, че решението на човека е много мъдро и трябва хотата да разберат, че смъртта понякога е по- добрият вариант. Според мен неизлечимо болните трябва да имат правото да я изберат! Филмът просто ще покаже нещо...нещо за което се опитваме да не говорим !
7
0
 
1
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Поддържам правото на избор на тежко и неизличимо болния ! В случаи като този(да си жив труп),единственото правилно решение е това,което е избрал пациента ! Не може да има евтаназия (от милост) за сериозно пострадали животинки,а човек да бъде оставян да се мъчи и гърчи от болки до достигане на предсмъртна агония или да гледа и чувства какво става около него,а завинаги да е лишен от възможността да реагира по какъвто и да е било начин т.е.да е превърнат в дънер с чувства ! Някои може да кажат,че му е наказание свише,че така е отредила съдбата,че не трябва човек да се меси в работите на Господ или че "надеждата умирала последна" и т.н...и т.н...Но мисля,че е крайно време нещата да се наричат с истинските им имена,а не да робуваме на средновековни догми !
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Разбира се!Но не и да я превръщаш в сървайвър!
5
0
 
1
 
! Отговори
eva преди 15 години
Ne sa prosti, nito sa izvrateni. Ako na soft dushichki kato teb ne im se gleda - da ne gledat. Nadali tova bi dostavilo udovolstvie na niakogo no pone bi bruknalo mnogo nadulboko s kol v ranata za evtanaziata: za ili protiv. tova e jivota, neka vseki koito ima mnenie po temata (polojitelno ili otricatelno) da gleda i da vzeme otnoshenie. niama kakvo da si zatvariash ochite.