СЗО обяви пета степен на тревога, предпоследна преди пандемия

Предполагаеми случаи на свински грип има в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Германия, Ирландия и Белгия
30 апр 2009 08:42,
33
СЗО обяви пета степен на тревога, предпоследна преди пандемия
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация повиши нивото на тревога на предпоследната пета степен по шестобалната скала и призова страните да активизират своите планове за подготовка за пандемия.

Вчера властите в САЩ официално потвърдиха за първия случай на смърт от новия H1N1 свински грип. Първата жертва на опасната болест е 23-месечно дете от щата Тексас.

В Швейцария бе потвърден първи случай на болен от свински грип.

Според данните на Брюксел предполагаеми случаи на свински грип има в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Германия, Ирландия и Белгия.

Главният санитар на България д-р Тенчо Тенев съобщи, че България е подготвена за свинския грип.

Той посочи, че случаите с болестта в Европа не протичали така тежко, както в Мексико.

В момента референтните центрове у нас, както и тези в Европа, очакват от САЩ тестове за идентифициране на вируса.

В склад на Министерството на здравеопазването има 72 хил. дози от лекарство Тамифлу, което е доказано, че преодолява тежките форми на грип, допълни Тенев.

За летищата Бургас и Варна ще бъде закупена инфрачервена камера, която ще улавя симптомите на свинския грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
LORA преди 14 години
SVINSKI grip--------------------------STIGA GLUPOSTI ISKAT DA NI NAPRAVAT OPITNI ZAI4ETA--- NE SE DAVAME I TOLKOVA
32
0
 
0
 
! Отговори
jiji преди 14 години
Според данните на Брюксел предполагаеми случаи на свински грип има в Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Германия, Ирландия и Белгия.Предполагаеми значи :)) Е като са сигурни тогава ще повярвам :)))
31
0
 
0
 
! Отговори
cwetence преди 14 години
Пич, информирай се, преди да пишеш. Доказани случаи на този грип има не само в Европа (половината държави от ЕС), Мексико и САЩ. Има и в Канада, Нова Зеландия, Австралия. До колко този вирус е наистина толкова смъртоносен и до колко просто здравеопазването в Мексико е под всякаква критика, и до колко масовата медийна истерия е целенасочена - не знам. И последно, в България поне 10 души се върнаха от Мексико наскоро, преди 5-10 дни. Лично познавам 2ма :)
30
0
 
0
 
! Отговори
tomov8.blog.bg преди 14 години
Абе целия свят не е подготвен за тоя грип, не познава вируса и не знае как се лекува, само ние тука сме били подготвени. С какво бе, тиквеници? Дори превръзки за уста няма в тая скапана държава, никакви мерки не са взети за информиране на хората как да избягват зараза и какво да правят ако са заразени. С КОЕ сме подготвени, *** ***!?!? Имаме ли лекарства, мобилни лаборатории, оперативен щаб за съгласуване!?!?!?!?
29
0
 
0
 
! Отговори
borko преди 14 години
ама мно сте ми смешни хорицата мислят си че са няй големите ми ако бях аз на мястото на земята до ся такава пандемия да сам ви пуснал че да няма време да се вайкате за глупости ...зомбитааааааааа
28
0
 
0
 
! Отговори
weed_man преди 14 години
добре бе как може такива овце да има естествено че тва е направено с цел пари ...и отново виждам че зомбирания човечец квото чуе по телевизията и вярва та в българия от катастрофи поиче хора умират на ден от колкото в света от свински грип ..ама настъпвате *** нали ! понякога искам хората да си отворят очите и да мислят самостоятелно *** кат виждам кви зомбита има и аз да бях на мястото на елита стях такава воина да ви спретна хем парички хем схе се избият говедата да и балусхите дет сте поечето дано земята по скоро да на чисти че то само зомбита ве4е...
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
няма криза!няма грип
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
От компанията, която произвежа ваксините Тамифлу хора като Доналд Ръмсгелд притежават акций. Същата компания произвеждаше ваксини срещу птичия грип в Китай, които почти изобщо не се оказаха ефективни. През 1976 е имало отново свински грип (не точно със същите мутаций) и процента на ваксинираните умрели е бил много по-голям от този на не ваксинираните умерли. Дано само да не ни накарат на сила да си ги бием тея ваксини.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
za tvoia informatsia, farmatsevtichnia biznes ne e v kriza, taka che niama nujda ot takava miarka
24
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 14 години
Криза и пандемия, това четяхме до скоро в книгите на световните писатели и какво стана -> жална ни майка, дано оцелеем! Ужас!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Нас, българите, не ни лови нищо, не знаете ли? И криза няма при нас, и грипа няма да ни хване :-) Всъщност, няма нищо по-хубаво от оптимизма :-)
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
наистина по-добре малко повече тревога сега, отколкото пандемия.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Добре де, що изтрихте коментара за камерите?!Само дадох пример, че първата инфрачервена камера която намерих в нет-а, перфектна за случая, срува 8900$ със всичко, а тук ставаше дума за 90000 лв. ?!Нещо някой се обиди май че казах че някой ще прави пари и от това!
20
0
 
0
 
! Отговори
Животно преди 14 години
Първо имаше птичи грип, сега има свински. Следващия сигурно ще е рибешки. Ай сиктир с тия глупости.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Много смели коментари - на чужд гръб и сто тояги са малко. Ама ако на вас ви се напълнят дробчетата с вода и умрете от задушаване едва ли ще ви е толкова весело. Какво трябва да стане за да има основание за паника? Да умрат половината хора, които познавате? Аман от експерти, те тия от СЗО сигурно на лотариен принцип са ги взели да работят там? По-добре малко излишна тревога отколкото пандемия, май някои нямат представа за какво говорят. Грип като този от 1920 пак ЩЕ ИМА. Дали ще е сега или друг път, но ще има. И броя умрели ще зависи именно от това какви мерки се вземат в началото. Това е единствения период, в който може да се постигне нещо - веднъж като започне пандемията, няма спиране.
18
0
 
0
 
! Отговори
Aman преди 14 години
Да не забравяме, че фармацефтичната промишленст заема първо място в класацията, като дори се нарежда пред "черното злато". Световната икономика няма финансов интерес от милиарди здрави хора. Средствата, които се плащат за лечение са в пъти повече от средствата, които биха влезли в икономиките по света, ако милиарди здрави хора се трудеха и плащаха данъци и осигуровки. Най-вероятно "свинският грип" е една от мерките за справяне със световната финансова криза
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
За двете кули в САЩ e виновен САЩ. А ти си един забавен селски бек !
16
0
 
0
 
! Отговори
НЕЗНАЕЩ преди 14 години
Наистина ли има грип Наистина ли е свински Наистина ли положението е толкова кретично Аз да ви кажа своето мнение1-во Това е лош сценарий на демократите отвъд океана.2-ро хора постоянно умират кой от пневмония кой от друго.Сега се раздухва това зада се подпомогне фармацевтичната индустрия.Нито е толкова зле положението Нито са толкова "жертвите"на болеста.Всичко е един много лош сценарий.Сега няма значение кой от какво ще умре стига да е със симптоми на пневмония настинка поне да е някаква и се пише свински грипСветовното правителство се е погрижило добре за своите хора.Ако наистина има такава опасност Няма да има такива посещенияЩе затворят и локализират мястото на пуснатият виру Няма да се допусне нито един да стъпи на чужда територия ако не е прегледан и да е отрицателен към заболяването.Така че ... Пийте си пиенето хапвайте си спокойно и не се шашкайте ТЕ НА ТОВА СЕ НАДЯВАТ
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
А и още да допълня, пак по новините снощи даваха "тъпите" европейци на едно летище - с обикновенна лубителска камера, сложена на статив - и един митничар наблюдаваше директно през нея, предполагам включена на нощно виждане ... така че ...хората действат а не само да говорят и/или усвояват средства като у нас
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Гледах няколко новини снощи в гледах че има камери но НЕ на българските летища, итака че информацията ми е на база какво пише по-горе. Това първо, а второ - преди време имах досег с промишлени камери - една такава Сони сруваше 2000$ , а абсолютно същата за домашна употреба (+записваща и дигитализираща част) купена от кварталния магазин струваше 600$. Така, че тази велика и супер специална дето сега е 90 хил. съм абсолютно убеден че може да се купи за 500$ ,ама нали някой трябва да се нагуши здраво.Сега ще направя малко търсене и ще дам конкретни оферти.п.п. Матрицата на тези "специални" камери е абсолютно същата както на всяка домашна камера.